Головне меню
Коротко про екологію у Калуші та районі

Непонятна ситуація почала відбуватися останнім часом навколо Калуша, виникають аварії - про них замовчують, псується екологія - про це не говорять. Склав і відіслав запит на доступ до публічної інформації до управління держспоживслужби. Отримав багато відповідей від компетентних і не дуже установ та закладів. На всі ці документи нижче нотатки я прикріпив посилання на перегляд/завантаження (хоча по великому рахунку мене просто послали, надавши цифри та дані минулих років, проте щодо "аварії" чи викидів Карпатнафтохіму чітко вказали, що вони не володіють ситуацією щодо забруднення і викидів даним підприємством).

 

Отже, на території Калуського району впродовж останніх років підвищився вміст хлоридів (до 14250,00 мг/дм3 при нормі 350,00 мг/дм3) при тому, що «що за даними попереднього моніторингу (попередніх років - прим. адмін) якість питної води за органолептичними, фізико - хімічними та санітарно - хімічними показниками в індивідуальних криницях мешканців сіл Сівка Калуська та Мостище у 2010 - 2013 рр. відповідала існуючим гігієнічним вимогам».

 

«З індивідуальних криниць в мікрорайонах міста Калуша протягом трьох років досліджено 642 проби питної води, у 128 було виявлено перевищення гранично - допустимих концентрацій хлоридів та сухого залишку, що складає 19,78%. В динаміці спостерігається незначна тенденція до збільшення відсотку проб, які не відповідали гігієнічним вимогам від 17,7% у 2014 році, до 24,2% у 201 броці та 22,7% за 3 місяці 2017 року. Визначені концентрації хлоридів становили в межах 450 - 17500 мг/дм' при гранично - допустимій - 350 мг/дмЗ, сухого залишку - 9414 - 27280мг/дмЗ при нормі 1000 мг/дмЗ

 

«Проведено дослідження 44 проб води криничної в мікрорайонах м. Калуша, в 10 з яких виявлено високий вміст хлоридів в концентраціях 628 - 6488мг/дмЗ, що складає 20,72% досліджених проб: на вулицях Зарічна, Лемківська, Дорошенка. У взірцях води з контрольних точок на вулицях Лемківська,4, Дорошенка, 12, виявлено перевищення вмісту сульфатів 550-618 мг/дмЗ, сухий залишок відповідно досягає 1815-7520 мг/дмЗ.»

 

Тепер читаємо далі: «В зв’язку з мораторієм встановленим ЗУ «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на проведення планових перевірок суб’єктів господарювання, на протязі 2016 - 2017р. планового заходу державного нагляду (контролю) «КАРПАТНАФТОХІМ» не проводилось. За дозвільними документами на викиди хімічних речовин в навколишнє середовище до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано - Франківській області дане підприємство не зверталось.».

 

Отже, з цього виходить, що усе, що ми чуємо чи читаємо у місцевих газетах (http://vikna.if.ua/news/category/kl/2017/06/30/72666/view)  – це все брехня та ілюзія, піком чого було безпідставне, отже, неадекватне порівняння мером Матвійчуком «диму від «Карпатнафтохіму» із заведенням автівки», порівнявши хімічне підприємство з «пічкою» (http://vikna.if.ua/news/category/kl/2017/06/29/72608/view). Навіщо нам дослідження, спостережні дані, дані аналізів, якщо є лобісти, готові пожертвувати здоров’ям і життям людей задля збагачення бюджету? Таким чином ніхто не проводить дослідження, ані аналізи повітря/води/грунтів/викидів, тому що це заборонено на законодавчому рівні. Весь популізм зводиться до того, що «в день аварії (яка ніби була, але через декілька днів уже не була) не можливо було отримати проби повітря для досліджень та аналізів: «на момент обстеження у повітрі відчувався незначний неприємний запах, однак можливість визначення забруднюючих речовин шляхом лабораторно – інструментальних вимірювань була обмежена погодними умовами - падав сильний дощ (управління держспоживслужби у Калуському районі)», тобто викиди тривали тільки в день неіснуючої аварії, а весь цей шлейф чорного і смердючого диму, який коптить уже який тиждень над всією територією району – це лише фантазія тих, хто піднімає голови вверх – на небо. Таке враження, ніби люди в Україні сприймаються як кріпаки, які нічого не бачуть і нічого не розуміють. У відповідних установ були мінімум три тижні, щоб отримати проби повітря, але чудова літня погода і настрій відпусток заважав їм це зробити. Судячи із того, що чорний дим був чітко видний ще до 09.07.2017р., він буде ще довго розсівати ті всякі, залишені простоєм радянських стандартів, хімікати і травити байдужих кріпаків.

 

Читаючи відповіді на запит, складається враження, що Калуш – ідеальне місто із ідеальною екологічною ситуацією, хоч бери і курорти відкривай. Єдиним джерелом забруднення, згідно інформації Калуського міськрайонного відділу ДУ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МОЗ УКРАЇНИ» - є транспортні засоби: «Із досліджених проб у 7-ми (1,01%) виявлено перевищення вмісту шкідливих речовин, гранично-допустимі концентрації яких не відповідали вимогам «Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» затверджених т.в.о. головного державного санітарного лікаря України від 03.03.2015р. А саме: у 4-х пробах атмосферного повітря виявлено формальдегід від автотранспорту, який перевищував ГДК в 1,1 рази на вул. С.Бандери, вул. Б.Хмельницького біля ВПУ №7 і у 3-х – пил неорганічний з вмістом двоокису кремнію до 20% в 1,1 рази перевищував ГДК в атмосферному повітрі на вул.Каракая,25 від асфальтної установки ПП «Пімет». – У мене питання – чому Калуш і Калущина лідирує по кількості онкології та кардіології?

 

Виникає враження, ніби науковці, «мотивовані» науковці, бігають із своїми приборами «проти вітру», не встигаючи прибути у місце, куди вітром несе усі промислові атмосферні викиди, несе у довколишні населені пункти.

 

Я знаю одне, колись, як я був малим, пам’ятаю, Калуш був мертвим містом, прям Чорнобиль після аварії. Проте коли закрився (накрився) Карпатнафтохім, природа почала відновлюватися, багато видів тварин і комах почали з’являтися на території району. Зараз усе реверсивно повертається назад, місто стане знову мертвим.

 

Читаємо далі про оприскування і удобрювання отрутохімікатами: «Внесення препаратів проводиться великими агрохолдингами, середніми підприємствами, фермерами та населенням. Дані препарати купуються в торгівельній мережі або у дилерів виробників. Препарати, які застосовуються, дозволені для використання на території України та занесені до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Погодження використання суб’єктами господарювання пестицидів та агрохімікатів в органах Держпродсроживслужби України закодавством не передбачено.» Вобшем, вони собі купують у магазинах, у дилерів і собі кроплять без контролю, без погоджень. Держспоживслужба робить ставку на те, що «що продають дилери – значить законно». Ага, наркотики дилери також законно продають?

 

Хто контролює? Хто здійснює нагляд? Хто атестує? Таке враження, що ніхто, бо і справді, ніхто не має права у зв’язку з мораторієм, встановленим ЗУ «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» здійснювати всякі перевірки.

 

Хто ми є і де ми живемо? Ми – кріпаки, панство годуємо. Так було завжди і так буде далі. Скакання на майданах призводить тільки до появи гей-парадів, нічого корисного пасивні люди не отримають. Зараз усе по-бєзпрєдєлу, хто що хоче, те й робить. Ми гинемо та виїжджаємо за кордон, ми здалися, не почавши боротьби, бо ми – кріпаки, від кісток і крові. Поки всіх неугодних загнали в АТО, жидівство чинить неабиякий проізвол по всій країні, по її залишку. Оминемо пенсіонерів та убогих – це політична тема, яка зводиться до принципу: що вибирали – те і маєте. Проте не можна оминати питання екології та природи. Нам слід думати про наших дітей та майбутні покоління. Попри те, що вони також будуть кріпаками, вони ще матимуть певні загально-людські риси, зокрема, любов до життя і естетичне почуття прекрасного. Вони захочуть насолоджуватися красою природи, яку нищать/вирізають/забруднюють, вони захочуть скупатися у ріці, яка тече хлоридами, вони захочуть половити рибу, якої стає все менше, піти по гриби, які масово вбирають усі ті хімікати, які викидають заводи, проте, згідно даних аналізів компетентних установ, заводи викидають у повітря чистий кисень, захочуть посадити дерево, листя яких уже декілька років на Калущині чорніє ще після перших травневих кислотних дощів (зокрема, черешня, вишня) і т.д.

 

Звісно ж, це не нормально, нормальні люди вже давно виїхали з цього смітника, залишились лише продажні патріоти, які на волевиявленнях кріпаків зароблять гроші, проте. Проте я тут народився, тут пройшло моє дитинство, чому я повинен із-за мільйонів ідіотів в цій державі покидати її біженцем у пошуках не кращої долі, але просто нормального здоров’я та екології для своєї дитини?  Чому моя сімя, зокрема дитина, має кожний період оприскувань кашляти цілий травень-червень? Так, аграрні компанії завчасно повідомляють, що будуть травити всіх і вся, але що робити людям? Під землю зариватися чи в гори тікати?

 

Проблема України не у москалях. Проблема в самих українцях – вони джерело усіх проблем, які ми маємо сьогодні. Це з українців виходять чиновники, політики, президенти, представники місцевої влади та різного роду установ та організацій. Їх купують за "гречку", інших – за красиву ідею, проте проблема людей у тому, що вони вірять і довіряють українцям, а це неправильно. Українець не зможе не обдерти, не оббрехати, не відібрати, не скривдити, не знищити інших українців, ну це кров така. Але ми, керуючись фальшивою гідністю, на це закриваємо очі і далі намагаємося знайти зовнішнього ворога нашій критичній ситуації. Ми звинувачуємо жидів, але за жидів голосували, ми звинувачуємо олігархів, але їх підтримували, ми кажемо, що при владі бандюги, але ми їх вибрали.

 

Ладно, ліричний відступ, знову тягне у політику.

 

Багатьом ці проблеми до лампочки, більшість людей є совково-зомбованими, особливо молоді люди, які привикли керуватися вказівками влади. Якщо кажуть, що аварії не було, значить не було. Якщо кажуть, що викиди хімічного заводу прирівнюються до автомобільних – значить всьо ок. А те, що на початку дев’яностих років тюль роз’їдалася від дощового хлору – вже ніхто не пам’ятає.

 

Ну, природній відбір. Хай буде. Виживають вільні і мудрі. Кожна нація нерозумних кріпаків приречена на загибель.

 

Мій власне запит

Відповідь управління держспоживслужби у м.Калуші

Відповідь головного управління держспоживслужби в Івано-Франківській обл.

Відповідь обласного лабораторного центру

Відповідь управління екології та природних ресурсів

 

 

 

Популярні публікації

11.06.2020, 16:03
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ. І ПОЛОВИНА ЧЕРВНЯ 2020 РОКУ. ЛОЖКА З ОСМОЛУ ТА РИБОЛОВЛЯ
05.08.2020, 01:18
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ. ІІ ПОЛОВИНА ЛИПНЯ 2020 РОКУ. РИБОЛОВЛЯ НА МАЛІЙ РІЧЦІ
13.04.2017, 16:28
БУШКРАФТ: ЗБИРАЛЬНИЦТВО. ЧЕРЕМША, КВАС, БАРВІНОК, ПЕРВОЦВІТ. ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ 09.04.2017
17.01.2021, 21:54
ПОХІД ВИХІДНОГО ДНЯ. ЗАВЕРШЕННЯ 2020 РОКУ
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar