Головне меню
Як добути в лісі сіль

Збір речей для тривалого походу до лісу, діло доволі клопітке і нервове, часто буває так, що витративши на це кілька днів, все одно щось потрібне забувають. В лісі можна впіймати рибу чи дичину, але без солі страва вийде прісною, тому варто спробувати здобути цю потрібну речовину.

Вам знадобиться:

Ліщина *

Кислиця **

Солончак ***

В лісі сіль можна добути з деревної золи. Для цього вам краще взяти листяні породи дерев, найкращий варіант це ліщина. Сухі поліна та гілки спаліть у багатті до золи.

Висипте її у великий казан та залийте теплою кип’яченою водою, добре перемішайте. Ця суміш повинна доволі довго відстоятися — 3-4 година чи й всю ніч. Спробуйте розчин на смак. Він повинен бути солоним.

 

Додавайте його у страви або випарюйте. Для цього верхній шар обережно злийте і поставте на вогонь. У вас залишиться сухий осад у вигляді піску. Цією речовиною можна «солити» їжу.

 

У травні в лісі пошукайте кислицю звичайну, ще її звуть борщівка або заяча сіль. Доволі щільні скупчення цієї рослини можна знайти біля стволів дорослих ялин, в тінистих та вологих місцях.

У цієї рослини нема стебелин, товсті листочки у вигляді сердечка ростуть прямо від кореня. Щіпка кислиці може замінити не тільки сіль, а і заварку, лимон, оцет. Отже, в мандрівці ця знахідка чудово збагатить смак вашої їжі.

 

Для того щоб отримати кристали солі, потрібно випарувати сік кислиці. Рослина цвіте з пізньої весни до раннього літа. Кислиця повністю розправляє всі свої три листочки коли не неї падають сонячні промені. В спекотну погоду травичка в’яне.

 

В лісі також можна знайти солончаки. Це місця з низкою родючістю, там росте полин, солянки, верболіз, лох, тамарикс. Корені трав на солончаках вкриті білим нальотом.

В такому місці вам потрібно викопати криницю, вода в ній буде солоною. Її можна випарувати, щоб отримати потрібну вам речовину.

 

Або ж насипте піввідра солончакового грунту і залийте його водою, ретельно розмішайте. Коли розчин настоїться, злийте обережно воду, а грунт викиньте. У відро додайте нової землі та залийте її старою солоною водою. Коли вийде концентрований розчин, випаруйте його й отримаєте сіль.

 

*
**
***

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar