Головне меню
ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ БЕЗ ДОПОМОГИ КАРТИ

Здатність орієнтуватися розвинена у людей різною мірою. Один легко знайде дорогу в найважчих умовах, інший заблукає, як то кажуть, і в трьох соснах.

Найчастіше, як правило, блукають жінки. Англійський психолог У. Троубрідж здатність і нездатність орієнтуватися пояснює психологічними причинами. Є люди, які представляють навколишній простір як якийсь об'єкт; себе вони відчувають окремо від цього об'єкта і, пересуваючись, як би тримають перед уявним поглядом карту простору. Такі люди орієнтуються набагато гірше, ніж ті, які бачать себе центром середовища. Останні створюють іншу картину простору: його центр - сама людина, яка рухається. Ці люди «інтуїтивно співзвучні» місцевості і рідко втрачають почуття орієнтації.

Встановити розташування сторін світу нескладно в безхмарну погоду.

Опівдні в Північній півкулі сонце знаходиться в стороні Південного полюса. Досить встати в цей час обличчям до нього, і ваша тінь вкаже напрямок на північ в Північній півкулі (і на південь - у Південній). Але з годинником немає потреби чекати полудня. Можна точно визначити сторони світу або уточнити напрям в будь-який час дня. Тільки пам'ятайте, що сонце за 1 год зміщується на 15°, а кожне п'ятихвилинне розподілення циферблату на годиннику відповідає куту в 30 °.

Існує й інший спосіб.
Розмістіть годинник горизонтально; поверніть його так, щоб годинникова стрілка вказувала на сонце. Бісектриса кута між годинниковою стрілкою і лінією, спрямованої від центру циферблата на цифру 1 (за літнім часом - на цифру 2), покаже напрямок північ - південь.

Сонце сходить на сході, а заходить на заході. Відповідно тінь рухається в протилежному напрямку. У будь-якому місці земної кулі перша відмітка тіні завжди буде на захід по відношенню до другої, зробленої трохи пізніше. Знаючи і пам'ятаючи це, легко визначити приблизне розташування сторін світу і без допомоги годин. Для цього вставте прямий шест довжиною близько 1 м в грунт на рівному, вільному від рослинності майданчику. Зовсім не обов'язково, щоб жердина при цьому стояла строго вертикально, - на точність визначення це не впливає; головне, щоб чітко була видна відкидна тінь. Відзначте кінець тіні невеликим кілочком, паличкою, каменем, заглибленням в снігу або землі.

Зачекайте 15-20 хв, поки тінь не пересунеться на кілька сантиметрів, і знову відзначте кінець тіні.
Потім проведіть пряму лінію від першої позначки до другої, продовжіть її приблизно на 30 см за другу позначку.
Встаньте так, щоб пальці лівої ноги були у першій позначки, а правою - у кінця проведеної лінії.
Тепер ви стоїте обличчям на північ і можете визначити інші сторони світу.

Орієнтуються також і за ознаками природного середовища.
Але точність такого способу невелика, оскільки на неї впливають рельєф місцевості, що переважають напрямку вітрів в різні пори року, наявність відкритих або підземних водойм, екологія території і т. д.

З північного боку кора дерев зазвичай товстіша, ніж з південної, а дерева, каміння, пеньки швидше і рясніше покриваються лишайниками і грибами.
Якщо мох росте по всьому стовбуру, то з півночі його більше, особливо біля коріння.
З тієї ж сторони на стовбурі дорослої сосни часто утворюється темна смуга, яка тягнеться від землі до крони. Ця ділянка більш волога, а тому і більш помітна.
Під час дощу намокає вся поверхня кори одночасно, а висихає стовбур нерівномірно. Де тепла більше, там вода випаровується швидше. З північного ж боку кора частіше в тіні.
А ось смола на деревах хвойних порід більш рясно накопичується з південного боку.

Трава, що росте біля стовпів, кущів, каменів, дерев і в інших місцях, доступних сонцю, з північного боку виглядає більш свіжою, хоча, як правило, буває нижче.

Щоб добре орієнтуватися за природними ознаками, потрібно зрозуміти принцип, причину, а не запам'ятовувати наслідок, тобто самі прикмети.
Рослини, звернені на південь, отримують значно більше тепла і світла, а тому і розвиваються швидше в першій половині літа. Під кінець літа трава, що росте з північного боку дерева, більш свіжа, ніж «південна», звернена до прямих, пекучих сонячних променів.
Так, на південній стороні кущика суниці розташовані самі стиглі ягоди, а зелені ягоди або зелений бочок частіше вказують на північ. Швидше дозрівають з південного боку ягоди черемхи, малини, шипшини.

Живим компасом для спостережливої людини може послужити звичайний бур'ян латук, або салат дикий, який цвіте  протягом усього літа.
Листя латуку широкою стороною завжди орієнтовані на схід і захід, а ребрами - на північ і південь. Так рослина охороняється від надмірного випаровування вологи.
Хорошим компасом здавна вважається лобода, або лобода біла. Як тільки заходить сонце, лобода нахиляє верхівку стебла на захід і залишається в такому положенні до ранку.
Соняшник ж протягом всього дня «стежить» за сонцем; за цю особливість він і отримав своє ім'я.
У багатьох листяних дерев лицьова сторона листа повертається до сонця навіть в похмуру погоду.
В горах дуб і сосна частіше ростуть на південних схилах, а ось ялина, ялиця, тис і бук - на північних.
Сніг швидше тане на південних схилах гір і ярів.
Снігова лунка навколо стовбура дерева більш витягнута в південному напрямку, ніж у північному.

Багато тварин, комахи та птахи також орієнтують свої житла на теплу сторону.
Мурашники майже завжди знаходяться з південної сторони дерева, пенька або куща; південний їх «схил» більш пологий, ніж північний.
З «видом на південь» будують житла степові бджоли; розділяє з ними погляди на комфорт і білка.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar