Головне меню
Переносний аварійний запас (ПАЗ)

ПАЗ - це переносний аварійний запас, набір різних предметів, призначений для того, щоб зберегти життя одній людині або групі людей в критичній ситуації.

ПАЗ використовують не тільки виживальщики і досвідчені мандрівники, але є однією із складових частин спорядження професіоналів в певних видах діяльності, як то льотчики і космонавти, спеціальні підрозділи, морські рятувальні загони.

Кожен формує ПАЗ під власні цілі і залежно від місця, де носиться аварійний запас може стати в нагоді. Наприклад, немає сенсу комплектувати ношений аварійний запас засобом захисту від тропічних бід і напастей (наприклад таблетки від малярії), якщо місце вашого перебування буде в глибоких північних широтах.
Кожен предмет аварійного запасу повинен відрізняти кількома критеріями:

бути компактним (чим менше, тим краще);
бути універсальним і багатофункціональним (хоч і не завжди можна знайти кілька різних застосувань однієї і тієї ж речі)
бути легким.

Щоб ПАЗ реально допоміг вам у критичній ситуації досить дотримуватися всього лише двох правил носіння та користування аварійного запасу:

ПАЗ завжди повинен бути з вами. Я не кажу про те, що ви їдете до дівчини на побачення та в пачку з контрацептивами розміщуєте одну упаковку, всередині якої замість гумового виробу №1 розташовується волосінь, блешня, сірники і лезо бритви. Це ж маячня і параноя. Я про те, що якщо ви збираєтеся в похід або подорож, то є шанс, що ПАЗ вам стане в нагоді, і більш того - врятує вам життя, Вам або члену Вашої групи.
Ніколи не застосовуйте ношений аварійний запас просто так. Друге слово в абревіатурі ПАЗ - «аварійний». Тобто ПАЗ призначений для того, щоб рятувати життя, а не для того, щоб розпалювати мангал мисливськими сірниками, запечатаними в вакуумну упаковку.

Грубо кажучи - не втратити і не витрати даремно.

Не потрібно тягати з собою рюкзак, а це означає, що краще зробити не один ПАЗ, а кілька. Припустимо, зробити один автомобільний ПАЗ. Його тягати не потрібно, він, можна сказати, майже стаціонарний. Зате він може містити в собі дуже багато і в будь-який момент великий якісний ПАЗ виявиться у вас під рукою. Ну, це звичайно, якщо ви пересуваєтеся на авто.

Ношений аварійний запас меншого розміру варто укласти в похідний рюкзак (або валізу, дивлячись який спосіб життя ви вибираєте в цей момент).

На спорядженні розміщується ПАЗ в «розібраному варіанті». Тобто на лямці рюкзака висить багатофункціональний карабін-ніж-викрутка, в піхвах ніж з компасом, в рукояті якого є порожнина з дрібним аварійним запасом (ніж виживальщика, про це поговоримо в іншій статті), на поясі Підсумок з медикаментами, кресалом і волосінню (і це не дивлячись на те, що те ж саме мається на носимому аварійному запасі, який перебуває в рюкзаку), на руці браслет виживальщика. Вобшем, ПАЗ розформований по всьому тілу і спорядження, що виключає втрату всього спорядження разом в разі непередбачених обставин.

Зовсім крихітний, але не менш важливий ПАЗ варто розмістити в гаманці з грошима, обкладинці паспорта, щось можна вшити в одяг, взуття - в тих речах, від яких ви будете позбавлятися в самий крайній момент.

Головне що становить ПАЗ - ніж.

Жоден ПАЗ не повинен обходитися без ножа (в маленький ношений аварійний запас варто розмістити хоча б маленьке гостре лезо). Ніж - це основа основ виживання. Хороший ПАЗ містить не один ніж, та у нормального виживальщика в ножі повинен бути ПАЗ.

Ніж завжди повинен бути з вами під час походу або подорожі, або під час виконання вами того завдання, яке ви собі поставили.

Можливо вам здасться дивним моя манія щодо ножів. Ви скажете, навіщо мені, звичайному офісному клерку, ніж (це так, для прикладу). Так ось, якщо ви читаєте цю статтю - значить ви не звичайний офісний клерк. Звичайні офісні клерки читають статті типу «як стати успішним», «як накачатися за два тижні», іншу макулатуру. Вони не цікавляться питаннями виживання. Зовсім. Так що ніж повинен бути з вами завжди. Не варто тягати з собою величезний тесак, коли вас зловлять в метро, ​​не зможете відразу відмазатися, пославшись на мене і на цю статтю. Для початку розмістіть ніж в автомобілі, при його наявності. В сумку або барсетку варто помістити багатофункціональний ніж мультитул. В гаманець або візитницю помістити ніж-карту (вони бувають складні і на деяких навіть є пилочки і відкривачки для пляшок). Разом у вас вже три ножа! При бажанні, з цим набором вже можна починати невелику війну, але у нас мета інша - вижити! І ви дуже швидко звикнете до ножів, одна думка про те, що ви ними не користуєтеся, але якщо що - вони у вас є, додасть вам впевненості і позитиву.

Ви самі повинні підібрати собі ножі, вони підбираються під себе. Хочу тільки сказати, що не варто економити на таких речах і брати неякісні вироби. Взагалі не варто економити на тому, що може врятувати ваше життя.

Друге що становить частину аварійного запасу, але не менш значуще - вогонь.

Ношений аварійний запас обов'язково повинен містити джерело вогню, а якщо ПАЗ не дуже малий за розмірами, то він повинен містити як мінімум два джерела вогню, різні за принципом дії. Найкраще, це коли в ПАЗ міститься запальничка, сірники, кремінь і кресало. Сірники в аварійний запас краще поміщати мисливські, запальничку найпростішу і надійну - без пьезоелемента. При цьому знову ж таки, якщо ситуація не екстремальна і ви можете добути трут з навколишньої вас рослинності - завжди використовуйте кресало і кремінь. Сірники і запальничка можуть стати в нагоді в більш складних умовах. Деякі виживальщики в аварійний запас відразу поміщають трут, як правило це звичайна вата. Але на мій погляд, краще замість вати покласти сірники.

Третя складова аварійного запасу - компас.

Компас річ потрібна і корисна, навіть якщо ви вмієте орієнтуватися без компаса за природними ознаками або за небесними світилами.

Ще одна важлива складова ПАЗ - це волосінь, нитка і дві гнуті голки.

За допомогою даних предметів, що зберігаються в аварійному запасі, ви зможете лагодити одяг і спорядження, спорудити деякі приблуди для виживання, ловити рибу, споруджувати пастки. Голка необхідна саме загнута, тому що ви зможете нею шити і використовувати як гачок для риболовлі.

Черговий вантаж аварійного запасу - медикаменти.

Ми не можемо тягати з собою всю аптеку, так що доведеться брати по мінімуму і лише найважливіше.

Обов'язково в ПАЗ повинні бути присутніми знеболюючі таблетки, причому сильнодіючі і які не затуманюють розум.

Обов'язково упакуйте в ношений аварійний запас антибіотики загального спектра. Не потрібно бути лікарем, щоб у критичній ситуації ставити собі конкретний діагноз, але потрібно дати організму час для того, щоб вижити. Краще отримати дисбактеріоз і вилікувати його потім, ніж остаточно загнутися де-небудь подалі від цивілізації.

Укомплектуйте свій ПАЗ таблетками від розладу шлунка. Можливо ваше харчування в період виживання завдасть клопоту вашій шлунково-кишковій системі, ви ж не хочете провести весь час в кущах?

Ношений аварійний запас повинен містити також медикаменти від проблем з серцем, а також протиалергічні медикаменти.

Упакуйте в ПАЗ також бинти. Ними можна як перев'язати рани, так і використовувати для інших дій, необхідних для вашого виживання.

Найпікантніша складова ПАЗ - презерватив.

Не потрібно сміятися, цей маленький гумовий виріб насправді багатофункціональний. Наприклад, в умовах відсутності фляги чи іншої тари, презерватив можна використовувати як ємність для води, можна навпаки використовувати як чохол для речей, намокання яких ви не бажаєте допустити.

Замість презерватива можна використовуватися звичайна повітряна кулька.

Взагалі компоновка аварійного запасу дуже широка і різноманітна. Все залежить від цілей і завдань, поставлених перед вами, а також розміру самого ПАЗ.

Аварійний запас можна також укомплектувати:

міцна мотузка, краще паракорд (шнур парашутний). Краще придбати або сплести самостійно браслет виживальщика;

ліхтарик (бажано зі змінним червоним світлофільтром) і батарейки до нього;

патрони і зброю;

топірець;

пила дротова;

ковдру виживальщика (тонке, легке, займає мало місця);

сигнальну ракету;

аварійний маячок;

їжа (кілька цукерок-льодяників зможуть короткочасно заповнити втрату вуглеводів, а пакетик солі зможе допомогти вам уникнути зневоднення організму і втрату мінералів);

дзеркало, для подачі сигналів лиха за допомогою сонячних зайчиків;

інші речі на ваш вибір, головне не упаковуйте все підряд.

Упаковка варійного запасу.

Ношений аварійний запас завжди повинен бути упакований в герметичну упаковку. Додатково в герметичну водостійку упаковку варто упакувати деякі внутрішні складові ПАЗ, такі як сірники, ліхтарик, адже після розтину основної упаковки аварійного запасу його внутрішні компоненти більше не захищаються від намокання. Є безліч способів, як зробити упаковку герметичною, але в основному для цього використовують або спайку, або зшивання кінців з воскуванням по шву.

Упаковка аварійного запасу повинна бути не тільки герметичною, але і жорсткою. Жорсткість необхідна для збереження вмісту ПАЗ в разі механічного впливу.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar