Головне меню
Розведення і маскування вогню

В умовах ухилення від зустрічі з озброєними формуваннями в деяких ситуаціях перед вами може постати питання: використовувати або не використовувати вогонь? Відповідь може бути тільки одна - не використовувати. А якщо вже доведеться розводити багаття, то тільки в тих випадках, коли виникає загроза вашому житті. Всі, хто діє на території противника, повинні завжди пам'ятати, що використання вогню в значній мірі підвищує ймовірність виявлення і подальшого затримання.

При розведенні багаття необхідно враховувати особливості місцевості, де ви знаходитеся, час доби, вибір засобів для розпалювання, паливо і спосіб розведення.

Полум'я від багаття повинно бути непомітним. Місце вибирається з урахуванням найменшої імовірності бути поміченим супротивником. У будь-яких умовах вогонь повинен бути невеликих розмірів і малодимним.

Багаття легше замаскувати або зробити менш помітним під час заходу, сутінків або при поганій погоді. У цей час серпанок, імла і легкий туман огортають місцевість, приховують височини і западини, утворюючи на горизонті суцільну пелену. Дим від багаття буде менш помітний під час легкого туману рано вранці і на заході - найбільш ймовірний час, коли місцеві жителі займаються приготуванням їжі. Інший спосіб маскування диму від багаття - розведення його під деревом. Дим, піднімаючись вгору, добре розсіюється в густій ​​кроні дерева. Однак не слід розпалювати багаття під великим деревом взимку, сніг, що накопичився на гілках, може обрушитися вниз і погасити полум'я.

Не можна розводити багаття під висохлими і хвойними деревами, серед густих заростей чагарнику, на завалі сухих гілок - це може привести до пожежі. Небезпечні місця з сухою травою, очеретом або мохом. У спекотну погоду пожежа може спалахнути і від іскри. На торфовищах непомічене тління може піти всередину і спалахнути пожежею далеко осторонь від багаття. Якщо доведеться розводити багаття на сухому болоті або торфовищі, попередньо роблять підстилку з піску, землі або каміння. Щоб уникнути пожежі в суху погоду в лісі або степу на місці розведення багаття видаляють суху траву, мох, висохлу хвою і листя. У будь-якому випадку з багаттям треба бути обережним. Велике полум'я або пожежа чітко вкажуть противнику ваше місцезнаходження. Убезпечити себе від пожежі і замаскувати багаття можна за допомогою обвалування ґрунтом, камінням або снігом.

Паливо для багаття. У безлюдних і особливо лісових районах сухостою і хмизу досить. Однак сухостій краще, так як лежачі на землі дерева і сучки часто бувають сирими і зотлілими. Найбільш зручним паливом для замаскованого багаття є деревина листяних порід. Рівномірно і майже без диму горять сухі береза ​​і вільха. Особливо жарко горять бук, граб, дуб. Ялицеві та осикові дрова дають багато іскор.

На берегах морів паливом можуть служити викинуті на берег стовбури і гілки дерев, дошки і інше горюче сміття.

Дрова для багаття під час ночівлі в високогірній зоні потрібно приносити з собою, збираючи сухий хмиз на верхній межі лісової зони і прикріплюючи їх до наспинного укладення.

Добре виручають таблетки сухого пального (сухого спирту). Їх потрібно завжди мати з собою, особливо при діях в екстремальних ситуаціях. Навіть невеликого запасу таблеток цілком достатньо для підігріву їжі.

Для багаття потрібно використовувати хмиз товщиною з олівець. Він виділяє достатньо тепла, повністю, хоча і швидко, згорає і не димить. Сирі гілки, тим більше з зеленим листям, використовувати не можна, так як вони сильно димлять. Підготовлене паливо укладається таким чином, щоб забезпечувався хороший доступ повітря для швидкого разгорання багаття без утворення диму.

Розведення багаття. Для полегшення розведення багаття у будь-якої людини, що зважилася на перехід по небезпечній території, повинні бути припасені сухий спирт, трохи свічок. У лісі до цього запасу додадуться смолисті сучки сушняка, смола хвойних дерев, шматки берести. Як би не було сиро в лісі, трохи сухого палива завжди можна знайти під виступаючими над землею корінням старого дерева, навислим камінням і в інших затишних місцях, куди не проникнув дощ. Стануть в нагоді для розпалювання засохлі нижні гілки і сучки дерев. Якщо вони намокли під дощем, то дістатися до сухої деревини можна, стесати ножем мокрий шар кори.

Багаття краще розводити так. Спочатку розпалюється .растопка - смолисті сучки сушняка, суха хвоя, трава, тонкі сухі гілочки, береста. Розпалювання підпалюється знизу, тоді воно згорить все. Від нього загоряться сухі гілочки товстіших дров, які добре укладати шалашиком. У міру розгоряння підкладаються більш товсті гілки. Між усіма цими гілочками, лучиною і хмизом повинен бути зазор для доступу повітря, щоб вогонь швидше розгорівся.

Для розведення багаття підготуйте заздалегідь кілька сухих паличок. Остругайте їх так, щоб стружка залишилася на паличці. Обкласти стружку сухою берестою, мохом, дрібними гілками без листя. У сиру дощову погоду скористайтеся таблетками сухого спирту. Паливо підкладається потроху, щоб не погасити вогонь. Якщо матеріал недостатньо сухий, запалити недогарок свічки і накапати на друзки парафін. Економте сірники. Їх запас обмежений.

При відсутності сірників вогонь можна добути за допомогою лінзи від приладів або окулярів.

Якщо є навички, можна добути вогонь без сірників за допомогою підручних засобів. В першу чергу потрібно приготувати сухий трут. Для цього потрібно дрібно подрібнити суху кору дерева або використовувати деревний пил зі стовбура, поїденого комахами. Як трут можуть використовуватися нитки, частини одягу, марля, вата, пух, пташині гнізда і т. п.

Якщо є можливість, трут рекомендується змочити бензином або посипати невеликою кількістю пороху.

Отримати іскру для займання губки найпростіше за допомогою кременю і шматка металу.

Якщо нема кременя, використовуйте камінь. Камінь, потрібно тримати над губкою і сильно бити по ньому тупим боком ножа або будь-яким шматком металу, направляючи іскри на трут. Як тільки трут почне тліти, слід обережно роздути його до появи полум'я і запалити розпалку. При добуванні вогню таким способом пам'ятайте про шум, який видають вдаряючі один об одний метал і камінь. Якщо є небезпека вашого виявлення, цей спосіб краще не застосовувати.

Хороший результат дає застосування кременю від запальничок. Кілька таких кременів, вставлених в автоматичний олівець замість грифеля, повинні бути неодмінним атрибутом аварійного запасу. Такий олівець пакується у водонепроникну оболонку (типу поліетилену).

Щоб отримати сніп іскор, досить чиркнути кременем по шорсткою поверхні каменя або металу.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar