Головне меню
ЩО БРАТИ З СОБОЮ

У боротьбі за виживання наявність або відсутність найпростіших речей в спорядженні може означати життя або загибель. У зв'язку з цим будь-який мандрівник повинен постійно бути готовий до екстремальної ситуації і мати з собою набір необхідних речей, щоб успішно з неї вийти.

Найперше правило - не носити з собою зайвої ваги. Жоден подорожуючий не нагрузить свій рюкзак цеглою або чим-небудь настільки ж марним. Разом з тим, якщо у вашому багажі знаходиться, скажімо, намет, який абсолютно даремний і непридатний в місцевості вашого перебування, він подібний до тих же цеглин. Навіщо, наприклад, брати з собою об'ємний запас їжі, якщо у вашому розпорядженні компактні зневоднені їстівні припаси? Вам необхідно лише те, що реально вам може стати в нагоді, а не просто відтягувати рюкзак.

Несесер мандрівника

Несесер (рис. 1) є найкориснішою частиною вашого багажу. Якщо у вас під рукою завжди є нехитрі предмети, перелічені нижче, ваші шанси на виживання в будь-якій місцевості і кліматичному поясі різко підвищуються. Предмети ці прості і недорогі, ними неважко користуватися, вони легко помістяться в невелику бляшанку.

Заведіть таку коробочку-несесер, носіть з собою всюди - вона поміститься в будь-яку об'ємну кишеню - і регулярно перевіряйте її вміст, зокрема сірники і таблетки, на предмет терміну придатності. Краще перекласти вміст несесера ватою - це охоронить його вміст від механічних пошкоджень, вату ж можна використовувати для розпалювання.

Ваш несесер повинен вміщати в себе наступне: коробок сірників (1) (краще мисливських) - для використання в крайньому випадку, якщо інші методи добування вогню недоступні; свічку-миску (2) - джерело вогню і світла, я також корисну річ для розпалювання багаття, кремінь з кресалом (3) - таке просте кресало може бути використано сотні разів і дуже корисно, коли закінчуються сірники; швейні приналежності (4) для лагодження одягу та інших цілей; таблетки для знезараження води (5), що застосовуються, коли якість води викликає підозри, а кип'ятіння недоступно; компас (6), краще з рідким наповнювачем (перевіряйте його регулярно на предмет протікання); дзеркальце (7) для подачі сигналів, кілька англійських шпильок (8), які можна використовувати для фіксації елементів одягу або при виготовленні імпровізованої вудки; рибальський набір - моток волосіні, кілька гачків і грузил (9), при цьому намотайте волосіні якомога більше - її можна використовувати для виготовлення пташиних пасток, пилку-перетяжку (10) - нею можна валити навіть відносно товсті дерева, зберігати її краще загорнутоїю в промаслений папір для запобігання іржі; великий міцний поліетиленовий пакет (11), який можна використовувати в якості відра для води або для отримання води в випарній або вегетаційній установці; контейнер для марганцевокислого калію (12) для дезінфекції та профілактики лікування кишкових розладів, а також моток дроту (краще мідної) для пастки на дрібних тварин (13).

Похідна сумка

Дуже корисно обзавестися і іншим необходімером мандрівника, великих розмірів, який розміщувався б у невеликій сумці і супроводжував би вас в піших походах і автомобільних поїздках. Як і у випадку з маленьким необходімером, намагайтеся, щоб сумка мандрівника була завжди з вами, і регулярно перевіряйте її вміст на предмет придатності.

Ось приблизний перелік того, що повинно бути в сумці мандрівника: швейний набір, пасатижі з кусачками для дроту, вощені нитки, складаний ніж, пила-перетяжка, складна лопатка (типу «перевертень»), сигнальне полотнище яскравого кольору (краще яскраво-помаранчеве) розміром не менше 1 х 1 м, рибальська снасть (волосіні, гачки, поплавці й грузила), три великі англійські шпильки, 50 метрів нейлонової мотузки, страхувальний гак, мультивітаміни, таблетки протеїну, велика плитка шоколаду, яєчний порошок, сухе молоко, напилок, чавило, три великі простирадла, компас, сигнальне дзеркало, чотири свічки-плошки, мікрофонарик, запасна батарея і до нього   запасна лінза, кресало, мисливські сірники, газова запальничка з запасним кременем, фумігатор, ложка, виделка, 12 готових пасток, моток дроту для пастки, консервний ніж, пластикова чашка, таблетки для знезараження води, контейнер з боєприпасами, свисток, мило, дві помаранчеві сигнальні димові шашки, по 70 м нейлонового шпагату і нейлонового шнура, пара робочих рукавиць, бляшана миска і мишоловка.

УВАГА! Не економте на якості виробів, які ви купуєте для свого набору мандрівника! Неякісний виріб може підвести вас в самий відповідальний момент, коли від нього буде залежати ваше життя. Крім того, не прибирайте свій набір подалі до тих пір, поки він не знадобиться, - регулярно перевіряйте якість спорядження і припасів.

Намети

Портативне укриття є важливою частиною багажу будь-якого мандрівника. Як і у випадку з одягом, існує безліч наметів різної форми, місткості, якості і вартості - від надлегких утеплених арктичних і гірських моделей до простих, розрахованих на хорошу погоду. Щоб зробити правильний вибір, вам необхідно вивчити асортимент, відвідати магазини і оптові бази, проконсультуватися з фахівцями. Більшість сучасних наметів не здаються надто великими, але вирішальним фактором при виборі повинен бути великий внутрішній об'єм намету.

Останнім часом широкого поширення набули портативні укриття типу біві-бег (bivi-bag) - невеликі намети, де може розміститися одна людина в спальному мішку, з фіксаторами, використання яких перетворює біві-бег в одномісне тунельне укриття. Усередині такого укриття дуже мало місця, але воно не продувається, не пропускає воду і важить всього близько півкілограма. Крім того, біві-беги робляться з «дихаючого» матеріалу, в них не скупчується конденсат від дихання.

Каркасні намети бувають різної форми і володіють великим внутрішнім об'ємом. До того ж, у деяких з них при вході, між москітною сіткою і клапаном, є достатньо місця для багажу і спорядження або для готування. Якщо передбачено два входи, в одному можна зберігати спорядження, а в іншому - обладнати кухню, залишивши основний обсяг відносно вільним. Добре, якщо намет обладнаний додатковими відстібаючими противомоскітними сітками - вони особливо корисні в теплу пору року, наприклад, в тайзі або біля водойми зі стоячою водою.

Спальні мішки

Найбільш якісні спальні мішки набивають пухом - кращим природним теплоізолятором. У сиру погоду під такий мішок необхідно стелити водонепроникну тканину. Взагалі ж для сирої погоди краще підходять спальні мішки зі штучним наповненням (типу холофіла). Можна придбати так званий «всепогодний» спальний мішок, в комплект якого входять власне мішок, підстилка з овчини і намет біві-бег. Він дуже зручний і компактний, але коштує дорого.

Запасний одяг

Ця проблема має два аспекти. Перший - власне запасний одяг, який ви берете з собою в автомобільну поїздку або в літак, коли ви самі одягнені відносно легко (не для екстремальної ситуації). Другий - запасний одяг в туристичному поході.

У другому, список обмежується запасними носками, білизною, сорочками і кальсонами, т. п. Тими речами, які знаходяться в контакті з шкірою і просочуються потім, забруднюються, протираються і рвуться. Верхній одяг і черевики розраховані при належному догляді і хорошій якості на багаторічне використання, тому брати з собою запасні черевики або куртку - це просто зайва вага. Краще взяти ваксу для черевиків і засіб для догляду за шкіряними виробами. Не забудьте також запасний комплект шнурків для черевиків.

Приналежності для приготування їжі

Існує безліч похідного начиння для приготування їжі, але при виборі його керуйтеся наступними правилами:

• Вибирайте можливо легше начиння.

• Не купуйте хитромудро розкладний набір посуду - в похідних умовах відокремлені його частини дуже легко розгубити.

• Як і все інше, вибирайте пальник (примус) для приготування їжі на свій розсуд. Орієнтовна вага цього агрегату повинен бути 500-700 грамів. Паливо для похідного вогнища може бути найрізноманітнішим - зріджений пропан-бутан, метиловий спирт, гас, бензин.

Якщо ви готуєте всередині укриття, пам'ятайте, що:

• Примуси можна заправляти тільки в неробочому стані. Під час приготування їжі вентилюється намет, щоб уникнути скупчення всередині його продуктів згоряння.

• При низьких температурах рідке паливо може замерзнути.

• Бензин з високим вмістом свинцю небезпечний для здоров'я при готуванні на ньому в замкнутому просторі. Для заправки примусів використовуйте так званий «білий» бензин (Naptha), яким заправляють запальнички «Зіппо».

• Ніколи не запалюйте в замкнутому просторі кубики твердого палива (гексамін або сухого спирту - гексамітелена).

Посуд. Тут вибір величезний - від алюмінієвих мисок до тарілок з нержавіючої сталі. Останні, як правило, продаються наборами по п'ять-шість штук, які складаються одна в іншу, утворюючи компактний блок, який зручно транспортувати. Але перед покупкою запитайте себе - а чи потрібно вам в поході стільки тарілок.

Вилки і ложки. Як і у випадку з посудом, існує великий вибір виделок і ложок, але рекомендується зупинитися на найбільш невибагливому і легкому - пластиковому або алюмінієвому начинні, яке мало ламається і не іржавіє.

Їжа

Загальні вимоги по калорійності раціону для людини, що потрапила в критичну ситуацію, будуть розглянуті докладніше в розділі, присвяченому їжі. Однак турист, який мав час підготуватися до походу, постарається харчуватися досить різноманітно. Добре мати в запасі зневоднені припаси, багаті вуглеводами, протеїном, вітамінами і досить калорійні. Небажано брати з собою багато консервів - вони громіздкі, важкі і незручні для транспортування. Краще взяти припаси у вакуумній упаковці або напівфабрикати швидкого приготування, які треба тільки залити окропом. Існують і спеціальні компактні раціони харчування, для екстрених ситуацій, які можуть підтримувати людину в робочому стані протягом доби і навіть довше, якщо розумно витрачати сили.

Нижче наведені арктичні добові раціони харчування Британської морської піхоти, достатні для підтримки високої фізичної активності (4500 калорій на добу). Ці раціони дадуть вам уявлення про те, які продукти варто брати з собою в похід.

Меню 1

Сніданок: гаряча вівсянка, гарячий шоколад; Ланч: м'ясний паштет, печиво (з начинкою і без неї), шоколад, шоколадна карамель, горіхи з родзинками, цукерки на глюкозі. Основна їжа: курячий суп, гранульоване м'ясо, порошкове картопляне пюре, горох, яблучні пластівці.

Меню 2

Сніданок: гаряча вівсянка, гарячий шоколад. Ланч: курячий паштет, печиво (з начинкою і без), шоколад, шоколадна карамель, горіхи з родзинками, цукерки на глюкозі. Основна їжа: овочевий суп, гранульоване м'ясо з каррі.

Меню 3

Сніданок: гаряча вівсянка, гарячий шоколад. Ланч: курячо-свинячий паштет, печиво (з начинкою і без), шоколад, шоколадна карамель, горіхи з родзинками, цукерки на глюкозі, печиво, шоколад. Основна їжа: суп з бичачих хвостів, гранульована баранина, порошкове картопляне пюре, горох, яблучні пластівці.

Меню 4

Сніданок: гаряча вівсянка, гарячий шоколад. Ланч: шинковий паштет, печиво (з начинкою і без), шоколад, шоколадна карамель, горіхи з родзинками, цукерки на глюкозі. Основна їжа: овочевий суп, гранульоване м'ясо птиці, рис, горох, яблучно-абрикосові пластівці.

Пам'ятайте! Яку б їжу ви з собою не брали, завжди залишайте недоторканний її запас - навіть якщо це тільки горіхи з родзинками або спеціальний раціон - він підтримає ваші сили і дозволить йти протягом доби.

Джерело - Підручник виживання в екстремальних ситуаціях

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar