Головне меню
Сироп із первоцвіту та медуниці при лікуванні кашлю

На початку весни природа прокидається від зимового сну і починає радувати нас першими дарами природи. Одними із перших квітів, які починають цвісти навіть під опадом весняного снігу являються первоцвіт (примула) і медуниця (медунка). Ці квіти є прекрасними медоносами, які забезпечують перших медозбірних комах весняним пилком. Ранньою весною пасічні бджоли ще сплять по вуликах. Першими прокидаються джмелі, трохи згодом, коли весняна погода стабілізується і достатньо прогріється, з’являються дикі бджоли – вони значно крупніші за пасічних бджіл. Коли погода стає зовсім теплою, аж тоді появляються пасічні бджоли.

Публічна література вказує на необхідність проводити заготівлю лікарських трав у теплі, сухі сонячні дні, позаяк дощі мають властивість змивати корисний пилок із квітів рослин. Проте у цей весняний час дуже важко дочекатися сухої погоди, а очікування можуть призвести до завершення цвітіння рослин. Для прикладу візьмемо поточний рік. Цвітіння розпочалося вкінці березня. Сьогодні 4 квітня. Щодня або моросить дощ, або падає серйозний дощ, а сьогодні до обіду моросіло, після обіду пролітає сніг. Що робити? Я користуюся таким принципом: якщо літають джмелі навколо цвіту квітів і збирають пилок – чому я не можу також збирати квіти? В даному випадку джмелі для мене являються індикатором можливості проводити збір квітів. Джмелі літають при температурі повітря 2-3 градуси вище нуля, тому за ними можна майже щодня спостерігати.

Через тиждень можливо погода покращиться чи буде один-два сухих чи менш вологих днів і я ще доберу квітів. І так далі, знижуючи ризик зовсім залишитися без сировини.

Для сировини я збираю тільки суцвіття – без стебла і листя, тільки квіти. Як в при кожному зборі будь-якого природного ресурсу, слід дотримуватися правила третьої квітки: дві зриваєш, - третю залишаєш. Залишаєш для продовження росту, для формування насіння і продовження популяції. Хоча  первоцвіту і медуниці у моїй місцевості настільки достатньо, що фактично я зриваю приблизно кожну десяту квітку і мені вистачає для особистих потреб, я не промисловик.

Збираю квіти у спеціальну сітчасту торбину. Справа в тому, що у квітах знаходиться велика кількість комах, зокрема малих (до 2 мм) чорних жуків. І після збору квітів, їх потрібно залишити на деякий час для того, щоб вся ця комашня покинула квіти через отвори у сітчастій торбині. Також така торбина дозволяє вільне проникання повітря (вентиляція), тому квіти не запаряться. Зберігати квіти достатньо ніч, у сухому, але не з високою температурою, приміщенні. У моєму випадку – це підвал. Висока (кімнатна) температура може сильно зв’ялити квіти, а нам потрібно зберегти максимум свіжості і соковитості квітів, але й позбутися зайвої зовнішньої вологи від дощу чи снігу і позбутися комах. Комахи відчувають втрату життєдіяльності квітів після збору і поступово покидають квіти.

На наступний день я розфасовую квіти в однаковій пропорції (первоцвіт і медуниця) по невеликих баночках, щільно утрамбовуючи шар квітів 1-2 см, чергуючи із шаром цукру близько 1 см. Власне, сироп із квітів первоцвіту та медуниці є аналогією хвойному сиропу (ПОСИЛАННЯ). Простий спосіб пересипання сирих квітів з цукром призводить до витяжки цукром соків і нектару з квітів, утворюючи власне сироп. Проста технологія має негативний момент – спосіб зберігання. Слід мати на увазі, що після відкриття банки у вас буде декілька днів для споживання сиропу, пізніше він почне бродити та може скиснути. Саме тому я використовую малі банки від дитячого пюре. Однієї банки достатньо на вживання протягом 2-3-х днів. У комплексі із хвойним сиропом дана методика лікування є дуже ефективною.

Після розфасування банок, я поміщаю їх у темне прохолодне місце, щоб вберегти від тепла літної погоди. В даному випадку це підвал. Сироп зберігається в чистому вигляді аж до зими – до часу необхідності його використання, хоча хворіти доводиться не тільки взимку. Ковід легко спричиняє бронхіт і запалення, тому банками слід запастися у достатній мірі. Найголовніше – це абсолютна герметичність закриття кришки без найменшого потрапляння повітря у середину банки. Для діабетиків замість цукру використовують горілку, алкоголь приблизно 40-50%. Власне на спирті ви отримаєте аптечний варіант спиртових настоянок первоцвіту.

П.с. Я завершив писати дану публікацію, як під вечір почав сипати густий сніг, - на ранок мабуть прийдеться квіти підкопувати з-під снігу. Але сьогодні я набрав достатню частину, тиждень можна ще зачекати для наступної порції.  

П.с. Уже на наступний день випало близько 20 см снігу. Квітів взагалі не видно. І не знати, скільки протримається сніг і що буде з квітами після снігового пресу. Зверніть увагу, який об’єм квітів я зібрав і всього цього вистачило лише на дві баночки об’ємом 170 мл.

 

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar