Головне меню
Весняна ловля риби

Слідом за зимою неодмінно настає весна, і для любителів риболовлі настає найбажаніший час - час відкритої води. А що необхідно знати про риболовлю ранньою весною? Завзятим рибакам добре відомо, що навесні в організмі риб здійснюються позитивні для них зміни. На життєдіяльність водних мешканців впливає довжина світлового дня, поліпшення режиму кисневого обміну, підвищення температури води, збільшення кількості корму, зміна атмосферного тиску. Тому біологія риби, її поведінка навесні змінюються.

Навесні риба активізується. У цей період, навіть якщо ще холодно, слід очікувати гарного клювання. Адже у багатьох видів починається бурхливий жор. Розміри риб в уловах значно навесні більші, ніж восени, так як за зиму вони трохи підросли.

Де ж буде найкраща риболовля в період ранньої весни?

  Водойми на хороші місця ловлі не надто багаті. Біля берега ще тільки з'являється невелика смужка, вільна від льоду. Слід пам'ятати, що вода холодна, і риба шукає теплі для себе місця. Часто вона тулиться в ямах або урвищах. Знаючи дно, потрібне місце рибалці знайти просто.

 Весняний кльов зазвичай починається з весняним ходом риби. Визначальним тут стає погода. Саме від неї залежить рівень і прозорість води, а рівень паводків має значення від кількості снігу, що залишився за зиму до цього часу. Далі слідує температура, і чим швидше прогрівається повітря, тим інтенсивніше прогрівається земля, наповнюючи талою водою річки.

  Вдалу весняну рибалку можна очікувати ще до того часу, коли тала вода потрапить в річку, зробивши її каламутною. При піднятті і замутнінні води в річках шанси на хорошу рибалку різко погіршуються.

  Саме на найменших річечках, які прогрілися швидше за все, можна починати весняну ловлю риби. Пік клювання доводиться зараз на теплі, яскраві і сонячні дні, з невеликим вітерцем і середнім атмосферним тиском. При весняному похолоданні клювання часто відразу слабшає.

  Якщо вам з якихось джерел стало відомо, що почався весняний хід риби, то вам слід бути готовим виїхати на рибалку. Адже пік клювання триває всього кілька днів, і, поїхавши навмання, можна залишитися з мінімальними шансами на успіх і легко залишитися без риби. Адже риба знаходиться в русі, і якихось двох десятків кілометрів одне від одного може бути місця з відмінним кльовом, а в іншому без нього, на одній і тій же річці .

Снасті для ранньої весняної риболовлі

  Якщо хід у риби почався, значить, у неї починається і преднерестовий жор. У супертонких і надсучасних снастях немає ніякої потреби, і зловити рибу, особливо плотву, можна різними вудочками. Але ж кожен рибалка бажає випробувати свої снасті, які залежалися за зимовий час. Але навіть у цей час не варто ставити товстий повідець і великий гачок, так як всьому є межа і можна теж залишитися без улову.

Довжина повідця на весняній рибалці залежить від багатьох факторів , а саме: маси, оснастки, сили течії води в місці ловлі, інтенсивності клювання і виду риби. Тут діє загальне правило: немає покльовок, а наживку обгризли - зменшуй довжину повідка, а не можеш підсікти при добре видимих ​​покльовках - збільшуй поводок. Риба добре відчуває опір важкої оснастки та випльовує наживку.
  Риба завжди в цей час з підозрою ставитися до корму, який несе течією значно вище дна по одному горизонту. Тому зробивши кілька проводок, можна опустити або підняти ланцюжок дробинок, щоб визначити місце концентрації риби.

  Весняна риболовля не передбачає велику кількість рибальської амуніції. Якщо кльову немає, то слід перейти або переїхати в інше місце, і спробувати половити там. Пам'ятайте, що риба рухається і не затримується в одному місці.
  Якщо згадати про снасті, то зараз краще підійдуть легкі. Нехай волосінь буде, як мінімум, 0,12 мм, так як доведеться іноді закидати її туди, де багато гіллястих кущів.

  Якщо погода настала тиха і ловити ви будете на тихому весняному озері, то краще прихопити з собою тонкий поплавок, який має подвійне кріплення. Якщо погода не найкраща, річка бурхлива - візьміть тонкий поплавок, який володіє однією точкою кріплення. Допоможуть невеликі вудилища, адже весняна рибалка - дуже акуратне заняття. Тому й вудки краще брати з м'якими тонким кінчиком.

Що ж допоможе збільшити кількість спійманої риби в цей час?

Ось кілька порад, які можуть підвищити успіх на рибалці ранньою весною.

 - Буде краще, якщо на воду вийти навесні на ловлю якомога раніше.
 - Слідкуйте за погодними умовами і підлаштовуйтеся під них. Погода в перші дні після зими дуже примхлива, і протягом дня може мінятися кілька разів. Вам це слід врахувати при виборі снастей.
 - Використовуйте маленькі приманки, які будуть більш привабливими для млявих риб. Після зими у риби ще немає енергії стрімко рухатися, і полювати на великі приманки. Особливо це стосується щуки перед нерестом.
 - Принаду беріть обов'язково, так як у риб зараз настає активний жор.
 - Не поспішайте. Ранньою весною рибі потрібно більше часу, щоб дістатися до приманки і заковтнути її.
 - Шукайте яскраве сонце. Воно нагріває мілководдя, що приваблює туди рибу.
 - Через дощі в ранню пору весни на водоймах часто каламутна вода. Тому досвідчений рибалка воліє використовувати в цей час яскраві приманки, більш помітні у воді.
 - Хоча найкращим рибальським часом вважається ранок, ранньою весною у вечірній час кльов помітно кращий. Після заходу сонця риба стає більш активною, так як вода нагрівається за весь день.
 - Приділіть увагу тому місцю, де втікає чиста вода у водойму. Зазвичай ці притоки - відмінне місце для лову .
 - Експериментуйте ранньою весною з техніками рибальства та приманками. Використовуйте нові прийоми, придбайте нові навички рибальства в будь-який час року. / http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar