Головне меню
Деякі секрети рибалки на сома

Сом — найзначніша за розмірами прісноводна хижа риба. І який рибалка не захоче виловити з річки трофейного сома? Риболовля на сома сповнена передчуттів і приємних вражень. Де любить таїтися хижак, які існують методи вудіння цієї риби, і чим любить поласувати сом?

Де і коли ловити сома?

Щоб риболовля була успішною, необхідно заздалегідь визначитися з місцем і часом лову риби. Які ж місця будуть найбільш перспективними? Активність сома істотно збільшується, коли на вулиці стоїть тиха погода без єдиної хмари на небі. Бажано, щоб на воді царював штиль: повне безвітря. Вода повинна бути добре прогрітою: тому ловля сома навесні більш млява.

У яскраві сонячні дні соми люблять таїтися на дні в ямах. Але іноді вони випливають на поверхню в пошуках жаб. Вночі хижак воліє триматися на мілководді. Там він шукає дрібну рибу і, знову ж таки, жаб. Тому лов сомів вночі здійснюється не на великій глибині.

Сом найчастіше воліє триматися поодинці, особливо якщо він володіє трофейними розмірами. Такий спосіб життя є характерним для більшості хижих риб. Але дрібні особини часто об’єднуються в маленькі зграйки. Це буває на мілководді для ефективного полювання на дрібних риб.

Способи рибалки на сома

Сомова рибалка унікальна тим, що до неї треба ретельно готуватися. Завжди є ймовірність того, що на гачок попадеться велика рибина, впоратися з якою поодинці буде не під силу. Ловля трофейних сомів здійснюється зазвичай двома рибалками з човна. Риболовля проводиться одним з чотирьох способів рибалки на сома:

Джигом;
На перемет;
Троллінгом;
Квоком.


Ловля сома на джиг являє собою використання джигової приманки. В якості приманки використовують твістери і віброхвости яскравих кольорів: лимонного, оранжевого. Але, буде рибалка вдалою, чи ні, залежить скоріше від того, як пахне і як рухається поролонова або силіконова рибка. Справа в тому, що у сома дуже погано розвинений зір. Оптимальний розмін приманки — в діапазоні 15-18 сантиметрів.

Захоплююча і незвичайна ловля сома на перемет. Цей спосіб рибалки полягає в протягуванні поперек річки в місці зі слабкою течією мотузки, до якої кріпляться через кожні півтора метра повідці довжиною 40-50 сантиметрів (рідше 1-2 метри). На кінці повідця — гачок з наживкою. Перемет, або сомовник, протягують над дном річки на відстані 30-40 метрів: наживка не повинна волочитися по дну. Бажано, щоб у місці, де проводиться риболовля на перемет, плавало багато дрібної риби.

Ловля сома на перемет

Ловля сома троллінгом — це спосіб рибалки, при якому рибак, або двоє, повільно пливуть на човні, чим забезпечується рівномірна проводка штучної приманки. В якості приманки зазвичай використовується воблер. Довжина воблера повинна бути досить великою. Адже вас не цікавить всюдисуща дрібниця? Саме троллінгова рибалка часто підносить рибалкам сюрпризи у вигляді найбільших екземплярів сомів.

Квок — це пристосування, за допомогою якого рибалка видає звук, який вважається дуже привабливим для вусатого хижака. Як ловити сома на квок? Для цього риболов робить квочення: заінтригований хижак підпливає до місця лову, де його спокушає апетитна наживка. Сом хватає приманку і насаджується на гачок. Далі відбувається виведення рибини за допомогою підсака або руками.


Оснащення для сомової риболовлі

Щоб рибалка виявилася вдалою, щоб з гачка не зірвалась жодна рибина, потрібно правильно вибрати снасті для лову сома: вудилище, волосінь, гачки і котушку. Вудлище повинне бути потужним, але не занадто: інакше будуть часті сходи риби. Причому ловля сома навесні і восени може здійснюватися на більш жорсткі вудилища, так як риба в цей час пручається слабко, і ризик перелому вудилища малий. Довжину вудилища вибирають, виходячи з того, звідки здійснюється рибалка:

280-340 сантиметрів для вудіння з берега;
210-280 сантиметрів для вудіння з човна.
Як ловити сома, щоб добути великий екземпляр, і він не зірвався б? Для цього потрібна міцна волосінь. Ще краще, якщо вона буде плетеною, так як плетінка не розтягується. Ловля великої риби вимагає наявності волосіні товщиною в 0,3-0,4 міліметра. Котушка при цьому повинна бути безінерціонною або мультиплікаторною, а шпуля повинна вміщувати не менше 150 метрів волосіні.

Окрему увагу варто приділити повідкам. Завдяки щіткам — своєрідним зубам сома, волосінь легко перетирається, тому слід вибирати металевий повідець, в крайньому випадку, з подвійної волосіні. Часто під час виведення сом намотує на себе повідець, тому в його пащі виявляється не він, а волосінь. Щоб уникнути такої ситуації, використовуйте довгі повідці.

Досвідчені рибалки віддають перевагу великим одинарним гачкам. Вони повинні бути міцними, а такими є гачки з розжареної сталі. Але більшість любителів сходиться на думці, що ловля сома ефективніше на потрійні гачки, так як при цьому ймовірність зачепу вище. Тому ви самі можете вибрати між одинарним і потрійним гачком. Однак при лові на живця використовуйте все ж таки трійник, в крайньому випадку, двійник.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar