Головне меню
Як ловити головеня?

Головня або клина зараховують до числа самих звичайних риб населяючих водойми середньої частини Європи. Ареалом її проживання вважаються річки швидкої або середньої течії, в яких бистрини сусідять з тихими місцями і заплавами. Головень воліє жити в чистій, помірно холодній воді, тому він рідко зустрічається як в каламутній воді мілководних ділянок, так і у верхній течії рідної річки. До хижаків його не зараховують.

Швидше до всеїдних риб. У раціоні харчування головня зустрічаються комахи з їх личинками, дрібні і великі ракоподібні, всілякі черв'яки, молюски, риб'яча дрібниця і т.п. Рослинною їжею він практично не харчується. Лише молоді особини можуть зазіхнути на тісто або хлібний м'якуш. Втім, в риболовецькій літературі частенько можна виявити інформацію про те, що цю рибу ловлять на варені макарони або дрібні бульбинки молодої недовареної картоплі. Початком сезону ловлі головня вважають останні дні квітня.

Триває він, приблизно, до середини липня. Із закінченням сезону високої води, у міру прогрівання води, у нашого героя починається жор. У такі дні його слід шукати на мілководних ділянках, де глибина коливається в межах від 1 до 3 метрів. Здебільшого це виходи з ям, в яких він зимував.

Рано вранці його можна зустріти і на перекатах. Перед самим початком нересту, а також у період нересту, головня можна ловити протягом усього світлового дня. Але найбільший улов обіцяється вранці та ввечері. У цей час його можна відшукати як у товщі води, так і на дні водойми. Для риболовлі буде потрібно донна вудка або спінінг. У травні можна скористатися поплавковою вудкою і навіть нахлистом.

Наживку рекомендується розташовувати поблизу дна. Не рекомендується використовувати занадто товсті і грубі снасті. Цілком достатнім буде: основна волосінь діаметром 0,3 мм, поводок - 0,25мм і гачки № 7 - 8. Як наживка цілком підійдуть личинка хруща, черв'як, опариш, м'ясо молюска або маленька рибка. Лише не прогавте поява хруща.

Саме ця наживка є найбільш ефективною протягом усього сезону ловлі. Зрідка головень може брати і на рослинні приманки, такі як тісто або скоринка хліба. Але це буває вкрай рідко, та й спіймані особини будуть дрібнуватими. Покльовка цієї риби відрізняється різкістю, оскільки наживку вона схоплює відразу.

Підсічку в цьому випадку слід виконувати плавну, але енергійну. Надто різкий ривок може привести до банального обриву волосіні. Ближче до кінця травня, коли на деревах з'являться перші гусениці, слід звернути увагу на такі ділянки водойм, де листя дерев і чагарників найближче схиляється до води. Тут головень стоятиме неодмінно, адже падаючі у воду гусениці і комахи вважаються для нього делікатесом.

Під час риболовлі на перекатах можна скористатися 4,5-метрової вудкою забезпеченою однією мормишкою. Я маю на увазі, що не слід ставити ні грузило, ні поплавок. Для наживлення гачка можна використовувати хробака, опариша або личинку хруща. Мормишку з наживкою запускають вниз за течією з подальшим повільним підтягуванням. Покльовку, скоріш за все можна буде відчути руками.

Мормишку для цього випадку потрібно буде змайструвати самому. За формою вона повинна нагадувати краплю і оснащуватися гачком № 5 - 6. У магазинах нічого подібного не продається. У розпал літа головень починає підніматися ближче до поверхні водойми. У цей час можна повністю перейти на ловлю поплавковою вудкою. Яскравий поплавок застосовувати не рекомендується, оскільки риба його просто боїться.

Зробіть його коричневим, чорним або сірим. Нехай він вважає його одним з пропливаючих повз предметів. Джерело: http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar