- 29.12.2018
- 2516 Переглядів
- 0 Коментаріів
Інші назви — горобина звичайна, брижі (їжа для рябчиків), горобина лісова і т. п. Горобина червона може зустрічатися в природі у вигляді дерева (до 15 м), або куща. Вона має густу крону, молоді гілки горобини сірувато-червоного кольору, з великими бруньками, кора дерева — гладка, сіра.
Листя вузькі, гострозубі, опушені, непарноперисті, з 5- 11 парами, довгасто-ланцетні. Квітки горобини червоної — білі, розташовані в зонтичних суцвіттях. Цвіте горобина червона з травня по червень.
Плоди — ягодоподібні, у формі кулі, оранжево-червоні, розміром приблизно з горошину, гіркуваті й терпкі на смак. Дозрівають у вересні і до зими не обсипаються, а залишаються на дереві навіть взимку. Від дії морозу плоди горобини червоної втрачають свою гіркоту і терпкість, набувають приємний солодкуватий смак. Це улюблені ласощі багатьох птахів.
Росте горобина всюди: в лісах, на лісових галявинах, часто її висаджують уздовж доріг, в парках, садах і т. д. Горобина дуже красиве дерево, особливо восени, коли достигають плоди.
Стиглі ягоди горобини червоної містять органічні кислоти (яблучну, сорбінову, лимонну, бурштинову, винну) дубильні та пектинові речовини, амінокислоти, сорбіт і сорбозу, ефірні масла, вітамін С і РР, солі кальцію, калію, натрію, магнію.
Вітамін Р в горобині робить цю рослину дуже корисною. Цінність його в тому, що він зміцнює нервову систему, усуває дратівливість, безсоння і загальну слабкість організму.
Горобину червону в традиційній медицині використовують як полівітамінний, кровоспинний і сечогінний препарат.
У народній медицині ягоди горобини червоної використовуються як жовчогінний і сечогінний засіб, для зниження артеріального тиску, успішно лікують цингу, застосовують як натуральне потогінний і послаблюючий засіб.
Для приготування лікарських препаратів народні цілителі використовують ягоди, листочки і квітки рослини. Заготовлювати необхідно тільки зрілі плоди. Найбільш вдалий для цього етапу час - вересень. У незрілих плодах концентрація корисних речовин буде набагато меншою, ніж у стиглих. Тому краще не поспішати, а почекати відповідного часу.
Дуже важливо зібрати плоди горобини до заморозків. Спочатку акуратно зріжте грона, потім відокремте ягідки від плодоніжок і залиште їх подвяливаются на сонечку. Після цього розстеліть плоди тоненьким шаром на целофані або папері і просушіть сировину. Бажано використовувати для цієї мети спеціальну сушарку, піч або духовку. Правильно підсушені ягоди будуть володіти своєрідним запахом і гіркувато-кислим смаком.
Зберігайте заготовлену сировину в тканинних мішках, в добре вентильованому приміщенні. Термін зберігання плодів горобини - дванадцять місяців.
Збирання і заготівлю листочків і квіток рекомендується здійснювати в період інтенсивного цвітіння рослини. Після збору сировини просушіть її на відкритому повітрі, після чого помісити в тканинні мішечки. Зберігати листя і квітки горобини можна протягом року.
Завдяки такому насиченому хімічним складом препарати на основі рослини володіють:
- протизапальним;
- проносним;
- капілярозміцнюючими;
- кровоспинними;
- потогінними;
- антибактеріальними;
- ранозагоювальними;
- адсорбуючими;
- протидизентерійними;
- діуретичними;
- гемостатичними;
- протигрибковими;
- сахарознижуючими;
- загальнозміцнюючими;
- жовчогінними;
- знеболюючими;
- судинорозширювальними властивостями.
Лікарські засоби з цієї лікарської рослини сприяють:
- зниження артеріального тиску;
- гальмування процесів бродіння в кишечнику;
- виведенню з організму шлаків і токсичних речовин;
- поліпшенню травлення;
- порушення апетиту;
- усунення кровотеч.
Приготування:
- Приготування горобинового вітамінного відвару. Візьміть двадцять грам свіжих або підсушених ягід горобини і залийте половиною літра води. Якщо хочете, можете з'єднати горобину з шипшиною. Помістіть ємність на плиту і закип'ятити, після чого проваріть засіб на тихому вогні протягом п'ятнадцяти хвилин. Дайте відвару настоятися протягом п'яти годин. Профільтруйте і пийте по половині склянки ліки перед їжею для лікування авітамінозів.
- Приготування горобинового чаю. Цей засіб сприяє нормалізації стільця і усунення діареї. Десять грамів підсушених плодів Горобина залийте 200 мл окропу, прокип'ятіть протягом п'ятнадцяти хвилин. Вживайте по 50 мл лікарського засобу двічі на день, з ранку і ближче до вечора.
- Горобина нормалізує апетит. З'єднайте стакан свіжих плодів горобини зі склянкою окропу. Помістіть цей склад на плиту, варіть протягом двадцяти хвилин. Протріть суміш через сито, після чого з'єднайте з цукром. Знову поставте ємність на плиту, додайте біле вино, десять грамів і уварюють до пюреобразной консистенції. Вживайте по ложечці ліки тричі на добу.
- Приготування цілющого горобинового відвару. Дві ложки підсушених квіточок рослини заваріть в 200 мл окропу. Проваріть засіб на повільному вогні хвилин десять. Профільтруйте і пийте по чверті склянки ліків не менше трьох разів на день. Засіб допоможе в позбавленні від кашлю, жіночих недуг і геморою.
- Сік горобини вилікує цингу і зміцнить імунну систему. Візьміть свіжі плоди горобини, гарненько промийте, просушіть і пропустіть через м'ясорубку. Відіжміть сік. Вживайте по десять грам ліків тричі на добу.
- Приготування чудодійної настойки. Наповніть скляну банку свіжими або підсушеними плодами горобини, приблизно до середини. Залийте сировину горілкою. Помістіть ємність в затемнене прохолодне приміщення на кілька днів. Як тільки настоянка стане коричневою, це буде означати, що вона готова до використання. Профільтруйте і приймайте по десять грам настоянки перед їжею. В обов'язковому порядку розбавляйте засіб водою перед прийомом. Рекомендується приймати людям, що страждають від атеросклерозу.
- Горобиновий порошок для лікування ожиріння і цукрового діабету. Візьміть квітки, листочки і плоди рослини. Подрібніть сировину і розітріть до порошкоподібної консистенції. Увімкніть ліки в денний раціон.
- Приготування настою. Це засіб рекомендовано до застосування при туберкульозі шкірних покривів. Візьміть молоді гілочки рослини, подрібніть і заваріть в половині літра закип'яченої води. Залиште настоятися на три години. Пийте по третині склянки настою чотири рази в день.
- Лікування гіпертонічної хвороби лікувальним відваром. Візьміть кору рослини, дрібно наріжте і залийте водою. Помістіть на плиту і прокип'ятіть на малому вогні, протягом двадцяти хвилин. Залиште настоюватися, бажано в термосі. Вживайте по десять грам засобу двічі на добу.
Чай з горобини
Горобиновий чай особливо корисний при авітамінозах, застудах і епідеміях грипу. Лікувальні властивості червоної горобини повністю зберігаються в чаї.
Він надає профілактичну і лікувальну дію в залежності від складу:
- з горобини листя - жовчогінну, сечогінну та протинабрякову дію. На літр окропу заварювати 300 г свіжих або 100 г сухого листя. Настояти 30 хвилин, пити тричі на день по склянці;
- з плодів горобини і шипшини - протизастудний. Інгредієнти (кожного по одній столовій ложці) залити окропом (дві склянки) в термосі. Настояти вісім годин. Для посилення ефекту додати мед і тертий імбир. Пити два-три рази на день по півсклянки;
- з сухих ягід горобини - лікування діареї. 10 г сухих ягід залити 200 мл окропу і кип'ятити 15 хвилин. Пити двічі в день (вранці і ввечері) по 50 мл.
Вітамінізовані профілактичні чаї складаються з декількох інгредієнтів: горобини, чорної смородини, малини, чорноплідної горобини.Заварені настої додають в зелений або чорний чай, п'ють з медом, малиновим варенням, лимоном. Такі чаї добре тонізують, підвищують опірність організму.
Протипоказання горобини
Шкоду червона горобина може принести людям, які мають підвищену кислотність шлункового соку. Крім того, настої, сік, відвари з неї не можна вживати при підвищеному згортанні крові, тим, хто переніс інфаркт чи інсульт, хворіє на ішемічну хворобу серця.
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.