Головне меню
Горобина червона

Інші назви — горобина звичайна, брижі (їжа для рябчиків), горобина лісова і т. п. Горобина червона може зустрічатися в природі у вигляді дерева (до 15 м), або куща. Вона має густу крону, молоді гілки горобини сірувато-червоного кольору, з великими бруньками, кора дерева — гладка, сіра.

Листя вузькі, гострозубі, опушені, непарноперисті, з 5- 11 парами, довгасто-ланцетні. Квітки горобини червоної — білі, розташовані в зонтичних суцвіттях. Цвіте горобина червона з травня по червень.

 

Плоди — ягодоподібні, у формі кулі, оранжево-червоні, розміром приблизно з горошину, гіркуваті й терпкі на смак. Дозрівають у вересні і до зими не обсипаються, а залишаються на дереві навіть взимку. Від дії морозу плоди горобини червоної втрачають свою гіркоту і терпкість, набувають приємний солодкуватий смак. Це улюблені ласощі багатьох птахів.

Росте горобина всюди: в лісах, на лісових галявинах, часто її висаджують уздовж доріг, в парках, садах і т. д. Горобина дуже красиве дерево, особливо восени, коли достигають плоди.

Стиглі ягоди горобини червоної містять органічні кислоти (яблучну, сорбінову, лимонну, бурштинову, винну) дубильні та пектинові речовини, амінокислоти, сорбіт і сорбозу, ефірні масла, вітамін С і РР, солі кальцію, калію, натрію, магнію.

Вітамін Р в горобині робить цю рослину дуже корисною. Цінність його в тому, що він зміцнює нервову систему, усуває дратівливість, безсоння і загальну слабкість організму.

Горобину червону в традиційній медицині використовують як полівітамінний, кровоспинний і сечогінний препарат.

У народній медицині ягоди горобини червоної використовуються як жовчогінний  і сечогінний засіб, для зниження артеріального тиску, успішно лікують цингу, застосовують як натуральне потогінний і послаблюючий засіб.

Для приготування лікарських препаратів народні цілителі використовують ягоди, листочки і квітки рослини. Заготовлювати необхідно тільки зрілі плоди. Найбільш вдалий для цього етапу час - вересень. У незрілих плодах концентрація корисних речовин буде набагато меншою, ніж у стиглих. Тому краще не поспішати, а почекати відповідного часу.

Дуже важливо зібрати плоди горобини до заморозків. Спочатку акуратно зріжте грона, потім відокремте ягідки від плодоніжок і залиште їх подвяливаются на сонечку. Після цього розстеліть плоди тоненьким шаром на целофані або папері і просушіть сировину. Бажано використовувати для цієї мети спеціальну сушарку, піч або духовку. Правильно підсушені ягоди будуть володіти своєрідним запахом і гіркувато-кислим смаком.

Зберігайте заготовлену сировину в тканинних мішках, в добре вентильованому приміщенні. Термін зберігання плодів горобини - дванадцять місяців.

Збирання і заготівлю листочків і квіток рекомендується здійснювати в період інтенсивного цвітіння рослини. Після збору сировини просушіть її на відкритому повітрі, після чого помісити в тканинні мішечки. Зберігати листя і квітки горобини можна протягом року.

Завдяки такому насиченому хімічним складом препарати на основі рослини володіють:

  • протизапальним;
  • проносним;
  • капілярозміцнюючими;
  • кровоспинними;
  • потогінними;
  • антибактеріальними;
  • ранозагоювальними;
  • адсорбуючими;
  • протидизентерійними;
  • діуретичними;
  • гемостатичними;
  • протигрибковими;
  • сахарознижуючими;
  • загальнозміцнюючими;
  • жовчогінними;
  • знеболюючими;
  • судинорозширювальними властивостями.

 

Лікарські засоби з цієї лікарської рослини сприяють:

  • зниження артеріального тиску;
  • гальмування процесів бродіння в кишечнику;
  • виведенню з організму шлаків і токсичних речовин;
  • поліпшенню травлення;
  • порушення апетиту;
  • усунення кровотеч.

 

 

Приготування:

  • Приготування горобинового вітамінного відвару. Візьміть двадцять грам свіжих або підсушених ягід горобини і залийте половиною літра води. Якщо хочете, можете з'єднати горобину з шипшиною. Помістіть ємність на плиту і закип'ятити, після чого проваріть засіб на тихому вогні протягом п'ятнадцяти хвилин. Дайте відвару настоятися протягом п'яти годин. Профільтруйте і пийте по половині склянки ліки перед їжею для лікування авітамінозів.
  • Приготування горобинового чаю. Цей засіб сприяє нормалізації стільця і ​​усунення діареї. Десять грамів підсушених плодів Горобина залийте 200 мл окропу, прокип'ятіть протягом п'ятнадцяти хвилин. Вживайте по 50 мл лікарського засобу двічі на день, з ранку і ближче до вечора.
  • Горобина нормалізує апетит. З'єднайте стакан свіжих плодів горобини зі склянкою окропу. Помістіть цей склад на плиту, варіть протягом двадцяти хвилин. Протріть суміш через сито, після чого з'єднайте з цукром. Знову поставте ємність на плиту, додайте біле вино, десять грамів і уварюють до пюреобразной консистенції. Вживайте по ложечці ліки тричі на добу.
  • Приготування цілющого горобинового відвару. Дві ложки підсушених квіточок рослини заваріть в 200 мл окропу. Проваріть засіб на повільному вогні хвилин десять. Профільтруйте і пийте по чверті склянки ліків не менше трьох разів на день. Засіб допоможе в позбавленні від кашлю, жіночих недуг і геморою.
  • Сік горобини вилікує цингу і зміцнить імунну систему. Візьміть свіжі плоди горобини, гарненько промийте, просушіть і пропустіть через м'ясорубку. Відіжміть сік. Вживайте по десять грам ліків тричі на добу.
  • Приготування чудодійної настойки. Наповніть скляну банку свіжими або підсушеними плодами горобини, приблизно до середини. Залийте сировину горілкою. Помістіть ємність в затемнене прохолодне приміщення на кілька днів. Як тільки настоянка стане коричневою, це буде означати, що вона готова до використання. Профільтруйте і приймайте по десять грам настоянки перед їжею. В обов'язковому порядку розбавляйте засіб водою перед прийомом. Рекомендується приймати людям, що страждають від атеросклерозу.
  • Горобиновий порошок для лікування ожиріння і цукрового діабету. Візьміть квітки, листочки і плоди рослини. Подрібніть сировину і розітріть до порошкоподібної консистенції. Увімкніть ліки в денний раціон.
  • Приготування настою. Це засіб рекомендовано до застосування при туберкульозі шкірних покривів. Візьміть молоді гілочки рослини, подрібніть і заваріть в половині літра закип'яченої води. Залиште настоятися на три години. Пийте по третині склянки настою чотири рази в день.
  • Лікування гіпертонічної хвороби лікувальним відваром. Візьміть кору рослини, дрібно наріжте і залийте водою. Помістіть на плиту і прокип'ятіть на малому вогні, протягом двадцяти хвилин. Залиште настоюватися, бажано в термосі. Вживайте по десять грам засобу двічі на добу.

 

 

Чай з горобини

 Горобиновий чай особливо корисний при авітамінозах, застудах і епідеміях грипу. Лікувальні властивості червоної горобини повністю зберігаються в чаї.

Він надає профілактичну і лікувальну дію в залежності від складу:

  • з горобини листя - жовчогінну, сечогінну та протинабрякову дію. На літр окропу заварювати 300 г свіжих або 100 г сухого листя. Настояти 30 хвилин, пити тричі на день по склянці;
  • з плодів горобини і шипшини - протизастудний. Інгредієнти (кожного по одній столовій ложці) залити окропом (дві склянки) в термосі. Настояти вісім годин. Для посилення ефекту додати мед і тертий імбир. Пити два-три рази на день по півсклянки;
  • з сухих ягід горобини - лікування діареї. 10 г сухих ягід залити 200 мл окропу і кип'ятити 15 хвилин. Пити двічі в день (вранці і ввечері) по 50 мл.

Вітамінізовані профілактичні чаї складаються з декількох інгредієнтів: горобини, чорної смородини, малини, чорноплідної горобини.Заварені настої додають в зелений або чорний чай, п'ють з медом, малиновим варенням, лимоном. Такі чаї добре тонізують, підвищують опірність організму.

 

Важливо! Заварюючи чай з сухих плодів горобини, найкраще використовувати замість заварника термос. Інший варіант - закип'ятити його на слабкому вогні. Це дозволить довше зберегти високу температуру, при якій горобина "віддасть" відвару максимум корисних речовин.

 

Протипоказання горобини

Шкоду червона горобина може принести людям, які мають підвищену кислотність шлункового соку. Крім того, настої, сік, відвари з неї не можна вживати при підвищеному згортанні крові, тим, хто переніс інфаркт чи інсульт, хворіє на ішемічну хворобу серця.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar