Головне меню
Іван-чай

Іван-чай (кипрей) вузьколистий – багаторічна трав’яниста рослина сімейства кіпрейних. Плід – довга 4-гранна 4-профільна коробочка; на верхівці пучок довгих волосків. Цвіте у другій половині літа.

Поширення: широко поширена рослина на більшій частині європейської території, Сибіру, Далекого Сходу. З’являється у великих кількостях на вирубках, після пожеж, росте на лісових галявинах, по берегах річок і озер, іноді – як бур’ян у садах і городах.

Використана частина: верхня частина рослини в стадії цвітіння і листя. Листя іван-чаю містять вуглеводи: слиз – 15%, пектин; трітерпеноїди (1,3-1,9%): олеанолову, 2α-гідрокси-олеанолову, урсолову, 2α-гідрокси-урсолову кислоти; фенолкарбонові кислоти (в гідролізаті): n-кумарову, еллагову; флавоноїди: кверцетин, 3-О-глюкозид кверцетину, З-О-рамнозид кверцетину, 3-О-арабинозид кверцетину, мірицетин, 3-О-глюкозид міріцетіна, сексангуларетін, кемпферол, 3-О-рамнозид кемпферола; дубильні речовини (5,65-20%), алкалоїди (0,1 – 1%), аскорбінову кислоту (до 338 мг%), каротин, мінеральні солі заліза (23 мг%), міді (2,3 мг%), марганцю (16 мг%), нікелю (1,3 мг%), молібдену (0,44 мг%) і бору (6 мг%). У стеблах рослини міститься 4-6% дубильних речовин; у квітках – дубильні речовини, алкалоїди (сліди), аскорбінова кислота, антоціани (в пелюстках).

Збір і заготівля: траву заготовляють під час цвітіння, зрізуючи лише верхні частини рослини без грубих стебел. Їх швидко сушать на повітрі в тіні, розвішуючи її пов’язаної в пучки або розсипавши тонким шаром. Іноді заготовляють окремо листя і окремо квітки кипрею. Термін зберігання – 3 роки.

Вирощування: іван-чай – дуже невимоглива рослина. Він себе краще почуває на глинистому грунті, може рости і в більш-менш легкому живильному грунті, але обов’язково на сонячному місці. Він дає багато насіння, які розлітаються по повітрю на великі відстані. Якщо ви хочете, щоб іван-чай ріс в певному місці, краще розмножувати його поділом повзучого кореневища.

Іван-чай (кипрей) вузьколистий у народному лікуванні

Виражену протизапальну та обволікаючу дію кипрею вузьколистого пов’язують з великим вмістом в ньому таніну і слизу. Кипрей діє заспокійливо на нервову систему, за своїми транквілізуючими властивостям трохи поступається валеріані. Листя кипрею є визнаним лікарським засобом, особливо ефективним при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах, спричинених підвищеною кислотністю шлункового соку. У народній медицині настій кипрею, крім того, застосовують при головних болях, хворобах шлунково-кишкового тракту, запальних захворюваннях вуха, горла і носа, недокрів’ї. Використовують як заспокійливий засіб при безсонні. Подрібнене свіже листя прикладають до ран, що гнояться, виразок і пролежнів; з тією ж метою використовують порошок із сухого листя і примочки з відваром листя. Припарки з розпареної трави прикладають як знеболювальний засіб до хворих суглобів і м’язів. Іван-чай вважається в народній медицині протипухлинним засобом.

Рецепти:

- приготування відвару:
1-2 ст. л. подрібненого листя залити склянкою окропу, кип’ятити на повільному вогні або водяній бані протягом 15 хв, настоювати 1 год і процідити. Можна приймати в тих же випадках, що і настій, але переважно використовувати відвар для полоскання горла і для обмивання виразок і пролежнів.

- приготування настою:
1 ст. л. сухої трави заливають 1 склянкою окропу, настоюють протягом 1 години і проціджують. П’ють по 1 ст. л. 3-4 рази на день при головному болю і безсонні.

- протизапальна маска:
10 мл настоянки квіток на горілці, сіль «Екстра» на кінчику ножа і толокно змішують до консистенції рідкої сметани і накладають на обличчя на 10-13 хв.

- фурункули:
застосовують гарячі компреси з запареною травою, зібраною під час цвітіння.

- гастрит, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки:
3 столові ложки на 1 склянку окропу, кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, охолодити, процідити, довести кип’яченою водою об’єм до початкового.
Застосування: приймати 3 рази на день по 2 столові ложки до їди.

- вітамінний салат:
взяти 100 г молодих пагонів і листя кипрею вузьколистого, 50 г зеленої цибулі, 2 столові ложки тертого хрону, 20 г сметани, чверть лимона, сіль і перець за смаком. Пагони і листя кипрею опустити в киплячу воду, дати стекти воді і потім нашаткувати. Додати подрібнену цибулю, хрін, перець і сіль. Переміщати і заправити сметаною з додаванням лимонного соку. Вживання такого салату у весняний час підвищує захисні властивості організму і стимулює процеси кровотворення.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar