Головне меню
Як побудувати землянку

Землянка – це споруда, яка частково знаходиться під землею. Вона практично повністю замаскована під загальну кольорову гаму ліса чи поля.

Починати будівельні роботи слід із ями. Як влучно визначено в назві, ця оселя розміщена під землею, але не вся. Яма повинна бути глибиною приблизно півтора метра (точний параметр залежить від зросту майбутнього користувача).

Розміри землянки визначайте так, щоб вона була комфортною й практичною. Приблизні параметри – 4*3 м. Але робіть її заздалегідь більшою, ніж потребуєте. Це дасть змогу доцільно розмістити колоди, з яких роблять стіни, зі збереженням потрібної внутрішньої площі.

На відміну від будинку зі зрубів, для землянки можливо використати тонкі колоди. Адже під землею в зимовий період зберігається достатнє природне тепло. Тому зайве утеплення не потрібне.

 

Заздалегідь оберіть місце, де буде розташована піч. Це важливий елемент землянки, який потрібен для опалення та приготування їжі.

 

Підлога буває двох видів: з дерева й земляна. Якщо остання виготовляється простим втоптуванням ґрунту, то для першого варіанту потрібно розпиляти колоди навпіл. Потім уклавши їх певним способом, прикрити зверху набивними дошками.

 

Варто зазначити, що піч краще розташувати в одному із чотирьох кутів. Там же варто залишити місце, яке не буде згодом закрите деревиною. Далі встановіть димохід. Виготовити його можна із залізної труби або викласти з цегли.

 

Зробити дах в землянці доволі просто. Єдина складність – оформити його у вигляді тупого (приблизно 150 градусів) кута. Розташуйте балки «решіткою». Так на них буде легко викласти покрівельний матеріал: листи заліза, дошки, снопи сіна чи очерету. Викладати будь-який матеріал слід щільно. Основне завдання цього етапу будівництва – подальше облаштування даху через нанесення верхнього шару глини чи звичайної землі без домішки. Для маскування землянку можна накрити мохом, гілочками або шаром трав’янистого ґрунту.

 

Оскільки вхід в споруду частково знаходиться під землею, до нього будуть вести сходинки. Щоб їх не розмило першим дощем, краще виготовити конструкцію з дощечок чи обкласти камінням.

 

Іноді в землянках роблять вікна. Для цього знадобиться скло. Їх облаштовують біля дверей або в задній стіні споруди. Цю стіну майже ніколи не закривають землею, тому що будівля має бути з двома схилами. Тільки іноді землянку накривають повністю (окрім дверей) задля абсолютного маскування на місцевості.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar