Головне меню
Як розбити табір і побудувати тимчасове укриття

Статистика свідчить, що люди, які по різних причинах опинилися один на один з дикою природою (заблукали, сталася аварія транспортного засобу і т. д.), можуть протягом тривалого часу зберігати сили і надійно захищати себе від несприятливих природних факторів, якщо побудують тимчасове укриття, хоча б найпростіше. Звести таке укриття необхідно і тому, що рятувальникам з повітря значно легше виявити табір або притулок з сигнальними знаками, ніж самотню людську фігуру або навіть групу людей.

 

Місце для табору повинно відповідати декільком вимогам, головна з яких - безпека. Не можна споруджувати свій тимчасовий будинок на річкових мілинах, низинних берегах і островах, в руслах пересохлих річок, на дні каньйонів і вузьких ущелин. Через проливні дощі рівень води може піднятися, і вашу стоянку затопить.

 

Небезпека підстерігає і біля підніжжя крутих схилів, засіяних камінням, під навислими скелями, в гирлах ярів - тут можливі каменепади, грязьові зсуви та ін. Не слід зупинятися, особливо в період  нестійкої погоди або можливої негоди, на перевалах, гребенях, вершинах гір і пагорбів - в цих місцях небезпечною є гроза. В горах не забувайте про те, що можливе сходження снігових лавин.  Небезпечні ділянки зазвичай позбавлені рослинності або покриті лише молодими рослинами.

 

В районах з холодним кліматом особливо важливо враховувати рельєф місцевості.  Уникайте низинних ділянок: маси холодного повітря стікають вниз і утворюють так звані холодні відстійники. Не варто розміщувати табір поруч зі звірячими стежками: дикі тварини можуть принести чимало несподіваних турбот.  Не виключено, що непрохані гості прийдуть зацікавлені ємностями з-під харчових продуктів, використаними вами бинтами і ватою, тому не радимо залишати сміття неприбраним поблизу табору.  Незручності часто спричиняють і мешканці лісових мурашників.  Запам'ятайте: поруч з укриттям не повинно бути підрубаних, гнилих, дуплистих дерев: їх легко звалить вітер.

 

Наступна вимога до місця стоянки - наявність поруч води і дров. Яка з цих вимог є головною, залежить від конкретних умов. Зазвичай в жарку пору року важливішим є пошук води, краще проточної.  Коли холодно, саме паливо стає основною умовою виживання людини. У лісах знайти дрова найчастіше не проблема;  тільки ранньою весною, коли тала вода ще не зійшла, роздобути сухі гілки часом нелегко. А ось в степах їх в будь-який час року мало.

 

Вибираючи майданчик для табору, потрібно враховувати особливості природних зон. В лісі радимо влітку споруджувати укриття в максимально сухих місцях, поодаль від боліт - на річкових терасах, кам'янистих або піщаних підвищеннях грунту. В степу, щоб захиститися від вітру в холодну погоду, стоянку краще робити за пагорбом або в балці.

 

Якщо погода суха і тепла та до того ж докучають комарі, табір розбивають на пагорбі, що обдувається з усіх сторін вітром, або на вітряних схилах долини.  Багаття в цьому випадку розводять з підвітряного боку в 8-10 м від укриття. В пустелях, особливо гірських, денна температура досягає дуже високих значень, а вночі стає такою низькою, що замерзає вода. У цих районах потрібен захист як від спеки, так і від холоду.

 

Починаючи зведення тимчасового будинку, спочатку вирішіть, навіщо він вам потрібен - захиститися від дощу і снігу, холоду і спеки, комах та ін. На вибір типу укриття впливають і інші важливі  фактори: наявність матеріалів для будівництва, тривалість передбачуваної стоянки, кількість людей та інше.

 

Дуже добре, якщо вдасться відшукати укриття, створене самою природою.  Воно вимагає мінімальних доробок, і ви заощадите час і сили. Наприклад, можна використовувати виступи скель, тороси (нагромадження льоду), печери, великі щілини, стовбури повалених дерев, снігові замети.

 

Якщо ж природа вам не допоможе, то будувати будинок доведеться самому. З найбільшими труднощами доведеться зіткнутися людині, якій доводиться виживати наодинці: всі роботи з облаштування табору і багаття доведеться виконувати самому.

 

Ось кілька порад на цей випадок:

  • При сильному морозі і відсутності багаття спати не рекомендується.
  • У суворих умовах витрачайте сили економно.
  • Починати обладнувати укриття краще вдень;  до моменту настання темряви вся головна робота повинна бути виконана.
  • Укриття потрібно зводити на рівному майданчику, без купин, ям і пнів.  Він повинен бути горизонтальним, так як навіть невеликий нахил завадить нормальному відпочинку .
  • Не намагайтесь побудувати просторе укриття; головне - захиститися від вітру і води, забезпечити достатню вентиляцію.  Оптимальний розмір площі на одну людину - 2х0,75 м.
  • Використовуйте будь-які підручні матеріали і засоби - проявіть фантазію. В теплу пору року в лісистій місцевості в якості укриття підходять навіси і курені. Перш ніж приступити до їх спорудження, підготуйте в необхідній кількості потрібні матеріали: жердини, гілки, лапник і т. п.
  • Якщо у вас немає ножа або сокири, пошукайте гостре каміння і дійте ним.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar