Головне меню
Тренування у зведенні зимового укриття, послідовність будівництва зимового укриття

Зима не кращий сезон. Як казав один відомий персонаж, «в таку погоду свої вдома сидять, телевізор дивляться». Однак для одержимої людини сніги та мороз не перешкода. Прості зимові виходи на природу, навіть без яскраво виражених цілей, мають свою доцільність. Перш за все для того, щоб відпрацювати основні польові навички, наприклад в будівництві зимового укриття.

Тренування у зведенні зимового укриття, послідовність будівництва зимового укриття

Саме зима найкращий період для тренувань в розведенні багаття. Дійсно, в літню посуху його розвести зможе будь-яка дитина, що вміє чиркати сірниками. А ось вміло вибрати і підготувати місце, приготувати топку, запалити її і довести багаття до стану стабільного горіння, коли вся земля навколо в снігу, а морозне повітря забирає у тліючих гілок останні крихти тепла, це під силу вже тільки досвідченій і підготовленій людині. А ось якщо ви навчитеся це робити впевнено, можете бути спокійні, влітку ніякі негоди вам не завадять.

 

Якщо ви керівник, то для вас буде важливо, що люди пройшовши через зимові походи, освоїли зимові ночівлі, ніколи не заскиглять в польовий сезон «холодно, мокро, сиро ...». Та й самі ви будете почувати себе набагато впевненіше, маючи за плечима подібну практику. Крім того, для роботи з колективом важливо, щоб спілкування, основним стрижнем якого в колективі є, звичайно, спільні походи, не переривалося на тривалий термін. Одним словом, прихід зими зовсім не повинен стати приводом для того, щоб повісити рюкзак на стіну.

 

Але, сходивши кілька разів на одноденні зимові виходи, усвідомивши свої сили, вам, можливо, захочеться чогось більш складного і цікавого. І ви неминуче прийдете до думки про те, що зимова ночівля не так страшна, як її малювала до цього моменту ваша уява.

 

Послідовність побудови зимового сховища закритого типу

 

Зимове сховище закритого типу призначене для розміщення декількох людей в зимових умовах. Воно забезпечує хороший захист від вітру і холоду. Навіть при температурі на вулиці до мінус 20 градусів всередині зимового сховища тримається стабільна температура трохи нижче нуля. У той же час постановка зимового сховища закритого типу досить трудомістка, вимагає зусиль кількох людей і забирає багато часу (5-8 годин). Тому його доцільно ставити тільки за умови використання тривалий час, наприклад, в базовому таборі.

 

Зимове сховище закритого типу має довжину близько 5 метрів, висоту 1,8-2 метра і завширшки 2,1-2,3 метра. Місце, вибране для установки, має бути рівним, відповідати загальним вимогам безпеки. Попередньо на ньому рівномірно насипають і ущільнюють сніг. Висота насипу повинна бути близько 30-40 сантиметрів. Робиться це для того, щоб вхід, який облаштовується з боку одного з торців, знаходився нижче рівня підлоги. В цьому випадку сховище навіть при зміні напрямку вітру не буде продуватися, і нагріте повітря буде затримуватися в ньому.

 

Потім на насип укладають шар гілок з ялини. До цієї операції треба поставитися особливо ретельно. Товщина шару гілок в стислому стані (тобто, коли на ньому лежить людина) повинна бути не менше 7-10 сантиметрів. Скати сховища ставляться по схемі «курінь». Основу каркаса складають жердини довжиною 2,3-2,5 метра і діаметром 3-5 сантиметрів, що встановлюються похило через кожні 70-80 см. Зверху їх кінці з'єднуються мотузкою між собою і горизонтальною жердиною «коником».

 

Після встановлення похилих жердин роблять обрешітку стін зимового сховища горизонтальними латами діаметром 2-3 сантиметри, які укладають через кожні 30-50 сантиметрів. Перев'язку каркаса здійснюють стропами з використанням вузла Пітон. При цьому, правда, в нашій практиці використовувався майже весь готівковий запас строп. Торці виконуються в формі апсиди. Їх установка і перев'язка повністю аналогічні установці і перев'язці скатів.

 

З одного з торців зимового сховища обладнується вхід. Після установки каркаса сховища, на нього укладають покрівлю. Її виготовляють з гілля ялини або сухої трави. Лапник укладають шарами знизу вгору, з перекриттям шарів. Товщина покрівлі повинна становити 2-3 сантиметри. Потім зверху покрівлю для маскування і утеплення зимового сховища, засипають снігом. Вхід в сховище на ніч закривається рюкзаком або завішується плащ- наметом.

 

Заходи безпеки при зимових ночівлях

 

Зимові ночівлі при низьких температурах в неправильно побудованому сховищі або з неякісним (невірно підібраним) спорядженням можуть потягнути за собою тяжкі наслідки для вашого здоров'я, в тому числі незворотні. Тому наполегливо раджу, поки ви не придбали необхідний досвід:

- Не експериментувати, якщо на вулиці нижче мінус 10 градусів.

- Перші виходи для тренувань в постановці зимового сховища проводити поблизу чиєїсь опалювальної дачі або будинку, куди ви в будь-який момент зможете перебратися в критичній ситуації.

- Завжди організовувати нічне чергування і не спати всім одночасно.

За матеріалами книги «Довідник сталкера. Азбука виживання». Вадим Чернобров

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar