Головне меню
Як знайти воду для автономного виживання

Водоносні шари і розташування в грунті

Під землею є вода, але її не так-то просто знайти. Можна, звичайно, вирити яму навмання в надії випадково наштовхнутися на водоносний шар, але результат, швидше за все, виявиться таким, що розчаровує.

Тим часом, трапляється, що, чи не промахнись ви буквально на два метри, бажана мета була б досягнута. Адже вода в землі знаходиться між шарами ґрунту, який вона не взмозі розмити через його водотривкий склад, основу якого складає глина і скельні породи.

Глинисті шари перемежовуються з піщаними прошарками, гравійними і гальковими відкладеннями. У них і міститься чиста вода.

Слід врахувати, що водоносний шар не однаковий по геометричним параметрам на всьому своєму шляху. Десь піщаний пласт звужується, а в інших місцях стає ширшим і глибшим.

Водотривкий шар теж не однаковий: в одному місці він розташовується горизонтально, а в іншому може зігнутися або навіть викривитися. У місцях викривлення водотривкого шару зберігаються найбільші обсяги насиченого водою піску.

 


Вплив глибини залягання на якість води

 

Якщо копати колодязь в тому місці, де точно знаходиться вода, водоносний пласт можна виявити навіть всього лише в якихось двох-трьох метрах від земної поверхні. Знаючі люди називають такий водний шар верховодка і не використовують для пиття.

 

Близькість до поверхні - це недобрий знак, тому що вода зібралася за рахунок танення снігів, інфільтрації дощових потоків і вод прилеглих водойм. Якість води в ній залишає бажати кращого, тому що велика ймовірність просочування стоків каналізації та іншого бруду.

 


Крім того, дзеркало такої води, як правило, нестабільне. Колодязь з верховодкою може повністю пересихати в пору літньої спеки і наповнюватися в сезон танення снігів або осінніх затяжних дощів.

 

А це означає, що верховодні джерела водопостачання теж будуть порожні. При таких обставинах про плани на врожай краще забути. Адже до глибокої осені води в колодязі не передбачається.

 

Тому ми будемо шукати воду глибше. Фахівці вважають, що якісна вода знаходиться не так вже й глибоко, всього в 15 метрах від рівня грунту. В пісках, вода в яких чиста і смачна. Піщаний шар, в якому «зберігається» вода, є природним фільтром. Пропускаючи вологу через себе, він очищає її від залишків бруду і шкідливих елементів.

 


Спостережливість при пошуку

 

Здатність все помічати і аналізувати зібрану інформацію ще ніколи не була зайвою. Саме таким способом знаходили воду наші предки, які ще не були озброєні досягненнями науки і техніки. Які ж саме факти і явища природи допоможуть нам в пошуках води?

 


Літні тумани

 

Тумани можуть з'явитися на ділянці в теплу пору року. Трапляється це природне явище або рано вранці, або ближче до вечора. Якщо ви спостерігаєте туман на своїй ділянці, зверніть увагу на його щільність: вона буде найвищою в тому місці, де вода найближче розташована до поверхні грунту.


Причиною виникнення такого туману є випаровування води, яка знаходиться під землею. На одному місці, як звичайний туман, він стояти не буде. Пари вологи можуть клубочитися або стелитися дуже низько над землею.

 


Поведінка тварин

 

На відміну від людей, тварини прекрасно знають, де саме знаходиться підземна вода. Шкода, що вони не можуть розповісти про це нам. Так, розповісти не зможуть, але поділитися своїми знаннями - будь ласка.

 

Спостерігаючи за поведінкою домашніх і диких тварин і птахів, ми може отримати всю необхідну інформацію:

 

Собака. Собака - друг людини і вона обов'язково допоможе йому в пошуку води для колодязя. У спеку собаки завжди шукають можливість остудити своє тіло, тому викопують ямки там, де прохолодніше. Це як раз ті місця, які ми шукаємо.
Кінь. Відчуваючи спрагу, кінь б'є копитом в тому місці, де під землею є вода.
Польова миша. А ось миші люблять, де сухо. Вони ніколи не будуть робити свої гнізда поруч з місцями підвищеної вологості. Краще заберуться на дерево або на якусь споруду, що підноситься над рівнем грунту.
Домашня птиця. Курка не несеться там, де волого, а гуси, навпаки, вибирають для своїх гнізд місця перетину підземних водоносних шарів.

 

Навіть мошкара відчуває близькість води. Якщо подивитися на її поведінку в сутінках, коли літня спека вже відступила, то ми побачимо літаючих у повітрі клубні комах саме над тими місцями, де прохолодніше всього - там, де під землею є те, що нам потрібно.

 


Рослини

 

Кому ж і знати про наявність чи відсутність води на ділянці, як не рослинам? Тож не дивно, що їх і використовують як індикатори. Якщо на вашій ділянці добре себе почувають ожина, крушина, брусниця, мучниці, черемха, мокриця і багно, значить, має сенс шукати водоносний шар - він обов'язково присутній.


Придивіться до берези: її скромне зростання і вузлуватий стовбур з викривленнями видає присутність поблизу водотоку. Хвойні дерева воліють рости там, де сухо.

 

 

Вербова лоза в основі пошуку

 

Нам потрібна верба, на якій є гілка немов розщеплена на дві частини, що утворюють між собою кут в 150 градусів (приблизно). Це фактично готова «рамка» - основний інструмент, який буде нами використовуватися. Але рамку не можна експлуатувати негайно. Запасіться терпінням, нехай деревина спочатку висохне.

 

Готову рамку беруть за кінці гілок так, щоб «дзьоб», розташований посередині, дивився вгору. З цієї лозою і потрібно неспішно обійти всю ділянку. Над місцем залягання водоносного шару лоза «клюне», тобто середня частина рамки буде спрямовуватися вниз.

 

Не кожна людина вміє правильно поводитися з лозою, тому лозоходство - це доля небагатьох. Для тих, хто готовий себе випробувати, нагадуємо, що найточніші значення можна отримати, використовуючи рамку:

    вранці з 6 до 7 годин;
    після обіду з 4-х до 5 годин;
    ввечері з 8 до 9 годин;
    вночі з 12 до 1 години.

 

Такі дослідження приносять результат. Ось тільки знайдена вода може виявитися верховодкою...

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar