Головне меню
Їстівні та отруйні гриби України: корисна інформація

Грибний сезон в Україні починається по-різному в різних куточках країни. Хтось уже повним ходом збирає білі гриби, а хтось, надивившись фотозвіти грибників в соцмережах, безуспішно бороздить лісові масиви в пошуках хоча б одного гриба. Так чи інакше, а сезон грибів рано чи пізно настає, тому слід бути готовим до цього надзвичайно цікавого і водночас небезпечного полювання. Початківці і досвідчені грибники по теорії ймовірності мають шанси принести додому отруйного гриба по різних причинах: поспішив, недогледів, переплутав, висока схожість, обманливе забарвлення, блуд попутав... Звісно ж, якщо грибник не женеться за різноманітністю лісової екзотики і він задовільняється стандартним набором "класичних" грибів (білі, червоняки, підберезники, лисички, печериці, сироїжки тощо), - шанси помилитися у нього надзвичайно малі, проте є чимало грибників, які полюють на всі можливо-їстівні види грибів, більшість яких "класичний" грибник обходить стороною чи навіть копає ногою.

 

Існує чимало літератури, яка класифікує та ілюструє всі відомі їстівні та отруйні гриби, проте найкращим способом візуалізації та ілюстрації грибів в наш час інтернету та технологій являється відео-презентації професійних та аматорських грибників, які діляться своїм досвідом та знанням по цій темі і які зможуть дати відповіді на часті питання грибників, типу: що це за гриб? або чи цей гриб їстівний чи отруйний? чи умовноїстівний? і т.д.

 

Особисто я - класичний грибник, об"єкти мого полювання - це: білий гриб, жовті лисички, підберезники, червоняки і печериці. Всі інші гриби, які я знаходжу - я їх можу сфотографувати, а от їхня їстивність чи отруйність чи кулінарні тонкощі приготування - мене не цікавлять. Проте знаю з досвіду, що є люди, які люблять розширювати свій грибний та кулінарний досвід. Є також обставини, як от кліматичні умови чи вирубки лісів, коли тимчасово чи напостійно втрачається можливість збору звичних для грибників грибів, тому обставини змушують вивчати інші види грибів, які є часто єдиними доступними в лісі чи на полі.

 

Сподіваюся, посилання на канал ФБ-спільноти "Гриби України" стане корисним для багатьох людей і можливо врятує комусь життя. Поширюйте! :)

 

ЮТУБ-КАНАЛ "ГРИБИ УКРАЇНИ"

 

 
 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar