Головне меню
Качині зльоти з манком

Першим ефективним способом ваблення качок вважається нагадування про свою присутність, на вечірніх зльотах і уранішніх сіданнях на воду варто застосувати іншу техніку, яку можна назвати кректанням.

Коли літнє сонце починає сильно припікати, любителі малого полювання часто заглядають в календар і очікують із нетерпінням початку полювання на качку. Заздалегідь готують рушниці, троки і ягдташі. Зібрана амуніція вже чекає в шафі.

Був 1996 рік, коли в одній з приморських місцевостей я зганяв студентські канікули, мешкаючи в наметі. Спекотні серпневі дні приємно робили мене ледачим, та в мені повільно наростав неспокій. Декілька місяців тому я склав мисливський іспит, а вдома на мене чекали вимріяна шістнадцятка Merkla і перевірений курцхар мого дядька. До початку сезону були лічені дні. Ще до виїзду я накрутив добру сотню патронів. Власноручне виробництво патронів було урочистим вступом до полювань. Нині цей мисливський ритуал практично зник.

За два дні до початку сезону я заявив студентській компанії, що повертаюсь додому. Як це так? Прекрасна погода, спокійний відпочинок, грошей ще було багато, принаймні на тиждень, а я виїжджаю? Розповіді про качок і перше справжнє полювання - ось про що я тільки міг думати тоді. На світанку, „по-англійськи" я залишив товариство, аби наступного дня вже бути на полюванні.

Так само й сталось через три роки. Серпневе сонце, курцхар (вже мій власний) біля ноги і прогулянки по дамбах, що ніяк не закінчуються. З часом я засмакував полювання на качиних зльотах. Я вишукував заплави на водянистих лугах чи на малих зарослих ставах і там чекав в сутінках на звук качиних крил. Кілька пір'їнок на дрібній воді були добрим сигналом, що власне на цьому місці є качки.

Власне на таких стеженнях я напрацював в собі властивість заманювання. Сама присутність качок - це певне лотерея, одного вечора вони прилітали на місце цілими зграями, іншого - повна тишина, тому я мусив якось собі сам допомогти. Звісно, справжня приманка качок, чи качурів, є дуже важливою на весняному полюванні. Тому власне виховували крикух - привчених диких качок, що манили своїх родичів, що прилетіли до води навесні, і дуже ефективно шукали зустрічі із самцями. Після скасування весняних полювань зникло також заманювання качок. А шкода, оскільки їх також можна манити і влітку, і восени. Проте таки потрібно застосовувати такий метод. Вигравання на манку гучного і розтягненого «квааааааааааааа-ква-ква-ква» не принесе очікуваного ефекту. Найчастіше на цей голос нам відповість з іншого ставу «кухарка» (качка, що першою сідає на воду), але жодної качки в такий спосіб не приманимо.

Першим ефективним способом є нагадування про себе. Спокійні і делікатні квакання навесні - сигнал для качурів, що поблизу є качка без пари. Власне тоді варто випробувати спосіб приманювання і власні здібності. Той самий голос влітку й восени служить для скликання цьогорічного виводка. Ваблячи в такий спосіб, мисливець швидко отримує відповідь. Починається діалог, і спровокована качка починає шукати товариша, підлітаючи на наше місце. Буває часто й таке, що прилітає на такі звуки зовсім тихо, наче нізвідки.

На вечірніх зльотах чи уранішніх сіданнях на воду, в місцях жировок і денного відпочинку, окрім нагадування про себе варто застосовувати ще й іншу техніку. Мисливці, що полюють в цю пору знають досконалу усі звуки, які важко описати словами. Через аналогію до крикухи можна було б назвати його кректанням, проте цей термін вже зайнятий голосом, який видають глушці увечері перед сном. Делікатне і швидке «кррркррркррркрр-кррркррркрр», яке закінчується м'яким «ква» - правильний тон для ваблення. Так розмовляють між собою задоволені качки, кажучи: «як тут гарно, спокійно, та й поїсти можна в гарному товаристві». Сидячи в засідці, добре замаскувавшись, можемо так вабити качок. Аби не псувати собі полювання з перших пострілів, не варто збирати поцілених качок одразу, а почекати аж до кінця полювання. Також варто застосовувати штучні болванки і пам'ятати основний принцип їх використання - вони не можуть бути намочені у воді при спуску. Оскільки подібні рухи можуть налякати зграї, що будуть підлітати, відтак полювання можна вважати невдалим.

Полюючи на качок з манком, ми не тільки збільшуємо свої шанси. Так само як на полюванні на підрив, коли найбільшу радість приносить досконала робота собаки, так і тут найбільша сатисфакція - ефективне перегукування з качкою. Трапляється часом, що ваблення поверне качок в польоті, викликавши непідробний подив у колег-мисливців.

http://www.huntingukraine.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar