Головне меню
Саморобна зброя: спис-гарпун з 4-ма та більше наконечниками

Саморобна зброя може стати в нагоді в умовах виживання для виконання самих різних функцій. Особливо це стосується таких універсальних моделей, як спис. Спис можна застосовувати для полювання, як гарпун для риболовлі, а так само для самооборони від хижаків. Крім цього спис може стати палицею, жердиною для прокладки шляху в болоті, коромислом для перенесення ваги і т.п.

Звичайний спис можна змайструвати досить швидко. Природно, що для початку необхідно підібрати деревко. Від його якості і міцності залежить можливість отримання здобичі і ймовірність виживання при зустрічі з диким звіром. Головні вимоги до деревка:

• Тверді породи деревини.
• Товщина 4-5 см.
• Рівномірний розподіл товщини по всьому древку.
• Відсутність вигинів, необроблюваних сучків - тіло древка має бути ідеально рівним.
• Довжина залежно від вашого росту в межах 1,5-2,5 метра.

Решта досить просто зробити:

1. Обтесати древко (сучки, виступи гілок) гострим каменем або ножем.
2. Зробити внутрішній поздовжній надріз в голові древка.
3. Вставити клинок і закріпити його паракордом.

Але як бути, якщо під рукою після катастрофи або в умовах автономного виживання немає клинка або його замінника, а вам необхідно зброю для рибного лову або полювання на дрібного звіра?

 

Як зробити спис-гарпун з 4 наконечниками

Любителі підводного полювання знають, що тризуб набагато швидше дозволяє добути рибу, ніж стріла з одним наконечником. Таке ж правило діє при полюванні на швидку дрібну живність або при лові риби в заплавах. Разом з тим спис з 4 наконечниками можна зробити досить просто і швидко, причому навіть за відсутності будь-яких інструментів.

Для цього нам знадобляться:

1. Держак з твердих листяних порід деревини товщиною від 3-4 см на одному кінці до 6-7 см на іншому кінці.
2. Відсутність вигинів, необроблюваних сучків - тіло древка має бути ідеально рівним.
3. Довжина залежно від вашого росту і умов майбутньої експлуатації в межах 1,5-2 метрів.
4. Паракорд або матеріал, який замінює його (міцні довгі шматки матерії, мотузка, дріт і т.п.).
5. Матеріал з гострим кінцем - ніж, гострий камінь, шматок скла, обмотаний матерією, жорсткий, плоский і гострий шматок деревини і т.п. Ніж можна зробити самостійно з підручного матеріалу.
6. Вогнище (в крайньому випадку - без багаття).

 

Етапи виготовлення саморобного списа-гарпуна

1. Обробляємо древко, отримуючи рівний стовбур. Кору можна не знімати, якщо ви не плануєте застосовувати виріб довше декількох днів.

2. З товстого кінця робимо імпровізованим ножем глибокі надрізи-смуги в корі і стовбурі з 4-х сторін так, щоб в поперечному розрізі отримати хрест. Довжина надрізів 30-45 см.

3. У місці з боку середини древка, де надрізи закінчуються, щільно обмотуємо ствол поперечно паракордом, роблячи смугу матеріалу мінімум 5 см шириною.

4. З торцевої частини вставляємо клинок так, щоб він йшов рівно поперек стовбура в пазах-надрізах. Натискати, повільно, контролюючи процес, розщеплюємо древко надвоє до обмежувальної поперечної намотки паракордом.

5. Те ж саме робимо з іншою половиною. У результаті повинно вийти 4 різних і рівних за габаритами поздовжніх відшарування деревини.

6. Обмотуємо паракордом навколо кожного відшарування якомога ближче до поперечного обмежувального паракорда, закріплюючи (стабілізуючи) розвилку.

7. Заточуємо кожну розвилку з упором вістря в сторону серцевини древка.

8. Обпікаємо вістря вогнем для виведення вологи і додання підвищених характеристик міцності. В крайньому випадку, залишаємо вістря на спекотному сонці мінімум на кілька годин.

Все, спис-гарпун з 4 наконечниками готовий до використання. Таким знаряддям набагато легше проткнути швидку рибку в лагуні або заплави, простіше «зачепити» птицю на зльоті і легше полювати на дрібну дичину. Варто відзначити, що це тільки один приклад. На подібному саморобному списі-гарпуні можна зробити від 2-х до 6-ти наконечників залежно від вправності, наявності матеріалів і необхідності.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar