- 14.04.2016
- 2322 Перегляда
- 0 Коментаріів
Перебуваючи на природі, в горах або в лісі, завжди хочеться щось приготувати, використовуючи підніжний корм. Їжа і напої з продуктів, добутих вами самостійно, здаються набагато більш смачними, ніж ті, що ви принесли з міста. В горах можна збирати гриби або ягоди, нарвати ароматних трав для чаю, а можна здивувати всіх, зробивши кави з коріння кульбаби.
Коріння кульбаб найкраще викопувати із землі навесні або восени, коли вони наллються соком і наберуть росту. Восени корінь кульбаби неймовірно багатий інуліном і на відміну від звичайної кави благотворно впливає на печінку, очищає кров і покращує апетит. Оскільки кульбаба - багаторічна рослина, копати її корінь найкраще лопатою або палицею-копалкою. Намагаючись просто висмикнути його з землі, ви лише обламати верхівку кореня, залишивши основну його частину в землі.
Після того як ви викопали корінь, потрібно промити його в проточній воді. Потім трохи почистити ножем, обрізавши зайве, і розрізати на дрібні частини, розміром з фалангу мізинця. Бажано, щоб шматочки кореня були одного розміру. Тепер кладемо їх на дно каструлі або на сковорідку і підсушуємо над вогнем. З кореня піде багато вологи, тому в підсумку ми отримаємо маленькі сухі палички. Якщо якась із них підгоріла - не біда, потріть паличку в руках - і вся горілість залишиться на ваших долонях, занадто перегорілі шматочки кореня краще викинути.
Тепер чекаєте закипання води і кидаєте туди палички кореня. Якщо у вас є час і сили, можна потовкти корінь за допомогою ложки. Кип'ятити 2-3 хвилини. Готово! За смаком схоже на каву з цикорію, за кольором - на каву без молока. Для смаку можна додати трохи цукру або пити каву з кульбаб вприкуску з цукеркою або печивом.
Якщо ви не дуже любите каву, альтернативою їй може стати ароматний чай з гірських трав. В горах, наприклад, дуже легко знайти м'яту декількох сортів, лимонник, материнку і суницю. Тому в деяких походах кидають заварку тільки для кольору, а відмінний смак чаю отримують, використовуючи місцеві трави. Якщо ж похід відбувається в осінній період, можна піти далі і приготувати компот з кизилу. Правда, навіть для п'ятилітрової каструлі компоту потрібно десь кілограм кизилу і стільки ж цукру. І якщо з кизилом проблем немає, то знайти зайвий кілограм цукру в поході не вдасться. Якщо ж цукор в компот з кизилом не покласти, то він вийде настільки кислим, що пити його наважиться далеко не кожен.
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.