Головне меню
Чистотіл

Чистотіл великий – багаторічна трав’яниста рослина заввишки до 1 м, сімейство макових. Корінь стрижневий, гіллястий, іноді пухнастий. При надрізі вся рослина виділяє жовтуватий молочний сік. Стебло щетинисте, гіллясте. Листя непарноперисті, чергові. Квітки невеликі, золотисто-жовті, зібрані в прості парасольки. Цвіте з червня по початок серпня. Плід – стручковидна коробочка, дозріває в серпні – вересні.

Поширення: чистотіл виростає в європейській частині Росії (крім Крайньої Півночі), на Уралі, в Сибіру, на Кавказі. Росте на лісових галявинах, як бур’ян в городах, у кам’яних стін, на кам’янистих схилах і лісових галявинах.

Використана частина: трава, коріння і свіжий сік рослини. У траві чистотілу містяться алкалоїди хелідонін, гомохелідонин, хелеритрин, метоксіхелідонін, оксіхелідонін, сангвінарін, протопин, а-аллокрінтонін, р-аллокріптонін, спартеїн та ін. Крім алкалоїдів, з рослини виділені ефірні олії, вітаміни (аскорбінова кислота і каротин), флавоноїди, сапоніни і кислоти (лимонна, яблучна, бурштинова і хелідонова). Трава рослини має неприємний, гострий запах і пекучий, гіркий смак.

Збір і заготівля: траву заготовляють в період масового цвітіння (травень-червень) зрізаючи рослину на висоті 5-10 см від землі. Будьте обережні: рослина отруйна, тому при роботі не можна торкатися руками обличчя, очей, а по закінченні роботи потрібно вимити руки з милом. Сушать траву в сушарках при температурі 50-60 ° С, або під навісами з хорошою вентиляцією, розкладаючи її тонким шаром і періодично перевертаючи. Термін зберігання – 3 роки.

Вирощування чистотілу: віддає перевагу затіненим місцям під пологом широколистяних дерев. Грунт потрібен помірно вологий, родючий. Насіння під розсаду висаджують у теплицях в лютому-травні, в червні-липні висаджують сіянці у відкритий грунт. Можна розмножувати діленням весною або восени.

Чистотіл великий у народній медицині

Застосування: має жовчогінну, протизапальну, болезаспокійливу, протипухлинну та сечогінну дію. Його призначають при гепатиті, холециститі, холангіті, панкреатиті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, поліпозі шлунка і кишечника, виразковому неспецифічному коліті. Має легкий послаблюючий ефект.
У народній медицині траву, коріння і свіжий сік чистотілу застосовують при різних шкірних захворюваннях (як всередину, так і зовнішньо), мляво гоячихся ранах, новоутвореннях, при лікуванні мозолів і корости.
Чистотіл діє заспокійливо на нервову систему, надає гіпотензивну та спазмолітичну дію, може бути корисний при лікуванні неврозів, нейроциркуляторної дистонії за кардіальним і гіпертонічним типом, тиреотоксикозі та епілепсії.

Рецепти:

- настій чистотілу:
2 чайні ложки трави на 1 склянку окропу – добова доза для прийому всередину.

- настій для зовнішнього застосування:
2 столові ложки трави на 500 мл води.

- приготування настою:
1 ст. л. залити склянкою окропу, охолодити до температури 37 ° С і процідити. Застосовувати зовнішньо.

Протипоказанія:
зважаючи на отруйність чистотілу, лікування слід проводити під наглядом лікаря, починати з невеликих доз або застосовувати його в зборах в суміші з іншими рослинами. При перевищенні дози внутрішній прийом препаратів чистотілу може викликати нудоту, блювоту, пронос, пригнічення дихання і навіть смерть.
Молочний сік рослини викликає на шкірі запалення.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar