Головне меню
Медичні хитрощі в поході

Як уникнути синяка при ударі

Якщо в результаті удару не сталося серйозного пошкодження внутрішніх органів, попередити утворення синця допоможе полин гіркий: розтирають свіже листя і прикладають до хворого місця, роблять пов'язку. Пов'язку змінюють 3-4 рази на день.

Цибуля ріпчаста. Свіжий сік або кашка натертого лука застосовуються у вигляді компресу.

Бодяга. Розмішати 2 столові ложки порошку бодяги в 1 столовій ложці води. Отриману масу нанести на місце удару і перев'язати.

Подорожник. Розім'ятий або дрібно нарізаний лист подорожника прикладають до хворого місця. Замість листя можна використовувати сок.Место удару (ногу або руку) ні в якому разі не можна парити - це може посилити біль. Протягом перших 2 3 годин після удару рекомендується прикласти холод: міхур з льодом або рушник, змочений холодною водою. Холод сприяє розсмоктуванню крововиливу і зменшує біль. Через 2-3 дні після удару застосовують зігріваючі компреси і теплі ванночки.

Якщо турбують судоми в ногах

Судоми в ногах є мимовільні скорочення окремих м'язів або м'язових груп. Вони можуть бути викликані тривалою фізичною напругою, перевтомою і найчастіше виникають в литкового м'яза. Щоб припинити їх, рекомендується розслабити м'язи.

Для цього досить лягти або сісти, змінивши тим самим положення кінцівки, і сильно розтерти руками зведену м'яз. Потім прикласти рушник, змочений у холодній воді, або встати босими ногами на холодну землю.

Заноза

Заноза, поранивши шкіру, не тільки заподіює біль, але і може внести інфекцію, викликати запалення і нагноєння. Ось чому треба негайно і повністю видаляти її. Вимивши руки, місце впровадження занози змащують йодом і протирають спиртом або одеколоном.

Коли кінчик занози стирчить назовні, його захоплюють маленьким пінцетом. Якщо ж він обламався і вся заноза знаходиться в товщі шкіри, роблять легкий надріз лезом безпечної бритви або ножем і видаляють скалку. Після вилучення її, ранку ще раз змащують йодом, попередньо видавивши з неї краплю крові, і накладають стерильну пов'язку. Якщо ранка невелика і не кровоточить, заклеюють пластирем або наносять тонкий шар клею БФ-6.

Значно складніше витягувати занози, що потрапили під ніготь. Часто вони викликають нагноєння підногтьового пазуха, завдають сильний біль і заважають працювати. У разі, коли кінчик занози виступає з під нігтя, його захоплюють пінцетом і видаляють. Але іноді, щоб виявити кінець занози, доводиться підрізати ніготь. Для зменшення відчуття болю палець туго перев'язують. Коли біль вщухне, витягають скалку, змащують ранку йодом або спиртом і зав'язують палець.

Якщо чужорідний предмет з тіла треба увійти в повному обсязі, з часом на цьому місці з'явиться гнойничковая рана. Лікування її починають з видалення гною. Для цього на гнійник накладають пов'язку, змочену розчином кухонної солі (одна чайна ложка солі на 0,5 склянки води). Пов'язку слід міняти 2-3 рази на день. Після очищення від гною на ранку накладають пов'язку з тетрациклінової або стрептоцидовою маззю, або з синтоміциновою емульсією.

Якщо вода потрапила в вухо

Для здорового вуха це не небезпечно. Інша річ, коли вода потрапила в хворе вухо. При цьому може раптово виникнути запаморочення, гострий больовий напад.

Станеться так під час купання в морі, річці, озері - і ситуація може бути трагічною. Крім того, забруднена вода провокує загострення хронічного запалення вуха і часом надовго позбавляє людину працездатності. Ті, у кого пошкоджена барабанна перетинка або є хронічний запальний процес, повинні берегти вуха від води.

Що робити, якщо вода в вуха все-таки потрапила? Іноді досить нахилити голову набік і так постояти кілька хвилин або пострибати на одній нозі, нахиливши голову в бік, щоб вода витекла. Буває, що ці заходи виявляються малоефективними.

Тоді слід осушити прохід ваткою, накрученою на сірник. Роблять це дуже обережно, вводячи сірник не глибше, ніж на один сантиметр: змінюють ватку і повторюють процедуру до тих пір, поки вода не буде повністю вилучена. Якщо у вусі з'явилася біль, гнійні виділення, повторюється запаморочення, треба негайно звернутися до лікаря.

Як видалити смітинку з ока?

Під час ходіння по лісі в вітряну погоду в очі можуть потрапити всілякі смітинки. Це викликає сльозотечу, біль. У такому випадку слід нагріти чистої води, налити її в блюдечко, нахилитися над ним так, щоб око стикався з водою і швидко моргнути.

Якщо цей метод не допомагає, потрібно звернутися до допомоги товариша. Потерпілий відкриває очі і дивиться вниз, а інший надає допомогу, піднімає догори повіку і оглядає верхню частину ока. Таким же чином оглядається і нижня частина ока, при цьому потерпілий дивиться вгору.

При виявленні смітинки шматочком вати або куточком хустки, змоченого в чистій воді, її витягують з ока. Щоб не пошкодити рогівку, не можна терти око. Після видалення смітинки в око закапують 3-4 рази на день по 1-2 краплі розчину альбуциду (розчин сульфацил-натрію).

Якщо виникає запальне захворювання ока - кон'юнктивіт, то це характеризується появою гнійних виділень з очей, почервонінням слизової оболонки. Очі промивають 2-процентним розчином борної кислоти і закапують розчин альбуциду (по 2-3 краплі в кожне око 3 рази на день).

Як витягти сторонній предмет з вуха?

Найчастіше в поході в вухо потрапляють комахи. Щоб позбутися від них, в вухо капають підігріту камфорну олію. Від масла комаха гине. Потім вухо промивають водою.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar