Головне меню
Небезпеки на річці

Якщо випала нагода побудувати пліт, або ти знайшов човен, або навпаки, рухатися вздовж річки не представляється можливим, в загальному, якщо твоє рішення рухатися по воді, ти повинен бути готовий до наступних перешкод, які можуть зустрітися у тебе на шляху.


Завали. Вони утворюються на річках шириною приблизно до 50 метрів в результаті падіння дерев з одного або обох берегів. Сміття, яке пливе по річці, гілки, що впали, стовбури дерев. Ширина завалу може бути різною. Одні завали можна розібрати з човна і плисти далі, інші приходиться обходити по березі, несучи все майно на руках. У таких випадках, краще вибирати більш пологий берег. На нього легше вилізти, а потім, простіше відновити плавання. Буває, що цей берег сильно заріс кущами або заболочений, і пройти по ньому не представляється можливим. У цьому випадку, якщо дозволяє швидкість течії, потрібно повернутися назад до того місця, де є можливість вийти на берег. Пройти пішки і розвідати, де і як можна обійти завал. А так же перевірити можливість скоротити шлях. При розборі завалу добре виручає невелика пила або ножівка. Їй безпечніше тримати в гумовому човні або плоті. Дерева великого діаметру так само швидше і простіше розпиляти, ніж перерубати. До великої кількості завалів схильні малі річки до 10-15 метрів шириною. Як правило, швидкість течії, навіть під час повені, на таких річках не велика і утворені завали не розбиваються водою. А одного дерева, що впало, вистачає щоб перегородити шлях всьому, що пливе по річці.


На таких же малих річках зустрічаються такі перешкоди як боброві греблі. У бобра вистачає сил, часу і природних інстинктів побудувати і перегородити таку річку, а біля річки не вистачає сил прорвати боброву греблю. Середня висота греблі 0,5 - 1,5 метра. Визначити наближення до бобрової греблі дуже просто, течія річки сповільнюється, річка розширюється. Метрів за 100 буде чути шум води, що тече через греблю. Якщо гребля ціла, великої небезпеки вона не представляє. Тримайся ближче до берега, там, де течія найповільніша. А ось перенесення речей уникнути не вдасться. І можливо їх переносити доведеться далеко, так як, після греблі річка міліє, просідає і плисти по нїй якийсь час не представляється можливим. Якщо гребля розмита, то в цьому місці швидкість води дуже сильна, не варто ризикувати проплисти в цьому місці без попередньої перевірки і підготовки. Основна небезпека річок, за якими живуть бобри це пеньки і гілки погризених бобрами молодих дерев. Вони досить гострі, як заточений наконечник списа. Зачепитися за них і порвати гумовий човен можна дуже легко, особливо під час підйому води, коли такі гілки ховаються під водою і стають не помітні.


Дерева, що впали, що не утворили завал, але перебуваючи над водою, заважають проплисти. Що робити? При наявності ножівки можна розрізати дерево, зіштовхнути в воду і тим самим очистити собі шлях. Можна проплисти під ним, якщо вистачає висоти для пропливу для тебе і твого плавзасобу. Попередньо видаливши всі сучки, які можуть перешкодити. Якщо висоти вистачає тільки для плавзасобу, тобі доведеться перелізти через дерево з верху або лізти в воду. Ну а шлях по берегу тобі відомий, це на крайній випадок.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar