Головне меню
Профілактика і лікування захворювань

В умовах автономного існування, коли можливі найрізноманітніші поранення, забиті місця, опіки, отруєння, захворювання тощо, знання прийомів самодопомоги особливо необхідно, бо доводиться розраховувати на свої сили.

Для захисту від комарів, мошки необхідно змащувати відкриті ділянки тіла тонким шаром глини. Для відлякування комах широко використовують дим вогню. Щоб вигнати перед сном комах з укриття, на товстий шматок кори накладають палаючі вугілля, а зверху прикривають вологим мохом. Димовуху вносять в укриття, тримають там, поки воно не заповниться димом, а потім добре провітрюють і щільно закривають вхід. На ніч димовуху залишають біля входу з підвітряного боку, щоб дим, відлякуючи комах, не проникав в укриття.

Особливу небезпеку в лісо-степових районах представляє весняно-літній кліщовий енцефаліт. Оскільки захворювання передається кліщем, дуже важливо вчасно виявити паразита, що присмоктався. З цією метою слід не рідше 2-х разів на день оглядати складки одягу і відкриті ділянки тіла. Не можна відривати кліща, який присмоктався. Щоб він відвалився, досить припекти його точковим палаючим вугіллям. Якщо хоботок залишився в ранці, він видаляється голкою, прокаленою на вогні. Випадково роздавивши кліща, ні в якому разі не можна терти очі, торкатися до слизової носа, перш ніж руки не будуть ретельно вимиті.

Під час переходів необхідно дотримуватися обережності, щоб не наступити на змію. При несподіваній зустрічі зі змією необхідно зупинитися, дати їй поповзти і не переслідувати її. Якщо ж змія проявляє агресивність, негайно завдати сильного удару по голові, а потім добити її. При укусі отруйної змії необхідно ретельно відсмоктати отруту (якщо в роті і на губах немає тріщин) і виплюнути її. Промити рану і накласти пов'язку.

У лікуванні захворювань слід широко використовувати деякі рослини.

Кора ясена має протизапальну дію. Для цього слід зняти кору з не дуже молодої, але й не дуже старої гілки і прикласти соковитим боком до ранки. Добре допомагають свіжі товчені листя кропиви. Вони сприяють згортанню крові і стимулюють загоєння тканин. Для цих же цілей рану можна присипати зеленуватим коричневим пилком зрілого гриба дощовика, туго затискаючи поріз вивернутою навиворіт бархатистою шкірочкою того ж гриба. Пух зніту, очерету, льону, тополі можна використовувати як вату. Пекучий червоний сік медунки може замінити йод, а білий мох використовується в якості перев'язувального засобу з дезинфікуючою дією. Свіжий сік подорожника і полину зупиняє кровотечу і знезаражує рани, має болезаспокійливу і загоюючу дію. Незамінний це засіб і при сильних ударах, розтягнених зв'язках, а так само при укусах ос і джмелів. Листя подорожника і полину подрібнюють і прикладають до рани.


У листі кропиви є речовини, що сприяють згортанню крові й стимулюють загоєння тканин. Прикладати до рани треба свіжі товчені листя. Для цих же цілей можна використовувати гриб-дощовик: присипавши рану зелено-коричневої пилком зрілого гриба, одночасно щільно притисніть до рани вивернуту навиворіт його бархатисту шкірку.


В якості вати можна використовувати  також мох-сфагнум, пух іван-чаю й очерет.

З очерету необхідно зняти верхній шар, а потім вийняти білосніжну серцевину, що нагадує вату.

Для лікування ран і опіків можна застосовувати живицю кедра, ялини, сосни (смолиста речовина, що виділяється при пораненні дерева), сухоцвіт болотна.

Замість розчину йоду можна використовувати пекучий червонуватий сік медунки.

Протимікробну дію мають кровохлебка аптечна (кореневища), піжмо звичайне (квіти).
 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar