Головне меню
Іван чай (Кипрей)

Іван-чай (лат. Сhamerion) також часто називають кипреєм або плакун-травою. Іван-чай - це одна з найпопулярніших лікарських трав, яку можна знайти на території середньої смуги Євразії. Вона являє собою багаторічну трав'янисту рослину з рожевими квітами, що росте практично повсюдно. Особливо іван-чай любить узлісся, вирубки лісу, а також порожні обгорілі місця, що залишилися після пожеж. Не любить зайвої вологи.


Хімічний склад

Іван-чай вважається сильним лікарським засобом завдяки своєму багатому хімічному складу. В якості лікарської сировини використовуються всі частини рослини - і квітки, і стебла з листям, і коріння.

 

Стебла і листя іван-чаю містять безліч біологічно-активних речовин - таніни (дубильні речовини), пектин, біофлавоноїди, речовини групи алкалоїдів, слизові з'єднання, гіркоти. Склад трави іван-чай містить величезну кількість аскорбінової кислоти - в кілька разів більше, ніж в цитрусових.

 

До моменту цвітіння в листках і стеблах іван-чаю міститься велика кількість рослинного білка, фосфор, калій і кальцій. Маючи такий багатий хімічний склад, іван-чай здавна використовувався мисливцями і мандрівниками для виживання в лісі і в екстремальних ситуаціях, при відсутності нормальної їжі. Хаменерій рятує від цинги та авітамінозу. Також склад іван-чаю містить безліч інших мінеральних елементів - нікель, бор, титан, молібден, значну кількість заліза, мідь, а також різні лужні метали.

 


Цілющі властивості

 

Чим корисний іван-чай? Він надзвичайно ефективний при пригніченому стані іменної системи організму, при підвищеній втомлюваності, після перенесених важких захворювань, при великій втраті крові або недокрів'ї. Користь іван-чаю проявляється в тому, що він істотно прискорює процес кровотворення, поліпшує якісний склад крові, нормалізує рівень гемоглобіну.

 

Траву іван-чаю також застосовують як заспокійливий і розслаблюючий засіб. Він допомагає від безсоння, нервових розладів, тривожних станах, корисний при стресах, при гіперактивності і надмірній збудливості у дітей. Лікувальні властивості іван-чаю рятують від мігрені і головного болю різного походження.

 

Іван-чай, корисні властивості якого ефективні і в лікуванні серйозних хвороб, застосовують при простатиті та аденомі простати, при різних запальних процесах сечостатевої сфери і навіть для лікування онкологічних захворювань. Протиракові властивості цієї рослини приписують завдяки високому вмісту в його складі речовини ханерола, який використовують для лікування злоякісних пухлин.

 

Сировину трави іван-чаю зберігають у висушеному вигляді, і застосовують зазвичай у вигляді відварів і настоянок для прийому всередину, компресів, протирання і полоскань.

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar