Головне меню
Урок виживання - ловля риби

Ловля риби руками

У дикій природі безліч водойм, починаючи від великих річок і озер - до дрібних струмків і буквально калюж посеред лісу. Практично у всіх тайгових водоймах багато риби. Риболовля - відмінний спосіб забезпечити себе поживною та багатою білком їжею.

Добре, якщо є вудка або сітка. Це значно підвищує ефективність вашої риболовлі. Рибалити із списом можна, якщо риба досить велика. Але найчастіше, рибки невеликі. З цих причин, часто доводиться ловити рибу руками.

Щоб успішно ловити рибу руками, в водоймах будь-яких типів, потрібно слідувати одному з трьох правил:

Ловити рибу потрібно в каламутній воді, щоб рибка втрачала орієнтацію і не боялася вашого силуету.

Потрібно вигнати рибу на мілину або загнати в приямок, де у неї не буде виходу.

Потрібно відрізати рибі шляхи до відступу у велику воду: побудувати дамбу з каміння, перегородити заплаву тощо.

Потрібно самому знаходитися у воді - риба менше боїться об'єктів у своєму середовищі існування, ніж тіней з іншого виміру. Рухатися треба плавно, не робити різких рухів, не плескатися. Не треба напружувати рибу завчасно.

Треба намагатися схопити рибу за голову, в районі зябрових кришок або, в крайньому випадку, впоперек тіла. Якщо риба має колючі плавці, намагайтеся діяти вдвічі обережніше.

 

Риболовля зі списом

Коли людина опиняється далеко від цивілізації, посеред дикої природи, то, начебто час переносить її на тисячі років тому. Людина змушена застосовувати методи і пристрої, якими користувалися наші далекі пращури. Замість ножа - шматок загостреного каменя; замість мотузок - ліани; замість вудки - спис тощо. Сьогодні ми поговоримо про найдавніший метод полювання або риболовлі за допомогою списа.

Водойми бувають різні. Звичайно, там де глибоко і рибу візуально не видно - краще пробувати зробити подобу вудки, замінивши вудилище, волосінь і гачок - підручними засобами і матеріалами. Але зустрічаються мілинні ділянки з прозорою або достатньо чистою водою, де велику рибину прямо видно на тлі дна. Ось тут то і треба користуватися списом.

Як списи підійде практично будь-яка рівна, довга гілка. Бажано щоб деревина була міцною, але легко оброблялася ножем. Ідеальний варіант - бамбук. Але в регіонах, де бамбук не росте, підійде більщість місцевих дерев. Наприклад: береза, ялівець, лісовий горіх тощо.

Якщо при полюванні на крупну лісову дичину важливо добре загострити спис, зробивши єдиний накінечник, то до спису для риболовлі - зовсім інші вимоги. Крім гостроти, важливо постаратися збільшити площу ураження, тому що буває досить складно вразити рибину, користуючись списом з одним вістрям. Виходом із ситуації може стати застосування гілки, з розвилкою на кінці. Таким чином можна зробити спис з двома, трьома і більше кінців, залежно скільки відростків йде від розвилки.

Також, збільшити зону ураження можна за допомогою прив'язування до єдиного древка декількох загострених гілок. Гострі шматки деревини або кістки, розташовують навколо основного списа, під невеликими кутами і потім все зв'язується в єдину конструкцію за допомогою мотузки, шнурка або волокна ліани. Виходить непогане знаряддя.

Також можна зробити спис з декількома вістрями, якщо розщепити кінець списа на декілька частин. Особливо такий прийом гарний для бамбукового списа. На відстані 20-25см від кінця, древко обв'язують мотузкою, щоб при розщепленні розходився лише кінець, а не вся палка. Торець списа розсікають ножем на 4-6 частин. Щоб розвести отримані ділянки в бік, кінець списа слід гарненько намочити (можливо проварити навіть) і загнати між сегментами кілочки. Тепер можна додатково обв'язати кінець списа, перехопивши всі проміжки між вістрями. Залишається ножем загострити всі отримані кінці списа. Це чудова зброя при полюванні за рибою.

Рибалити зі списом потрібно обов'язково з води. Тобто не з берега, а саме зайшовши у воду або скориставшись імпровізованим плотом. Так риба менше боїться. З цих же міркувань найкраща риболовля буває в сутінках і на світанку, коли сіро і риба не так добре бачить те, що відбувається навколо. Легка хвиля в даному випадку заважає візуально виявити рибу.

Особливо ефективною буває нічна риболовля зі списом. Вночі риба охочіше виходить на мілини, не так боїться. До того ж, її приваблює світло факела або ліхтаря. / http://extreme-survival.com/

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar