- 29.10.2019
- 1975 Переглядів
- 0 Коментаріів
Кукса - це традиційна фінська чашка, хоча вірніше було б назвати цю річ кухлем або навіть ковшиком, хоча розміри у даного предмета бувають абсолютно різні - від маленьких на 50 мл до порівняно великих на 500 мл, які використовуються в якості полумисок.
Найчастіше кукса виготовляється з капа берези або сувелі (природні нарости на стовбурі берези, але не чага). Це шишкуватий наріст на стовбурі, який не слід плутати з деревними грибами. Хоча для виготовлення може підійти будь-який матеріал – бук, дуб, граб, груша, смерека (може виділяти смолу (!)) тощо.
Куксу вирізають вручну. Після виготовлення її просочують гарячим маслом для збереження. Найчастіше виварюється в харчовому лляній олії або міцному розчині морської солі (проте, оригінальні фінські Кукси виготовляються тільки з масляним просоченням).
Кукса добре підходить для пиття води, кави і чаю. Спиртні напої теж п'ють, але не бажано. Спирт сушить деревину.
Кухлики-кукси дуже легкі, через що в старовину саами всюди носили їх з собою на шнурку. До цих пір до руків’я прив’язують шкіряні ремінці для підвішування до поясу чи рюкзака. Так що сміливо беріть таку кружку в похід, на полювання чи риболовлю! Ще, буває, до цього ремінця прив'язують невелику дерев'яну ложечку або шматочок рога.
У повір'я у фінів вважається, що кукса приносить вдачу. Куксу необхідно обов'язково обмити гарячим напоєм або просто окропом (до 70-80 градусів), просто заповнивши її гарячою водою на 10-20 хвилин, після цього її можна сміливо застосовувати за призначенням.
Куксу не можна мити, особливо за допомогою спеціальних засобів (хімічні засоби для миття посуду просочуються у деревину кукси, чим руйнують її і виділяють хімічні речовини у чай/каву при наступних використаннях). Просто промийте холодною водою. Якщо ви використовуєте куксу для споживання супу чи кави з молоком і на внутрішніх стінках з’являється шар жиру, його можна змити за допомогою розчину простого мила (бажано еко-мила).
Щоб підготувати куксу до першого використання, треба налити в неї на пару хвилин чорну каву, потім просушити протягом двох годин і натерти зсередини теплою кавовою гущею.
Кавовий наліт, всмоктуючись в деревні волокна, надає стінкам кукси блискучий чорний колір - саме так повинна виглядати правильна кукса, що потрапила в умілі руки!
Кукса досить зручна для походів, в першу чергу своїми легкими матеріалами виготовлення - вона дерев'яна, і так не нагрівається, як металеві чи керамічні кружки, а за рахунок довгої (в порівнянні зі звичайними кружками) рукоятками її дуже зручно утримувати і пити з неї що завгодно. Дерево дозволяє надати куксі ефекту термокружки.
Придбати куксу можна у нашій крамниці за посиланням: https://www.bushcraft.in.ua/shop/137729/desc/kuksa
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.