Головне меню
Чим корисна кропива і що з неї можна приготувати?

Кропива - одна з найпоширеніших рослин на Землі, вона відома на всіх континентах крім Антарктиди і налічує близько 60 родин і понад 1000 видів. У народі кажуть: «Де оселиться людина, там з'явиться кропива». Нам найбільше відомі два види кропиви - кропива дводомна і кропива пекуча. У народній медицині використовується кропива дводомна, в народній медицині, навпаки, більш широке застосування отримала кропива пекуча.

У кропиві містяться вітаміни: В, С, Е, К і каротин. Аскорбіновою кислотою найбільш багаті дуже молоді весняні пагони. Листя містять велику кількість крохмалю, цукрів, дубильних речовин, органічних кислот. Багата кропива і хлорофілом, що містить магній. Кропива - одна з небагатьох рослин, багатих кальцієм.

А ще вона має жовчогінну та протизапальну дію, тонізує нервову систему і сприяє прискоренню відновних процесів в слизовій шлунка. До того ж міститься в кропиві хлорофіл нормалізує обмін речовин, покращує діяльність серцево-судинної і дихальної систем. Загалом - просто чудо-трава якась, ця кропива. Але деяким все-таки не варто нею зловживати.

Поєднання вітамінів і солей заліза, що містяться в кропиві, сприяє збільшенню кількості гемоглобіну і числа еритроцитів в крові. Так що тим, хто страждає варикозним розширенням вен або тромбофлебітом, недавно переніс інсульт або інфаркт, не варто об'їдатися кропивою. Властивість цієї рослини підвищувати згортання крові тут виявляється зовсім не корисним. Від гріха подалі варто триматися і алергікам. Ну і вагітним теж доведеться обійтися без цієї диво-трави.

ЯК ВИБРАТИ

Особливо багатою вітамінами і корисними речовинами вважається кропива дводомна (висота від 70 см, листя великі, довгасті, біля основи серцевидні, по краях крупнозубчасті). Зустрічається вона в нашій країні практично під кожним парканом (за винятком хіба що північних). Збирати слід кропиву не у парканів і доріг, а в листяних лісах, по берегах водойм, ярів. І тільки молоду! Уважно дивись, чи не попід'їдали її хтось до тебе, чи не залишив на ній свої екскременти. Зів'ялі або пожовкле листя може бути ознакою хвороби рослини - такі теж обходимо стороною. І якщо вже зірвав кропиву, то з'їсти слід її протягом півтори години, інакше листя зів'януть і втратять свою свіжість.

Кропива дуже рання рослина. Це найбагатша вітамінами і мікроелементами зелень не тільки корисна, але і смачна. Листя і молоді пагони кропиви здавна вживають для приготування супів, пюре, салатів.

Це можуть бути невигадливі щі з кропиви з овочами, приправлені сметаною і вареним яйцем. Готувати супи слід без тривалого варіння, яке неодмінно зруйнує частину таких важливих весняних вітамінів.

Краще листя кропиви є свіжими - в салатах. А щоб не «обпекти» їх слід ошпарити або злегка підвялити. Особливо цінна кропива навесні, її молоді листочки додають в салати, як основну зелену масу. У Закавказзі кропиву солять і використовують як приправу до м'яса, в Дагестані роблять начинку для пиріжків, в Грузії подрібнюють в кашку і заправляють оцтом, рослинним маслом, сіллю і перцем. Сухе листя кропиви пекучої можна додавати в борошно при випічці корисного хліба - 1 частина кропиви на 4 частини борошна.

Вашій увазі представляємо кілька рецептів з кропиви.

Кропив'яне масло

Дві столові ложки дрібно нарізану або пропущених через м'ясорубку листя кропиви змішайте з 100 г м'якого вершкового масла. Додайте за смаком трохи тертого хреню. Намазавши цим маслом скибочки хліба, ви отримаєте оригінальні і корисні бутерброди.

Суп з кропиви та щавлю

Молоду кропиву (500 г) перебрати, промити, залити окропом і відкинути на сито. Потім облити холодною водою, віджати і дрібно нарубати. Цибуля ріпчаста (30 г) спасерувати на маслі в каструлі, додати до нього рубану кропиву і спасерувати її до м'якості. Потім покласти щавель (300 г), закрити каструлю кришкою і поставити гасити на 10-12 хвилин. Пасероване на маслі борошно (35 г) розвести гарячою водою, добре розмішати і ввести в суп при безперервному помішуванні. Додати в суп воду (¾ л) і довести до кипіння. Жовтки (5 шт) розтерти зі сметаною (150 г) і заправити щі, не допускаючи їх кипіння. Перед подачею покласти в суп дрібно посічену зелень петрушки (20 г). Сіль за смаком.

Салат «Весняний»

Молоде листя кропиви і щавлю (по 250-300 г) і 100 г зеленої цибулі добре промийте, підсушіть, дрібно наріжте або пропустіть через м'ясорубку. Покладіть суміш у тарілку, змішайте з дрібно порізаними двома звареними круто яйцями. Посоліть, додайте рослинне масло або майонез. Добре б прикрасити редискою. У цей салат з трав можна також додати подорожник і листя кульбаби.

Салат з горіхами

Кропиву (150-200 г) зваріть в злегка підсоленій воді, відкиньте на сито. Волоські горіхи (50 г) подрібніть і потовчіть з сіллю, додавши зелень (краще кінзу) і дрібно нарізану цибулю. Горіхи змішайте з кропивою, посоліть і поперчіть. Ця страва з грузинської кухні.

Салат з буряком

Молоду кропиву на одну годину занурте в холодну воду, потім дрібно порубати. Один стакан листя змішайте з вареної нарізаною дрібними скибочками буряком (достатньо однієї буряка середнього розміру). Потім додайте два зубчики товченого часнику, посоліть, заправте майонезом. Вийде гарне блюдо, багате вітамінами.

Омлет з кропиви

Розбийте два яйця і змішайте їх з дрібно нарізаними промитими листям кропиви. Додайте сіль і вилийте суміш на гарячу сковороду. Омлет подавайте з зеленню.

Сир з кропивою

Протріть 200 г сиру через сито, змішайте масу зі склянкою дрібно нарізану листя кропиви. Додайте дрібно нарізаний часник (три зубчики), одну чайну ложку гірчиці і три столові ложки рослинної олії. Цей корисний так званий «зелений сир» урізноманітнить ваше меню.

Биточки з кропиви

Кропиву (100 г) відварити 2-3 хвилини в киплячій воді, відкиньте на сито, а потім подрібніть ножем. 200 г густої пшоняної каші змішайте із зеленню і сформуйте биточки. Випікайте в духовці і подавайте з будь-яким соусом. Таким чином можна вдало використовувати залишки каші.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar