Головне меню
Виготовлення мотузки з трави власноруч

Мистецтво плетіння мотузок відомо людству з давніх давен, але актуальності не втрачає й нині. Хіба що, зараз робити це власними руками не має особливого сенсу, бо є спеціальні, повністю автоматизовані прилади, та й дефіциту мотузок не відмічається, як це було раніше. Однак, навичка плетіння мотузок з трави для багатьох не буде зайвою. Хто зна, що трапиться в житті… Можливо, це стане чудовим хоббі, а можливо колись й врятує. Не будемо відволікатися на філософію, а перейдемо до справи.

 

Сировина

Достатній обсяг вірно заготовленої сировини – гарантія гарного результату, бо залежить він саме від типу матеріалу та його якості. Кращою рослинною сировиною є льон, кропива, іван-чай, хміль, листя будь-якої довговолокнистої трави, луб’яні волокна (знаходяться під корою) таких дерев, як дуб, бук, липа, верба, коріння сосни та ялини.

 

Треба зазначити, що довге трав’яне листя значно поступається відносно міцності волокнам, що отримані зі стебелля рослини, а тому їх не завадить використовувати не в одну мотузку під час плетіння, а в дві. Також можна додавати інші природні матеріали.

 

Обробка

Далеко не кожна сировина, навіть та, що має достатню міцність, може бути використана для плетіння мотузок без попередньої підготовки.  Спочатку потрібно рослинні волокна відбити камінням, або дерев’яною палицею. Особливо важливий цей етап, коли мова йде про волокнисту поверхню, наприклад, як у кропиви.

 

Потім, обов’язково пом’яти руками стеблі, надавши їм ще більшу еластичність. Якщо сировина була дуже суха, її потрібно попередньо замочити у воді, а після цього ще раз добре пром’яти.  Повторювати треба до отримання однорідної волокнистої маси, що буде придатна для подальшої роботи.

 

Виття

Щоб зробити мотузку, потрібно зволожити матеріал, а потім, тримаючи його пальцями, почати крутити у протилежних напрямах (правою рукою від себе, лівою – до себе). Робити це потрібно до тих пір, доки волокна не почнуть створювати мотузку, а у тому місці, де їх тримали руками, не створиться петля, яка й буде початком виробу.

 

Далі волокна намотуються легше, достатньо продовжувати скручувати їх далі, поступово додаючи нові волокна.

Майте на увазі. Нове волокно повинно перекривати старе мінімум на 5-6 см.

Якщо готова мотузка тонша, але при цьому довша, ніж потрібно, просто складіть її навпіл, та змотайте ще раз.

 

Мотузка для одно-дворазового використання може бути сплетена з трави, або іншого рослинного матеріалу незалежно від ступеню його вологості. Але якщо планується користуватися нею довгий час, краще просушити матеріал перед початком роботи. Це не лише зробить її міцнішою, але й термін експлуатації подовжить.

https://www.offthegridnews.com/how-to-2/how-to-make-off-grid-survival-rope-using-nothing-but-grass/

 

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar