Головне меню
Вилазка в гори: що врахувати для виживання

Життєзабезпечення в горах має свої особливості. При попаданні в екстремальну ситуацію в гірській місцевості автономне існування залежить від того, на якій висоті знаходиться людина і в якій кліматичній зоні. Не менш велике значення мають розведення багаття, видобуток води і їжі до моменту виходу до цивілізації.

Що стосується харчування, то необхідно знати, що багато людей швидко втрачають апетит на висоті від двох тисяч метрів і вище. Більшість продуктів стають неприємними і навіть відразливими на смак. Більш того, організм перестає їх засвоювати. Чим вище висота - тим сильніші симптоми. Вихід один - якомога швидше спуститися вниз по найбільш безпечному маршруту.

Високогірна пустеля. Знайти воду тут непросто, але можна.

З іншого боку, в горах на великій висоті найчастіше немає проблем з видобутком води. Знайти її можна навіть у високогірних пустелях. Найкраще місце для пошуку - підніжжя високогірного плато в місцях з великою кількістю зеленої рослинності. Крім того, вода конденсується на каменях після ночі, накопичуючись в чашах - поглибленнях.

Так само вода є в руслах зовні висохлих струмків (потрібно копнути в поглибленні) і в карстових порожнинах. У сонячний день вона накопичується в сухих руслах в другій половині дня, стікаючи з підталих льодовиків і снігів. Так само лід або сніг можна використовувати для отримання талої води, розтоплюючи їх на багатті.

При цьому слід пам'ятати, що тала вода сама по собі може бути небезпечною, оскільки не містить майже ніяких солей. Більш того, якщо вона здобута зі снігу, то в ній буде великий відсоток вуглекислоти, що само по собі може призвести до зворотного ефекту - підвищення почуття спраги і висушування ротової порожнини.

Добути їжу можна шляхом полювання на дрібних тварин - гризунів, а так же птахів. Рослини, придатні для вживання, є у всіх кліматичних зонах, але інформацію про це краще дізнатися заздалегідь, перед вилазкою в гори, так як їх занадто багато, щоб описати в короткій статті.

Одна з поширених проблем при виживанні в гірській і безлісній місцевості - розпалювання багаття і пошук палива. Причому вона майже нерозв'язна в зоні вічних снігів. Вихід один - спускатися нижче 2500 метрів. З іншого боку, при наявності рослинності можна змішати її з висохлим послідом диких тварин і використовувати для підтримки вогню і приготування гарячої їжі.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar