Головне меню
Виживання у вогні. Палаючий ліс

Дика природа сама по собі - дуже екстремальне середовище для виживання. Проте, буває так, що на шляху мандрівника виникають не просто суворі перешкоди, а самі сили стихії загрожують його життю. До таких смертоносним явищ можна віднести урагани, тайфуни, повені, лавини, землетруси, виверження вулканів і пожежі. Про виживання у вогненних пастках ми і поговоримо в цій статті.

Отже, ви опинилися в охопленому вогнем лісі або степу. Не так вже й важливо, від чого виникла пожежа: від удару блискавки або діяльності людини. Це ніяк не змінює той факт, що вогонь йде на вас, спалюючи все на своєму шляху. Треба рятуватися. Бувають два види лісових пожеж: звичайна і верхова. Звичайна пожежа - це коли горить лісова підстилка і стовбури дерев. При інтенсивній пожежі та сильному вітрі, вогонь може перекинутися на крони. Тоді пожежа стає верховою.

Вогонь від крони до крони передається з величезною швидкістю. Найнебезпечніша - верхова пожежа. Втекти від верхової пожежі неможливо. Єдиний вихід - прориватися крізь лінію вогню, на вже вигорілі ділянки. Потрібно обв'язати навколо голови шматок тканини, футболку, щоб закрити рот і ніс, захистивши їх від задушливого газу, що виділяється при горінні. Непогано обв'язати взуття шматками тканини, на які можна помочитися, щоб зволожити.


Поверхня вигорілої підстилки дуже гаряча - ви не пошкодуєте, якщо таким чином захистите ноги. Треба постаратися максимально захистити відкриту шкіру одягом. Якщо у флязі є вода, її треба вилити на голову і одяг. Виявивши місце, де вогонь слабкіше - швидко бігти йому на зустріч, долати, перестрибувати сам осередок загоряння і бігти подалі у вже вигорілий ліс, де страшне пекло, але все ж, не таке смертельне, як в самому вогні. Пожежа в степу, на рівнинній посушливій місцевості, може бути не менш небезпечний, ніж у лісі.

На рівній місцевості, особливо в сильний вітер, вогонь поширюється з величезною швидкістю. Втекти від вогню не вдасться. Навіть на автомобілі не завжди можна піти від бурхливого в степу пожежі. Є три варіанти врятуватися: - Якщо поряд є річка чи інше водоймище - встигнути добігти туди і встрибнувши воду, уникнути долі барбекю. - Як і у випадку з лісовою пожежею, виявити місце, де стіна вогню слабше і захистивши дихальні шляхи і облившись водою з фляги, пробувати прорватися через вогонь на вже випалену місцевість. - Можна спробувати боротися з великою небезпечною пожежею, за допомогою маленької.

При наближенні великої пожежі, потрібно підпалити невелику галявину, ділянка степу. На цьому п'ятачку вигорить вся трава та кущі. Ви зможете встати посередині випаленої вами ж галявини, і основна пожежа обійде вас боком, бо під вами і близько до вас, вогню нічого буде палити, все вже згоріло.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar