Головне меню
З чого і як зробити ніж в дикій природі

Досить було Мауглі обзавестися «залізним зубом», і одразу ж залагодилася половина його проблем, що в результаті призвело його на трон вовчої зграї. І це не жарт: наявність ножа в ситуації виживання відразу збільшує шанси на успіх, як мінімум, на 50%. Але навіть якщо такого виробу немає серед ваших речей, ніж можна змайструвати самостійно, і не тільки з металів. Можливість спорудити ніж залежить від наявних ресурсів і умов місцевості, в якій опинилася людина.

Практично скрізь можна знайти природний матеріал для виготовлення лез різного типу. В горах слід звернути увагу на гірські породи.

Для виготовлення ножа підійдуть обсидіан (вулканічне скло), кварц, кремінь, сланці (шаруватий матеріал). Камінь розколюється об скелю ударом під кутом 90 градусів, в результаті чого утворюється гострий край, який можна обробити далі або залишити як є. Такий виріб дозволить перерізати мотузку, добити дичину, спорудити сокиру і т.п. У лісах для створення ріжучої кромки використовуються щепи від твердих порід дерева (наприклад, дуб або хвойні дерева). Така деревина характеризується непоганою міцністю, яка збільшується разом з гостротою «леза» після випалу на багатті .

Дерев'яний ніж можна обмотати ганчіркою або іншим матеріалом, створюючи рукоятку. Застосування майже аналогічно кам'яного - підійде і тушу розібрати, і мотузку перерізати. При собі бажано мати кілька таких виробів. Якщо ви перебуваєте біля річки чи іншого водоймища, вам можуть допомогти раковини, наприклад, беззубки. Половинка такої раковини має хорошу ріжучу кромку. В пісках роль ножа може зіграти саксаул. Так само варто звернути увагу на панцирі черепах. Цей хітиновий «бронежилет» складається з пластинок на зразок сланців, які можна пристосувати як ніж.

Якщо ви - щасливий мисливець, і вам попався звір середнього розміру, ніж можна спорудити з ребер, обточити один з країв на камені. Так само для цього підійдуть гомілкові кістки. Крім того, іноді роль ножа можуть виконувати інші природні матеріали. Наприклад, лист осоки дозволить досить швидко очистити гриб для проварювання. Тепер кілька слів про метал. Багато людей потрапляють в катастрофи без ножа, але маючи достатню кількість інших матеріалів. Для виготовлення клинка в такому випадку необхідно вибрати податливий (м'який) метал, і обробити його важким предметом, що нагадує молоток (наприклад, великої гайкою з протягнутим у отвір сокирищем і т.п.). Обробка проводиться на рівній поверхні (наприклад, на плоскому камені), де виробу надається необхідна форма і виводиться ріжуча кромка.

Рукоятка створюється з дерева. Звичайно, це не сталевий ніж, але господарські функції він виконає стерпно. В якості ножа можна використовувати будь-який шматок металу чи іншого матеріалу. Наприклад, загнуту кришку консервної банки, половина якої обмотується матерією, або довгий осколок скла, для якого так само виготовляється мотузкова або ганчіркова «ручка». Головне - не розгубитися і проявити свою фантазію і кмітливість.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar