Головне меню
Пижмо: цілющі властивості
Багато з тих, хто не розуміється на лікарських травах, вважають, що пижмо — звичайний бур’ян. Дійсно, ця рослина — невибаглива до умов і росте повсюди: у сухих і вологих місцях, у тінистому лісі і під відкритим сонцем, у садах, на луках, обабіч доріг можна помітити її яскраво-жовті квіти з концентрованим, навіть гірко-їдким запахом. 
 
Наші бабусі клали пучки засохлого пижма в шафи, де зберігалися речі, справедливо вважаючи, що гірко-пахучий аромат відлякує міль. А ще пижмо використовують для оздоблення клумб, для отримання пряно-ароматичних добавок у харчовій промисловості та вироблення інсектицидів та ефірних масел, воно здатне зберегти свіжіть м’яса та позбавити від сотні недуг і серйозних хвороб. У квітках і листі пижма міститься безліч корисних і біологічно активних речовин, вітамінів, мінералів, кислот, гіркот, алкалоїдів, флавоноїдів, ефірних масел. Такий склад зумовлює протизапальну, ранозагоювальну, бактерицидну, глистогінну, жовчогінну, сечогінну, в’яжучу дію рослини.
 
Проганяє паразитів
Найбільш відома властивість пижма — глистогінна дія, адже воно ефективно усуває таких паразитів як гострики, аскариди та навіть лямблії. Для цього застосовують порошок із сухих суцвіть та листя, змішаний з медом або цукровим сиропом. Також можна на ніч з’їсти 3-5 квіток, ретельно їх розжовуючи, і запивають склянкою теплої води. З ранку приймають проносний засіб. Курс лікування — один тиждень.
Офіційна медицина при аскаридозі, ентеробіозі, захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів (гепатиті, холециститі, ангіохоліті); шлунково-кишкових захворюваннях (гастритах, виразкових хворобах шлунка і дванадцяти палої кишки зі зниженою кислотністю, колітах, ентероколітах) рекомендує такий рецепт: 1 ст. л. квіток вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують 45 хв., проціджують, залишок віджимають. Настій доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1 ст. л. 3-4 рази на день за 15 хв. до їди. Діти, старші 12 років — від 1 ч. до 1 ст. л. 3 рази на день за 15 хв. до їди. 
 
…та комах
Пижмо стане в нагоді і в господарстві: якщо в будинку оселилися блощиці чи блохи, то треба під матрац, у кути кімнат покласти суцвіття і листя пижма.
Для боротьби з комахами, міллю й тарганами, мухами готують запаренний відвар з квіток, листя пижма, змішують його з цукром і розставляють у місцях скупчення комах. У Сибіру часто використовують пижмо для збереження туш великої рогатої худоби після забою, обкладаючи м’ясо свіжою травою.
 
Лікує шлунок, печінку та нирки
Відвар пижма сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, покращує травлення, збільшує апетит. Завдяки в’яжучій, протизапальній та жовчогінній дії покращується робота підшлункової залози, жовчного міхура, шлунка і кишечника. Відтік жовчі посилюється, усувається застій їжі і, як наслідок, зникає метеоризм, загоюються ушкодження слизової шлунка.
Пижмо рекомендоване для лікування гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, диспепсії, гепатиту, інших хвороб печінки, млявому кишечнику, запорах. Вважається, що настій пижма є хорошою профілактикою онкологічних захворювань шлунка і кишечника.
Протизапальну, бактерицидну і сечогінну властивість пижма звичайного використовують для терапії захворювань сечостатевої системи. Пижмо допомагає при набряках, циститах, також воно знижує крововтрату при менструаціях, зменшує больові відчуття. Компреси, примочки і ванночки з відвару пижма рекомендовані для лікування геморою і тріщин — такі процедури знімають біль і сприяють загоєнню.
 
Заспокоїть та загоїть рани
Пижмо впливає на роботу нервової системи. Рослина має здатність підвищувати артеріальний тиск, допомагати при головному болю і мігрені, нормалізувати самопочуття при неврозах, безсонні, істериці.
Пижмо використовують і для вирішення дерматологічних проблем. Воно добре справляється із загоєнням гнійних ран, виразок, порізів, також його можна застосовувати і при вугровому висипі. Компреси з пижма або мазь, приготовлена на його основі, допомагає зняти біль у суглобах при ревматизмі та розтягненнях. Пижмо застосовується для лікування та відновлення після туберкульозу: воно відмінно знімає інтоксикацію.
 
Народна медицина радить
При грипі і високій температурі. Щоб полегшити стан хворого при грипі, застуді, високій температурі, зняти ломоту в суглобах використовують такий засіб: заварюють 1 ст. л. сухої трави на 200 мл окропу, настоюють годину, додають столову ложку солі, розмішують і змочують шкіру.
При артриті, ревматизмі. Щоб зняти біль у суглобах при артриті і ревматизмі, застосовують компреси з квіток пижма. 4-5 ст. л. пижма заварюють 200 мл окропу, кип’ятять 1-3 хвилини, остуджують, кашку викладають на марлю, яку прикладають на ніч до хворого місця.
При подагрі, розтягненні зв’язок, ударах. Для зняття болю добре допомагає мазь. Для цього готують крутий відвар, який максимально випарюють на водяній бані, змішують його з вазеліном, бджолиним воском або розтопленим жиром.
При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриті зі зниженою кислотністю. Це засіб допомагає виразкам зарубцюватися, зажити. Одну столову ложку пижма заливають 300 мл води, доводять до кипіння, охолоджують, фільтрують і приймають по 100 мл три рази на день перед їдою 12 днів. Цей же настій застосовують для поліпшення травлення, зняття набряків і лікування циститу.
 
Обережність — понад усе

Слід пам’ятати що пижмо — слабо отруйна рослина, тому її не можна приймати дітям до 12 років та вагітним жінкам. Обов’язково треба дотримуватися дозування, не можна вживати пижмо більше 10-14 днів. Якщо з’явилися побічні симптоми — розлади шлунку, блювання, запаморочення, прискорене серцебиття — вживання пижма слід припинити і, при потребі, звернутися до медичного закладу. / http://visti-kalush.com.ua

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar