Головне меню
Обліпиха

Обліпиха крушиновидна – дерево або чагарник висотою до 4 м. Молоді гілки усіяні гострими колючками довжиною приблизно 1 см. Листя лінійно-ланцетні, сріблясто-зелені. Квітки чоловічих рослин темно-бурі, зібрані в колосовидні суцвіття по 10-14 квіток. Квітки жіночих рослин зеленуваті, зібрані в суцвіття по 2-5 квітки. Плід – куляста оранжево-червона або жовта кістянка діаметром до 1 см. У плодів дуже короткі квітконіжки, і вони у повній відповідності з назвою рослини щільно обліплюють гілки. Цвіте у квітні-травні, плоди дозрівають у серпні-жовтні.

Поширення. У дикому вигляді обліпиха крушиновидна поширена в лісостеповій та степовій зонах Європи і Азії від атлантичного узбережжя до північного заходу Китаю. Росте на піщаних дюнах, по берегах річок і струмків, в горах. Широко культивують як садову рослину; є багато культурних сортів.

Використана частина. Плоди обліпихи містять вітаміни Е, В1, В2, Вб, А, С, дубильні речовини, пігменти, стерини, кумарини, флавоноїди, мікроелементи. Масло обліпихи містить каротиноїди, вітаміни К, В1, В2, В6, стерини, стигмастерин, олеїнову та лінолеву кислоти, цукру і фітонциди.

Збір і заготівля. Плоди рекомендується знімати у морозний день, оббиваючи їх з гілок на підстилку. Можна знімати плоди пружинним пінцетом, дротяною петелькою або зрізати ножицями. Зібрані плоди очищають від домішок, переробляють у свіжому вигляді або заморожують.

Вирощування. Культивують на легких піщаних грунтах при прямому сонячному освітленні. Рослина погано переносить посуху і тривалий застій воли. Удобрюють торфом, суперфосфатом, калійними добривами; азотного добриві обліпиха не потребує. Догляд полягає в обрізанні пагонів, видаленні кореневої порослі. Плодоносить в З-6-річному віці. Щоб обліпиха добре плодоносила, треба разом з жіночими рослинами посадити чоловічі в співвідношенні 4:1. Розмножують насінням, вегетативно саджанцями і відведеннями кореневих нащадків.

Обліпиха крушиновидна у народній медицині

Застосування. Обліпихова олія має високу біологічну активність, прискорює загоєння ран, дефектів рогівки ока, затримує ріст бактеріальної флори, ефективна при захворюваннях печінки, перешкоджає розвитку атеросклерозу, знижує вміст холестерину в крові та ін Застосовують масло обліпихи при опіках шкіри, очей, при трофічних виразках, в лікуванні пролежнів, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при проктитах, сфінктерітах, тріщинах ануса, при внутрішньому геморої та ін. Його використовують у гінекологічній практиці при лікуванні ерозій шийки матки. Масло ефективне при лікуванні гайморитів, після тонзилектомії. при хронічному тонзиліті, а також при періодонтиті, стоматиті, гінгівіті та ін

Рецепти:

- при виразковій хворобі, атеросклерозі добре допомагає масло обліпихи. Його випускають у флаконах по 50, 100, 200 мл. Всередину масло призначають по 1-2 чайні ложки 2-3 рази на день за 20 хвилин до їжі.
- при лікуванні ран, опіків масло наносять піпеткою на очищену від нальотів поверхню і накладають марлеву пов’язку. При лікуванні ерозій застосовують змочені маслом тампони.
- приготування відвару: 20 г плодів обліпихи заливають склянкою воли, кип’ятять 15 хв, настоюють півгодини.
- приготування масла (спосіб 1): з ягід вичавлюють сік і приблизно добу відстоюють його в холодному місці; при цьому масло спливає і його зчерпують ложкою. З 1 кг обліпихи виходить приблизно 80 г масла. Отримане таким способом масло вважається найбільш якісним. Термін зберігання – 5 років.
- приготування масла (спосіб 2): макуху, яка залишився після отримання соку, подрібнюють, заливають невеликою кількістю рафінованої олії так, щоб вона лише покривала мезгу, і віджимають. Для більш повного насичення процедуру можна повторити кілька разів з повною заміною жому. Це масло більш світлого кольору і цінується нижче. Термін зберігання – 2 роки.

Протипоказання.

Протипоказанням є лише індивідуальна непереносимість. Внутрішнє застосування обліпихової олії рекомендується тільки за призначенням лікаря.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar