- 02.09.2019
- 595 Переглядів
- 0 Коментаріів
Виявляється, цукор в диких умовах отримати набагато легше, ніж сіль.
Способи отримання:
1. Молоді корені оману почистити, помити, дрібно нарізати і зварити разом з листям щавлю кислого. Так відбувається хімічна реакція інуліну в омані з щавлем, від результаті чого утворюється фруктоза. Отриману рідину треба відфільтрувати і випаровувати з неї воду до густого стану, після чого досушити на маленькому вогні цю кашку. Отриманий порошок чудово замінює цукор.
2. Цукровий сироп, з якого можна отримати цукор, можна зробити при досить тривалому випаровуванні води з березового соку.
3. Взяти кореневища або стебла очерету озерного (не переплутайте з рогозом), дрібно нарізати, залити водою (1 л води на 1 кг коренів/стебел) і кип'ятити 1 годину. Отриманий відвар відфільтрувати і знову поставити кип'ятити до густоти. В результаті виходить цукор.
4. Ягоди ялівцю звичайного, які ще називають шишечками і які дозрівають у вересні-жовтні, розчавлюють (але не пошкоджуючи насіння, так як вони можуть зіпсувати смак гіркотою). Готуємо 300 г розчавлених ягід і ділимо їх на 3 порції (кожна порція по 100 г).
Беремо склянку (300 мл) з водою, нагрітою до +40С, поміщаємо туди 1-шу порцію розім'ятих ягід (100г), помішувати хвилин 15, після цього необхідно їх дістати і віджати з них сік в іншу ємність. Те ж саме зробити з другою і третьою порціями в тій же воді і також вичавити сік.
Для виготовлення цукру отриманий сік (він містить 20% цукру) випаровувати при температурі +70С (на водяній бані). Виходить чудовий цукор. Існують способи виготовлення цукру з сухих ягід ялівцю, але подробиць їх варіння я не знаю. Можливо, їх кип'ятять, розчин фільтрують, воду випаровують.
5. З коренів солодки голої (лакриці) вичавлюють сік, з якого для отримання цукру випарюють воду.
Забудьте про березовий сік, адже є клен, в соку якого в 10 разів більше сахарози ніж будь-де (з дерев середньої смуги). Сік видобувається так само як березовий - надрізом. Збирається і випарюється. Збирати сік клена треба навесні, в Росії та Україні зазвичай ще лежить сніг.
Якщо захочете перевірити, навесні зверніть увагу на дерева де є "вертоліт". Часто сік з пошкоджених гілок стікає і зранку замерзає в бурульки. Відламайте одну таку і спробуйте. Дуже солодка штука. У дитинстві об'їдалися таким "морозивом".
До речі, дубовий сік теж досить багатий на сахарозу.
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.