- 12.10.2018
- 840 Переглядів
- 0 Коментаріів
Глід (лат. Crataégus) - невелике колюче дерево родини розоцвітих з округлими плодами. Рослина поширена в помірних районах північної півкулі, в основному, в Євразії та Північній Америці. Для лікувальних цілей зазвичай використовують «криваво-червоний» сорт глоду.
Склад і корисні властивості
У приготуванні лікарських засобів в якості основної сировини використовують зрілі плоди. До складу глоду входять незамінні органічні кислоти, в тому числі велика кількість аскорбінової кислоти, біофлавоноїди, пектин, сапонін, каротин і фруктозу, крохмаль. Плоди містять надзвичайно велику кількість - до 30% природного жирної олії.
Глід - це незамінний помічник у профілактиці серцево-судинних захворювань, є відмінним кардиотонічним засобом. Надає антиаритмічну і спазмолітичну дію на серцевий м'яз, покращує коронарний і мозковий кровообіг, вгамовує серцебиття, знижуючи частоту серцевих скорочень. Препарати, приготовлені на основі плодів глоду, призначають при тахікардії, миготливої тахіаритмії, атеросклерозі, безсонні і підвищеній збудливості нервової системи.
Крім захворювань серцево-судинної системи, корисні властивості глоду часто застосовують для профілактики ендокринних порушень, наприклад, тиреотоксикозу. Для полегшення клімактеричного синдрому, наслідків стресу, швидкої стомлюваності, різних нервових розладів. Препарати з глоду істотно знижують кількість холестерину в крові, сприяють збільшенню вмісту лецитину, нормалізують згортання крові і мають позитивну загальнозміцнюючу дію на організм в цілому.
Застосування в медицині
З плодів глоду виготовляють безліч найрізноманітніших лікарських форм - це всілякі настоянки, відвари, порошки, екстракти для внутрішнього вживання, масла, льодяники, чаї та сухі збори для заварювання.
Спиртова настоянка застосовується для профілактики серцево-судинних захворювань, достатньо приймати по 20 крапель 3 рази на день до їди.
Можна самостійно приготувати відвар глоду, для цього: 20 грамів сухих плодів заварюються склянкою окропу, настоюють протягом години. Проціджений відвар повністю готовий до вживання.
Зміст в 100 г продукту | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Калорійність, ккал |
---|---|---|---|---|
глід | 0,00 | 0,00 | 14,00 | 52,50 |
Зміст в 100 г продукту | А, мг | В1, мг | В2, мг | РР, мг | С, мг | Каротин, мг |
---|---|---|---|---|---|---|
глід | 2,30 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 90,00 | 14,00 |
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.