Головне меню
Глід

Використовувані частини: квіти, листя та плоди.

Аптечне найменування: квітки глоду - Crataegi flos (раніше: Flores Crataegi), плоди глоду - Crataegi fructus (раніше: Fructus Crataegi), листя і квіти у суміші - Crataegi folium cum flore.

Ботанічний опис. Глоди, що використовуються для лікарських цілей, - чагарники середнього розміру або невеликі деревця. Гострі колючки, якими забезпечені стебла, поряд з розкішними білими квітками в прямостоячих щитковидні суцвіття, дали рослині його німецька назва - Weibdom (біла колючка). Листя глоду, з зверху темно-зелені, з нижньої - Світліше, до блакитно-зелених, мають короткі черешки і у верхній частині рослини найчастіше трилопатеві. За краю вони пільчатие, з зубцями різної величини. Цвіте з травня по червень. Росте в світлих чагарникових заростях, в живих огорожах і вздовж парканів, за сонячним схилах і в листяних і соснових лісах.

Збір і заготівля. Квіти і листя збирають під час цвітіння і швидко сушать. Суху суміш потрібно зберігати в добре закритих ємностях. Оскільки дієвість при дуже довгому зберіганні втрачається, потрібно по можливості збирати квіти щороку. Плоди знімають зрілими, коли вони вже почервоніють, і швидко сушать. Їх також слід щороку збирати заново.

Діючі речовини. Дія глоду обумовлено перш всього флавоноїди, олігомерних-ми проціанідінамі, біогенними амінами і деякими іншими речовинами. Тільки взаємодія всіх розміщених в глід речовин дає позитивний ефект. Тут важливо не стільки підсумовування окремих дій, скільки урівноваження взаємно протилежних впливів.

Цілюща дія й застосування. Глід - відмінне серцевий засіб. Його можна застосовувати при найрізноманітніших серцево-судинних захворюваннях нашого часу. Необхідне для успіху тривалий, а в деяких випадках постійне його застосування абсолютно без шкоди, його дія переконливо і переконливо. І перш за все тут слід сказати про вплив глоду на старече серце - він його оживляє, зміцнює та підтримує. Обумовлені старінням явища дегенерації серцевої м'язи і склеротичні зміни коронарних судин серця зі зниженим кровотоком викликають у літніх і старих людей явища, від яких вельми дієвим засобом може бути курс лікування бояришніковим чаєм. Схожі з серцево-судинними захворюваннями людей похилого віку та скарги тих, хто відчуває постійні перевантаження і у кого внаслідок цього з'являються ранні ознаки зношування організму. Глід може полегшити такі стани і - що, мабуть, ще важливіше - діяти як профілактичний засіб. Багато що починаються серцеві захворювання, які ще, власне, не можна назвати хворобами, але які, однак, не можна і залишати без уваги, - це головна область застосування глоду. Ослаблення серцевого м'яза виявляється часто при важких інфекційних хворобах або після них. У цих випадках слід подумати про глоду. За допомогою цього цілющого рослини досягається поліпшення серцевої діяльності і при аритмії серця, а також у випадках, коли потрібна нормалізація високого кров'яного тиску. Безпосередньо від високого кров'яного тиску глід НЕ допомагає; зафіксовані також випадки, коли глід підвищував кров'яний тиск, якщо воно було зниженим. Особливого значення набуває глід як засіб доліковуються після інфаркту міокарда, коли необхідне поліпшення коронарного кровообігу, тобто кровотоку в судинах серця, що надає благотворний вплив на клітини серцевого м'яза в сенсі підвищення їх активності та поліпшення харчування. Швидкого ефекту тут чекати, однак, не можна. Це потрібно знати. Тільки витримка і терпіння приводять до успіху. Є безліч готових препаратів, які містять діючі речовини глоду, однак чай з його квітки не гірше. Державна служба охорони здоров'я Німеччини рекомендує наступні області застосування для глоду (квітки і листя): серцева недостатність, відповідна стадіях I і II (по Нью-Йоркської асоціації кардіологів), почуття тиску в області серця, старече серце, але ще не потребує наперстянки, легкі форми брадікардіческіх порушень серцевого ритму (уповільнення пульсу).

  • Чай з глоду: 2 чайні ложки квіток або квіток з листям заливають 1 / 4 л киплячої води і настоюють 20 хвилин. Дозування: 2-3 рази на день по 1 чашці. Смак чаю можна поліпшити. У даному випадку дуже підходять і посилюють дію мед або сік обліпихи з цукром.

Використання в гомеопатії. Гомеопатичне засіб Crataegus готується з стиглих плодів і також застосовується при серцевих захворюваннях і для підтримки виснаженого старечого серця. Прописують вихідну настоянку по 5-20 крапель від 2 до декілька разів на день. При сильній нервозності та надмірної збудливості замість вихідної настоянки використовують друге або третє її розведення (D 1 -D 1 ).

Застосування в народній медицині. Глід (особливо його квітки) все більше впроваджується в домашні аптеки. Його використовують для заспокоєння "нервового серця "і для зміцнення серцевого м'яза. Понад те, квітки глоду (іноді й листя) застосовують у вигляді чаю при зайвій вазі, оскільки він сприяє видалення води. Правда, я думаю, великого успіху тут чекати не доводиться.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar