Головне меню
Конвалія

Конвалія травнева – багаторічна трав’яниста рослина сімейства лілійних. Цвіте в травні і початку червня.

Використана частина: з лікувальною метою використовуються квіти, листя і трава, що збираються на початку цвітіння. Свіжі квіти з сильним, приємним запахом, при висиханні запах втрачається; смак гірко-гострий, потім солодкуватий.

Збір і заготівля: листя заготовляють у фазі бутонізації, коли на рослині розпустилося 2-З квітки, траву і квітки – під час цвітіння. Сировину збирають обов’язково в суху сонячну погоду, коли роса вже висохла, тобто приблизно в 11-12 годин дня. Траву і листя серпом або ножицями зрізають на рівні 4-5 см від землі, намагаючись не пошкодити кореневища. Не можна збирати траву руками – пошкоджуються листові нирки майбутнього року. Сушать квітки і листя в тіні, обов’язково з гарним провітрюванням, щоб запобігти їх побурінню, листя краще сушити порізно в сушарках при температурі: 50-60 градусів для квіток або 30-35 градусів для листя або на добре провітрюваних горищах. Зберігається сировина в скляних або порцелянових банках з кришками. Термін зберігання 1 рік.

Вирощування: конвалія травнева успішно росте на різних типах грунтів, але віддає перевагу помірно родючому, добре дренованому, піщано-глинистому грунту і напівтінистому місцю. Розмноження насінням важке. Краще розмножувати у вересні діленням кореневища.

Конвалія травнева у народній медицині

Застосування: діючими началами травневої конвалії є серцеві глікозиди – конваллотоксін і конваллязід; крім того, в травневій конвалії містяться ефірне масло, органічні кислоти, аспарагін, алкалоїд маялін, крохмаль і ін. Глюкозиди травневої конвалії нестійкі, швидко руйнуються і не кумулюються в організмі.
Серцеві глікозиди травневої конвалії надають нормалізуючий вплив на функції нервово-м’язового апарату серця і гемодинаміку, а також володіють загальноседативною дією. Галенові препарати травневої конвалії застосовуються при неврозах і серцевій недостатності. Призначається препарат травневої конвалії найчастіше в поєднанні з іншими серцевими або седативними засобами. За клінічними спостереженнями, дія найбільш ефективна в поєднанні квіток конвалії з коренем валеріани, глоду при неврозах серця і інших серцевих захворюваннях.
У народній медицині препарати травневої конвалії застосовуються при захворюваннях серця, нервових захворюваннях, захворюванні горла, епілепсії, набряках, водянці, від головного болю, для зміцнення нервової системи, як сечогінний, збільшуючий діурез (сечовипускання), при базедовій хворобі, нервовому потрясінні, безсонні, лихоманці і деяких захворюваннях очей.
Як заспокійливий засіб при різних нервових станах, потрясінні, безсонні препарати частіше вживаються в поєднанні з пустирником (останнього в два рази менше), валеріани і глоду (порівну).

Рецепти:

- приготування настою листя: 1 чайну ложку листя залити склянкою окропу, настоювати 40 хв і процідити.

- настоянка 15%-а: по 15 крапель 2-3 рази на день, вища разова доза дорослим – 20-23 краплі, добова – 45 – 60 крапель.

- відвар конвалії: 15 г на 200 мл; по 2 ч. ложки 3 рази на день.

- настій конвалії: 4 г на 200 мл окропу; приймати по 1 ст. ложці кожні 2 години.

Протипоказання:
вся рослина отруйна і самолікування є небезпечним для здоров"я

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar