Головне меню
Ловля риби на хруща

Хочу розповісти вам шановні читачі, як я ловлю клина та жереха на хруща, в самий розпал весни. Коли дерева тільки вкрилися молодою зеленню. Берізки викинули третій листочок. І як тільки вечорами над ними закрутили великі коричневі хрущі. Значить, настав саме той момент, якого я чекаю з величезним нетерпінням. Всі необхідні снасті перевірені та підготовлені для того щоб потім не втрачати часу на збори. Після появи хрущів, вичікую ще близько трьох днів, це необхідно для того, щоб риба встигла до них звикнути - і вже тоді прямую на захоплюючу ловлю риби. Заготовлювати жуків заздалегідь немає необхідності. Їх можна знайти рано вранці, підійшовши до молодої берізки і струснувши її - зібрати опалих комах.

Попадавших жуків залишається тільки зібрати в ємність. Але навіть і це зайве. По-перше, в коробці вони втрачають «товарний» вигляд, а по-друге, їх предостатньо на прибережній рослинності. На мій погляд, найбільш придатних для ловлі жуків, я збираю з прибережних верб. У них сріблясте черевце, і щось таке особливе, що привертає рибу, ймовірно, якийсь особливий, привабливий запах. Для ловлі риби на хруща користуюся телескопічним вудилищем з тестом 5-15 грамів з пропускними кільцями. Котушка безінерційна середнього розміру. На основну шпулю намотую волосінь діаметром 0,25 мм, а на запасну 0,3 міліметра.

При ловлі використовую гачки № 7,0-8,0 з короткою цівкою, бажано щоб колір гачка збігався з кольором хруща. І ось чудова річка рясніє головнем та жерехом, а також відрізняється сильно зарослими берегами. Звичайно, місце риболовлі на хруща на такому зарослому березі знайти не так просто, так як потрібно мати можливість безперешкодно закидати приманку і витягувати спійману рибу. Зазвичай підходить для риболовлі різкий поворот річки. Для того, щоб дізнатися місце стоянки риби, кидаю кілька жуків на різну відстань від берега і спостерігаю за ними. Помітивши місце, де риба зловить пливучих по поверхні жуків, швидко наживляю гачок і закидаю жука так, щоб він знаходився у воді черевцем вниз.

У цьому положенні риба бере його більш впевнено і добре засікається. Закинувши жука в воду, не закриваю ліскоукладач і легкими посмикуваннями вудилища скидаю волосінь, слідом за жуком. Покльовка, як правило, завжди несподівана: раптом на воді утворюється воронка, і жук зникає в ній. Це взяв головень або жерех. Язь бере, більш обережно, висуваючись з води і хапаючи жука губами. Потім на поверхні показується спинний плавець або хвіст риби, і вона, захоповшии жука, йде на глибину. Після хватки необхідно почекати дві-три секунди і різко підсікти, щоб гачок вискочив з твердого тільця жука і вп'явся в пащу риби. У перший момент риба пручається дуже сильно, настільки, що можливий обрив волосіні, поломка гачка і навіть вудилища. Ось тут рятує фрикційне гальмо безінерційної котушки. Необхідно відрегулювати його на певне зусилля, що дозволяє використовувати більш тонку волосінь, так як риба дуже обережна, а також гасити дуже сильні потяжки великих екземплярів. Рибу з води витягаю за допомогою підсаки, щоб не пошкодити снасть.

У риболовлі на хруща є і свої особливості. У сутінках або коли приманку відносить під низько навислі над водою гілки дерев або кущів, жука не видно. Підсікати доводиться при сплеску або натягу волосіні. Як правило, найкрупніші екземпляри траплялися саме в таких умовах. Буває так, що риба тримається далеко від берега. Щоб закинути туди жука, необхідно на волосіні вище гачка закріпити порожнистий прозорий поплавок, наполовину заповнений водою. Поплавок з яскравим забарвленням не рекомендую, так як він відлякує рибу. Якщо немає поплавка, можна використовувати шматочок гілки сантиметрів п'ять у довжину і один-два сантиметри в діаметрі. Розщепивши один кінець, закріпіть її на волосіні в 30 - 40 сантиметрах від гачка.

Ловив я якось з невеликого містка. Відпустив жука за течією і облов весь простір від одного до іншого берега. Зловив двох головнів. Погода стояла сонячна, вода - прозора, все видно. Праворуч від моста починалася мілину, і доходила майже до середини річки і закінчувалася метрах у восьми нижче моста. Чітко проглядався перепад глибини. Кинувши кілька жуків у воду, став спостерігати за ними. Допливши до кордону мілини, вони зникли. Так як запасу волосіні на котушці не вистачало, мені довелося спуститися з мосту. Зайшовши на мілину, знову закинув снасть. Жук доплив до ями і зник. В наступний момент я відчув такий сильний удар, що ледве втримав вудилище в руках. Жилка провисла. Підмотавши її, переконався, що волосінь 0,25 не витримала і гачок відірваний.

Я згадав, що забув послабити фрикційне гальмо котушки, а він на моїй снасті був налаштований на волосінь 0,30 міліметра. Тоді я поставив шпулю з волосінню діаметром 0,30 мм. і прив'язавши новий гачок, закинув іншого жука. Послідував такої ж сили удар. Фрикційне гальмо котушки верещало, і рибина встигла стянути близько десяти метрів волосіні, перш ніж вдалося її зупинити. Після тривалої боротьби витягнув на берег майже чотирикілограмового жереха. Період кльову на хруща нетривалий, пік його припадає на час, коли жуки починають падати на землю. Як правило, це період цвітіння садів. Але навіть пізніше, підбираючи з землі вже мертвих жуків, мені вдавалося продовжити цю цікаву ловлю. Хоча риба не так охоче бере на нерухомого і підсохлого жука. / Джерело: http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar