Головне меню
Ловля жереха спінігом на річці

Жерех - це риба-хижак, хоч і належить до виду коропових, в довжину може досягати близько 80 см і ваги близько 12 кілограм. Риба досить полохлива, зухвала і сильна, тому ловля жереха на спінінг - завжди складна і цікава, так як при виведенні жерех чинить сильний опір, тому завжди ослабляйте фрикціон котушки, для того щоб риба не зірвалася. Намагайтеся не розполохати жереха, так як, якщо він побачить тінь на воді - не буде ризикувати і попросту попливе подалі.

 

Однак ловля жереха на котлах одне задоволення. Котлами називаються місця, де жерех годується зграями. І ось як це робиться. Насамперед, потрібно визначитися, де збираємося його ловити, щоб підібрати необхідні снасті. Жерех дуже обережний і його легко злякає шум мотора або гучна розмова. Тому підходити до котла вартує на веслах і робити закиди далеко, часом до 70 метрів.

Приманку на жереха закидайте по краю, а не в центр котла.

 

Снасть для лову жереха

 

Доброю снастю для лову жереха, вважаються спінінги завдовжки більше 3 метрів, які мають жорсткий лад і тест вагою близько 40 грам. Також потрібна швидка котушка з передавальним числом не менше 5.1, що дозволить швидко вивести рибу. На шпулю повинно поміщатися як мінімум 130 метрів шнура, який повинен бути плетеним і дуже важливо, щоб він був не дуже товстим, максимум до 0,15 мм.

 

Принади для лову жереха

 

Що стосується приманки для ловлі жереха, то вона при ловлі на далеких забросах і сильній течії повинна бути вузькою і важкою. Вага її коливається між 24 і 40 грамами. Звичайно, жерех непогано кидається і на обертові блешні, але вони, на жаль, непридатні при сильній течії і їх вага дуже рідко перевищує 10 грам. Непогано себе зарекомендували девон-блешні, які робляться на металевому стрижні і мають лопаті для обертання, але потрібно стежити, щоб вони були високої якості, інакше можуть припинити обертатися в самий невідповідний момент, або ще гірше, почати закручувати основну жилку.

 

Універсальною блешнею для жереха слід вважати - "кастмастер", причому техніка ловлі на кастмастер може бути різною, наприклад, проводку на цю блешню, можна робити як рівномірною, так і переривчастою. А, стоячи на стрімкому березі, найкраще вести KastMaster "сходинкою" - періодично підтягуючи і відпускаючи блешню, при малій швидкісті проводки. Саме в паузах, коли блешня опускається вниз, найчастіше риба хапає її.

 

Також часто використовують воблери або поппери, але їх тоді потрібно сплавляти за течією, що робить навіть один закид занадто довгим. Можна, звичайно, спробувати ловити на воблер троллінгом, але цим способом ми позбавляємо інших рибалок радості зловити жереха на котлі. Хитрий жерех навчився відрізняти справжніх рибок від приманки, але його можна перехитрити , якщо трохи вище блешні повісити 1 або 2 тройнічка, обплетених білими або червоними нитками. Він приймає тоді блешню за рибку, яка женеться за мальками, і теж не зможе встояти від полювання . Також варто постійно змінювати свій стиль проводки і глибину ловлі. Деякі навіть ловлять жереха на стример.

 

Коли ловити жереха?

 

Самим щасливим часом клювання жереха і як щуки - є проміжок часу вранці: з світанку - до годин 9-10, а також увечері - з годин 6 і до заходу. Але якщо ви опинилися на водоймі вдень, і бажаєте зловити цю рибу - то спробуйте спосіб лову на "сплеск". Вночі зловити його вкрай малоймовірно, так як він опускається на дно.

 

Також, звертайте свою увагу, і на погодні умови, так як при великому вітрі - жерех просто не буде клювати, а за кілька днів до наближення циклону, риба стає більш активною, потім настає спад клювання, який починає відновлюватися перед поліпшенням погоди. Так що якщо хочете зловити жереха - спробуйте ловити його рано вранці, або ввечері до заходу на таку приманку, як кастмастер. Джерело: http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar