Головне меню
Методичні рекомендації щодо надання першої медичної допомоги

Обмороження і загальне замерзання

Відмороження виникає при місцевій дії холоду на тіло. Холод, діючи на судини, викликає їх звуження; в результаті цього відбувається недостатнє кровопостачання певної ділянки тіла, що виявляється зблідненням шкіри. Якщо вчасно не буде надана перша допомога, то може відбутися відмирання тканин.
Залежно від обсягу ураження тіла розрізняються три ступені відмороження:
- збліднення і почервоніння шкіри.
- утворення пухирів,
- омертвіння (некроз) відморожених ділянок тіла.

Перша допомога. Головним завданням першої допомоги є швидке відновлення кровообігу. При відмороженні першого ступеня рекомендується робити водяні ванни з водою кімнатної температури або ж легкий масаж чистими руками уражених ділянок тіла до їх зігрівання. Відморожені місця не можна розтирати снігом, т. д. В процесі розтирання може бути пошкоджена шкіра. Після зігрівання відморожених ділянок на них накладають пов'язку з борною маззю або ж з вазеліном.

При обмороженнях другого та третього ступенів першу допомогу потерпілому надають в помірно теплому приміщенні. Відморожені ділянки тіла миють водою кімнатної температури, потім на них накладають марлю, намочену у воді, яку поступово зігрівають. Одночасно потерпілий повинен рухати кінцівками. Після відновлення кровообігу уражену ділянку покривають чистою марлею і перев'язують. Потерпілому дають пити теплі напої. Потім слід подбати про його транспортування до лікувального закладу.


Загальне замерзання

Йдеться про загальне ураження організму холодом, що найчастіше спостерігається у людей виснажених і в алкоголіків.
Спочатку з'являється відчуття втоми, сонливості, людина втрачає сили, а при падінні температури тіла - і свідомість.

Перша допомога. Замерзлу людини укладають в слабо прогрітому приміщенні, потім його кладуть у ванну з водою кімнатної температури. Тіло потерпілого миють водою, спочатку холодною, потім все більш вищої температури. Після цього, відразу ж приступають до приведення до тями потерпілого. Після повернення свідомості потерпілого слід напоїти чаєм або ж чорною кавою, укутати теплою ковдрою і організувати його швидке транспортування до лікувального закладу.


Втоплення

Купання в незнайомих водах, стрибки в воду на незнайомих місцях, катання по тонкому льоду пов'язані з небезпекою особливого виду - утоплення, яке особливо в літню пору обумовлює високу смертність.
Утоплення - це перекриття дихальних шляхів водою, мулом або будь-якої іншої рідиною. Бувають випадки утоплення навіть в калюжі або в мілкій воді у ванній, де іноді тонуть п'яні, епілептик під час нападу епілепсії або ж маленькі діти.
Смерть від утоплення через нестачу в організмі кисню настає протягом 2 - 3 хвилин, причому за умови, якщо у потерпілого було здорове серце. Однак бувають випадки миттєвої зупинки серцевої діяльності; це зазвичай відбувається під впливом раптового дії холоду при стрімкому стрибку у воду, або ж при попаданні у верхні дихальні шляхи невеликої кількості води, причому, насамперед на ці фактори реагує серце.
При утопленні певну роль відіграє також велика кількість води, що проникає з легень в кров і значно порушує хімічну рівновагу організму.
При утопленні розрізняються дві фази смерті: клінічна і біологічна. Втоплена людина навіть при швидкому вилученні з води за зовнішнім виглядом нагадує мертвого. Проте, його слід вважати уявно мертвим, що знаходяться у фазі клінічної смерті, і тому необхідно негайно вжити заходів щодо повернення до життя.
Перша допомога. Потопаючого або вже втопленого слід якомога швидше витягнути з води, видалити з рота і носа бруд і пісок, покласти його на живіт, потім обома руками підняти його і потрясти для того, щоб зі шлунка і дихальних шляхів вилилася вода.
При порятунку потопаючого не можна втрачати часу, тому в деяких випадках можна не проводити відкачування води. Вичистивши рот (попередній захід), необхідно відразу ж приступити до проведення штучного дихання. При цьому дорога кожна секунда!
Як тільки у потерпілого відновиться дихання, його слід напоїти гарячим, чаєм, укутати ковдрою і доставити в лікувальний заклад.
Принципово кожного утопленика слід вважати тільки уявно мертвим, і тому необхідно негайно вжити заходів щодо його пвідкачування і не припиняти їх до тих пір, поки не з'являться явні трупні ознаки.


СТРУС МОЗКУ

Струс мозку - це травматичне пошкодження тканин і діяльності мозку, що виникає при падінні з висоти на голову, при ударах голови. Незважаючи на те, що в більшості випадків зовнішніх порушень кісток черепа, які захищають мозок, не спостерігається, проте, в результаті травми відбувається ураження самого мозку. У мозку виникають дрібні крововиливи і мозкова тканина набрякає.
Струс мозку проявляється моментальної втратою свідомості, яка може бути короткочасною або ж може тривати протягом декількох годин і навіть днів; при цьому нерідко спостерігаються порушення дихання і пульсу.
Несвідомий стан, що є основним симптомом струсу мозку, створює дуже небезпечні моменти, які могли б вести до смерті потерпілого. При втраті свідомості потерпілому в першу чергу загрожує удушення запалим язиком; у людини, що знаходиться в несвідомому стані і лежачого на спині, язик западає і закриває в носоглотці вхід в дихальні шляхи. Іншим небезпечним моментом є потрапляння блювотних мас у дихальні шляхи при блювоті, яка також є одним із симптомів струсу мозку.
Перша допомога. Для порятунку життя потерпілого, перш за все, необхідно підтримувати прохідність дихальних шляхів. Людину, що знаходиться в несвідомому стані, укладають на бік або ж на спину, причому голова повинна бути згорнута на бік; таке становище вигідне тому, що воно перешкоджає удушення потерпілого запалим язиком або ж блювотними масами. Потерпілому на голову кладуть холодні компреси. При поверхневому хриплячому або ж переривчастому подиху слід негайно вжити заходів щодо отямлення - потерпілому роблять штучне дихання, а при ослабленні пульсу - також і масаж серця.
Постраждалого, який втратив свідомість, ні в якому разі не можна намагатися напоїти! Якщо людині, яка перебуває в несвідомому стані, наливають в рот рідину, то рідина, затікаючи в бронхи і в легені, може задушити його.
Кожного потерпілого зі струсом мозку слід швидко, але з усіма запобіжними заходами транспортувати до лікувального закладу, причому потерпілого мусять супроводжувати. При транспортуванні, якщо поранений як і раніше знаходиться в несвідомому стані, його треба вкласти у фіксоване положення, а в разі потреби весь цей час проводити штучне дихання і навіть масаж серця.


ПОРАНЕННЯ ГРУДНОЇ КЛІТКИ

Види поранень, наслідки і перша допомога. При здавленні грудної клітки виникають переломи ребер, причому їх уламки можуть поранити легені. У плевральну порожнину потрапляє кров. При пошкодженнях легеневих альвеол і бронхів починається кровотеча в ці утворення - в таких випадках потерпілий відхаркує кров. Раптовий сильний тиск, який чиниться на грудну клітку, обумовлює розрив бронхів.
При здавленні грудної клітини у постраждалих виникає особливий травматичний стан: на голові, шиї і у верхньої частини грудної клітки утворюються великі підшкірні синці. Шкіра в цих місцях натягнута, темно-синього кольору. Таке явище спостерігається в результаті накопичення венозної крові, яка, завдяки підвищеному тиску в грудній клітці, не може потрапити ні в серце, ні в легені. Іноді при розриві бронхів і коли лопають легеневі альвеоли, що відбуваються при різкому здавленні грудної клітини або ж при переломі ребер, повітря з легенів потрапляє під шкіру. У таких випадках шкіра грудної області сильно натягнута, при її стисненні чується хрускіт. В обох випадках слід надати першу допомогу, аналогічну першої допомоги при кровотечі з грудної клітини. При попаданні повітря під шкіру грудну клітку слід туго перев'язати бинтами.
Важкою травмою є проникнення повітря в плевральну порожнину при колотих і вогнепальних ранах, що обумовлює опадання легеневої пошкодженої половини грудної клітки. В такому випадку потерпіла легеня перестає функціонувати. Такий стан називається пневмоторакс (пневма - повітря, торакс - грудна клітка).
На відкриту рану грудної клітини слід негайно накласти здавлюючу пов'язку з марлею, на яку наноситься борна мазь. Марля з борною маззю прикриває отвір рани і тим самим перешкоджає подальшому проникненню повітря в грудну клітку, що в даному випадку є вирішальною вимогою надання першої допомоги. Для закриття відкритої рани грудної клітини може бути використаний і лейкопластир.
Пораненого укладають в напівсидячому положенні з витягнутими ногами, на грудну клітку кладуть холодні компреси і роблять протишокові заходи. Потім потерпілого транспортують до лікарні.


ПОРАНЕННЯ, ЗАВДАНІ ТВАРИНАМИ

УКУСИ КОМАХ

Колючі органи комах забезпечені отруйними речовинами, що викликають набряк в місці укусу, а пізніше - під впливом бактерій - і інфекцію. Якщо людину вкусить оса, бджола або шершень, то, перш за все, слід видалити жало, а потім пальцями видавити з ранки отруту. Укушені місця протирають йодною настойкою або ж розведеним нашатирним спиртом. Якщо не вдається видалити з ранки жало, то цю процедуру залишають лікареві. Місця укусів комарами, мухами, оводами протирають нашатирним спиртом або ж змочують милом. При набряку місця укусу до нього прикладають компреси з буровською рідиною. При укусі бджоли в язик в результаті задушення може наступити смерть. У таких випадках потерпілому кладуть в рот шматки льоду, дають, їсти морозиво або хоча б  обполіскувати порожнину рота холодною водою.


УКУСИ ЗМІЙ

Однією з найнебезпечніших отруйних змій є гадюка звичайна. Влітку випадки укусів гадюкою не такі вже й рідкісні. У місці укусу, найчастіше в о6ласті щиколотки, видно дві маленькі криваві точки. Це сліди від зубів гадюки. У гадюки над двома передніми зубами розташовується мішечок з отрутою: при укусі ця отрута проникає в рану. З місця укусу отрута далі поширюється у напрямку до серця і по всьому організму.
Ужалену змією кінцівку перетягують носовою хусткою, косинкою або ременем вище місця укусу. Завдяки цьому сповільнюється проникнення отрути в кров. З рани і оточуючих ділянок намагаються видавити якомога більше крові або ж ранку о6мивают розчином перманганату калію. Потім рану перев'язують. Потерпілому слід дати пити побільше рідини, а якщо є можливість - і чорну каву. Потім слід швидко звернутися за допомогою до лікаря.


УКУСИ ТВАРИН

Наслідки і перша допомога. Рани від укусів тварин обробляються відповідно до загальних принципів, але при цьому їх завжди слід вважати ранами інфікованими. При укусах лісових тварин, головним чином диких кішок і лисиць, а іноді і незнайомих, підозріло агресивних собак, особливо в польових умовах, виникає підозра на сказ. У таких випадках рану слід обробити так само, як і при укусі гадюки.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar