Головне меню
Опік в поході: що робити, якщо немає аптечки

Опік можна отримати в будь-який час доби, в будь-якому місці і за будь-яких погодних умовах. Це можливо навіть тоді, коли ніщо не говорить про наближення неприємностей. Лісова пожежа, блискавка, сонячний або хімічний опік, перекинутий окріп, вогонь, багаття, яке перекинулося на одяг, дерева, очерет або суху степову траву - варіантів багато, а результат один. Давайте уявимо, що ви опинилися в ситуації виживання - один на один з дикою природою без аптечки.

Що робити при опіку

Незалежно від ступеня ураження, перше, що необхідно зробити, якщо вас «клюнув червоний півень» - охолодити постраждалу поверхню, знизивши температуру в уражених тканинах. Так вгамовується перша біль і зменшується ймовірність збільшення площі ураження. Зробити це потрібно радикально і якомога швидше.

Ідеальний варіант - лід або сніг. Якщо опік стався влітку - джерельна вода або вода з остиглого чайника. Необхідно пам'ятати, що уражена поверхня сприйнятлива до мікробів, тому не варто охолоджувати рану в грязі або стоячій воді - це розсадники шкідливих мікроорганізмів.


Що робити після опіку

1. Уражено до 15% поверхні тіла.

Якщо ви зовсім не уявляєте як себе вести, які дії робити, не маєте медичної освіти або спеціальних навичок, найвірніше рішення - відсутність самолікування. В такому випадку необхідно зробити найпростіші дії:

• знезаразити рану, промити її кип'яченою водою (але не жиром, спиртом або горілкою!).
• якщо з'явилися пухирці, не проколювати і не знімати, навіть якщо вони лопаються! Рідина в них - це антибактеріальний цілющий еліксир, автоматично виробляється нашим організмом.
• Накласти пов'язку, бажано стерильну (тут вже як вийде - хоч банданою перев'язати, але убезпечити від припливу мікробів зовні. Пластир не використовувати!).
• Пити більше рідини, сечогінні чаї з ягід шипшини, малини, ожини, суниці. Так само підійдуть конюшина, конвалія, лопух, береза ​​тощо - Багато писати немає сенсу, ви або в курсі цього, чи ні.
• Якщо у занедбаного путівця знайдете подорожник або бузок - використовуйте промиті листя, наклавши їх на рану. Майте на увазі, в дикій природі ці рослини знайти складно.
• Використовуйте компреси. Наприклад, вату або бинт, регулярно змочуються холодною водою.
• Якщо зможете розпізнати або знайти звіробій - це антибіотик. Якщо знайдете ромашку лікарську - це жарознижуюче.

Знову зазначу, що якщо ви не вмієте розпізнавати трави, не варто ризикувати здоров'ям. Досить переплутати беладону з іншим рослиною - і ваш життєвий шлях упреться в останню крапку.

Не спіть скраю вогнища в легкозаймистому одязі на сухій підстельці.

2. Вражена третина поверхні тіла.

Не спіть у кромки багаття в легкозаймистому одязі на сухій підкладці! Але якщо опік все-таки застав вас, можна спробувати виконати всі зазначені вище дії, але без сторонньої допомоги це навряд чи можливо. Охолоджувати, знезаражувати, перев'язувати, робити по дорозі компрес з холодною водою і терміново вибиратися до людей. Для цього використовуйте пам'ять і навички орієнтування. Пам'ятайте - при такому ураженні без медичного стаціонару не обійтися.

3. Уражено більше 60% поверхні тіла.

Якщо ви не термінатор, така поразка далеко від людей має привести до больового шоку, втрати свідомості і смерті. Але якщо свідомість не запаморочилось, ваш єдиний шанс - вибратися до людей якомога швидше або подати сигнал. Наприклад, дзеркальцем, промінь якого видно на 10-20 км в ясну погоду. Без медичного втручання ваші шанси вижити дорівнюють нулю.

Суть цієї байки

Робіть що хочете, але забезпечте себе від найстрашнішого хижака всіх часів і народів - Вогняної Квітки.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar