Головне меню
10 ПОМИЛОК ПРИ НАДАННІ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

У більшості випадків набір знань про надання першої медичної допомоги є кашою зі стереотипів і чуток, і її застосування на практиці не просто марна справа, але й небезпечна. Наприклад, всі знають, що на перелом треба накласти шину. І більшість уявляють собі цю шину як дві-три палиці, в ідеалі - штахетини від паркана із залишками традиційного розпису. Коли ж виникає необхідність допомогти, чомусь з'ясовується, що людина зовсім не радіє, коли його зламану руку-ногу намагаються випрямити і прив'язати до палиці.

А все тому, що перелом треба фіксувати в тому положенні, яке найбільш комфортно для потерпілого. Кінцівка при цьому, як правило, напівзігнута. Ось так. Ви про це знали? Сподіваюсь що так.

І тому над перерахованою нижче десяткою найбільш поширених неправильних стереотипів надання першої допомоги посмієтеся, як над давно відомою річчю. Або задумаєтесь. Або запам'ятаєте.

1. Сам помри, а товариша виручай

Цей стереотип міцно-міцно вбитий в голови представників старшого покоління фільмами, книжками і просто ідеологією радянського часу, відчайдушно оспівувала героїзм і самопожертву.

Безперечно - якості ці важливі, цінні і іноді навіть потрібні. Але в реальному житті, на вулиці, в місті або на природі проходження завченим правилам може коштувати життя як героєві, так і того, кого рятуватимуть.

Простий приклад - машина врізалася в стовп лінії електропередачі. Водій сидить всередині без свідомості, ток йому не страшний. І раптом на виручку йому кидається герой. Добігає до машини, не бачачи дроти, і раз - одним постраждалим більше. Слідом - ще герой, потім - ще пара ... і ось перед нами машина з живим водієм, оточена купою героїчних тіл, які так і не встигли викликати рятувальників і «швидку». Ясна річ, галас в пресі, мітинг з плакатами «Доки?!», когось засудили, а в цілому по країні ввели надзвичайний стан. Коротше - бардак, а все чому? Тому що наші герої не знали одного простого правила - спочатку визначте, що загрожує вам, а вже потім - що загрожує потерпілому, адже якщо з вами щось трапиться, допомогти ви вже не зможете.

Оцініть обстановку, зателефонуйте 01, 911, в МНС, і по можливості утримайтеся від екстремального героїзму. Як би це цинічно не звучало, один труп завжди краще, ніж два.



2. Заполучити будь-якими засобами

Продовжимо тему доріг і ДТП. Ви не повірите, наскільки поширений у нас в країні наступний сценарій: швидка і рятувальники приїжджають до місця аварії, а постраждалі вже витягнуті з покручених машин, укладені в затінку і напоєні водою. При цьому добровільні рятувальники тягнули людей з машин за руки-ноги і на додачу до вже отриманих травм нагнали ще парочку, на зразок деформації поламаного хребта. Так би людина посиділа в машині, дочекалася допомоги, специ акуратно цю машину розібрали б, поклали його на ноші і передали лікарям. Півроку в лікарні - і знову на ноги. А тепер немає. Зараз - довічна інвалідність. І все ж не спеціально. Все з бажання допомогти. Так ось - не треба. Не треба зображати рятувальників.

Дії свідків ДТП зводяться до наступного:

- Викликати допомогу,
- Відключити акумулятор аварійної машини, щоб від випадкової іскри не спалахнув розлитий бензин,
- Обгородити місце ДТП,
- Зупинити у потерпілого кровотечу (якщо є),
- До прибуття лікарів просто з людиною ... розмовляти. Так-так, психологічно підтримувати, відволікати, підбадьорювати, жартувати в кінці кінців. Поранений повинен відчути, що про нього піклуються.

А ось тягти людину за руки-ноги з авто можна лише в одному випадку - коли можливі наслідки транспортування будуть менші, ніж її відсутність. Наприклад - коли машина загорілася.



3. Язичок до комірця

Пам'ятаєте цю байку? В армійському пакеті першої допомоги є шпилька, та потрібна вона для того, щоб приколоти язик втратившої свідомість людини до його ж коміра - з тим, щоб він (язик) не запав і не перекрив дихальні шляхи. І адже бувало, так і робили. Хороша картинка - ось так от прокинутися від непритомності, та з язичком назовні? Так, в несвідомому стані у людини завжди западає язик. Так, це потрібно мати на увазі і з цим боротися. Але не таким же варварським методом! Ви коли-небудь, до речі, намагалися у людини дістати з рота мову? Ні? Спробуйте. Вас чекає відкриття - він, виявляється, м'який, слизький і ніяк не хоче залишатися у витягнутому стані. Та й негігієнічно це.

Щоб звільнити дихальні шляхи від запалого язика, людину досить просто повернути набік. Все - дихальні шляхи відкриті.

Так, до речі, рекомендується поводитись з усіма знайомими і незнайомими п'яницями, сплячими на вулиці. Покласти його набік - і нічого, проспиться. А ось якщо він заснув лежачи на спині, то життя його загрожують відразу дві небезпеки: задихнутися від западання язика і захлинутися блювотними масами.

А якщо набік по якихось причин не можна (наприклад - підозра на травму хребта, при якій узагалі зайвий раз ворушити людину небезпечно) просто закиньте йому голову назад. Цього достатньо.
 

4. Джгут на шию

До речі, таке цілком можливо. Джгут на шию накладається, але не просто так, а через руку. Але мова не про те. З джгутом у наших людей відносини трепетні і ніжні. Він є в кожній аптечці, і тому при будь-якій сильній кровотечі громадяни кидаються джгутувати. Деякі при цьому навіть пам'ятають, що влітку джгут можна накладати на дві години, а взимку на одну. І знають, що венозна кров за кольором темніша артеріальної. Ось тільки часто виходить так, що не таким небезпечним для життя являється глибокий поріз, як чомусь джгут, так що після приїзду в лікарню з'ясовується - знекровлену ​​кінцівку вже не врятувати.

Запам'ятайте - джгут застосовується тільки для зупинки артеріальної кровотечі.

Як її відрізнити? Ну вже звичайно не тільки за кольором крові. По-перше, відтінки червоного і так не завжди розгледиш, а тут ще стресова ситуація. Легко помилитися. Втім, чи це саме артеріальна кровотеча, - ви дізнаєтеся без проблем. Якщо перевести наш типовий тиск 120 на 80 в атмосфери, то вийде десь 1,4. Тобто - майже півтори. А тепер уявіть, що з вузенької трубочки через невелику дірочку під тиском півтори атмосфери надходить вода. Прикинули, яким фонтан буде? Ото ж бо.

Саме з напору і висоти фонтану крові безпомилково виявляється артеріальна кровотеча. І тут вже зволікати не можна, життя йде з людини з кожною секундою. Так що не потрібно шукати джгут або мотузку, знімати з себе ремінь. Відразу швидко затискаєте, хоч пальцем. Де? У місцях, де артерії найближче підходять до поверхні тіла і менш прикриті - пахи.

Ваше завдання - притиснути артерію, дочекатися зупинки кровотечі, а вже потім прикладати на місце джгут. І скоріше в лікарню.
До речі, джгут накладають на одяг, щоб його було видно. Записку з часом накладення джгута краще написати маркером ... на лобі потерпілого. Так більше шансів, що інформація не загубиться, а бідолаха напевно простить вам цей боді-арт.

А ось венозну кровотечу - навіть дуже рясну - краще зупиняти тугою гнітючою пов'язкою. Не біда, якщо вона наскрізь просочиться кров'ю - покладіть зверху ще один шар. Це крім іншого дозволить лікареві по товщині пов'язки оцінити серйозність крововтрати.


5. Опік змажемо олією

Ми, уявіть собі, на 80% складаємося з води, яка, крім інших властивостей, має ще і теплоємність. Що ж таке для нас опік, якщо врахувати ці дані? Деяка кількість тепла потрапляє на шкіру і з її поверхні йде глибше, в тканини організму, які з готовністю накопичують передані їм джоулі. Що нам підказує банальна логіка? Щоб джоулі витягти назад і припинити перегрів, треба місце опіку охолодити. Адже правильно? І просто ж як.
Ллємо на опік прохолодну воду і чекаємо.
Але ось чекаємо ми, як з'ясовується, недостатньо. Як правило - до пом'якшення або зникнення больового синдрому, тобто менше хвилини. За цей час тільки частина джоулів виходить назовні, інші ж сидять, причаївшись, і чекають розвитку подій. Як же ми розвиваємо події? Густо мажемо місце опіку пантенолом, кремом, кефіром чи по  рецепті бабусі - маслом з сіллю. Що відбувається? Над місцем, де в тканинах ще гуляють горезвісні джоулі, створюється герметична подушка з речовини, що закриває їм вихід на свободу. Як результат - опік лише поглиблюється. А ось якби вистачило терпіння простояти під водою ще хвилин 10-15, була би зовсім інша розмова. І пантенол, і інші засоби заходилися б працювати з пошкодженою ділянкою шкіри, з-під якої все тепло вже виведено.


6. Розітріть йому вуха

Одна із загроз зимового часу - обмороження. Чи стикалися з ним багато - вуха і ніс стають білими, втрачають чутливість, але якщо їх потерти руками або снігом, швидко червоніють, а потім приходить біль. Чому так боляче-то? Та тому, що наш організм (вже вибачте за спрощення) - це система трубочок і проводів, де перші - кровоносні посудини, а другі - нервові закінчення. На морозі трубочки замерзають, кров по ним не циркулює (звідси білий колір), проводи дубіють, і все це стає крихким. А ми починаємо розтирати. І трощимо-ламаємо дрібненькі трубочки-проводочки, завдаючи організму серйозної шкоди. Адже навіть пляшка пива, замерзла в морозилці, при різкому перенесенні в тепло може лопнути. А вже ніжні судини ...

Тому - не треба розтирати. Треба повільно зігрівати.
Прохолодною або теплою водою. Тоді і наслідки обмороження будуть не такі плачевні, і біль при поверненні чутливості не така сильна.


7. Морозить - зігріємо

Пам'ятайте, як воно бувало при високій температурі - сам гарячий, а морозить. Все тіло тремтить, хочеться лягти клубочком під теплу-теплу ковдру і зігрітися ... І таки лягали, і навіть зігрівалися потім, і не знали, що зігріватися в такій ситуації не просто шкідливо, а смертельно небезпечно.

Все дуже просто - озноб при високій (> 38) температурі вказує тільки на одне. На те, що температура продовжує рости і організм перегрівається. Йому потрібне охолодження а ми замість цього укутуємо тепліше, накриваємо ковдрами, обкладаємо грілками.
Як результат - персональний термос, в якому тіло нагрівається все сильніше і сильніше. У найсумніших випадках температура залітала за відмітку 41, а далі вже йшли незворотні процеси, що призводять до смерті. Нечасто, але бувало. Так що пам'ятайте - при високій температурі і лихоманці не треба укутуватися. Треба охолоджуватися.

Прохолодна ванна, легке покривало, вологе обтирання ... все що завгодно, лише б дати організму можливість скинути зайве тепло.
Будьте впевнені - так висока температура перенесеться і пройде набагато легше.


8. Банка з марганцівкою

Так ось. Чи знали батьки, що кристали марганцю повністю розчиняються у воді тільки при температурі близько 70 градусів? Чи знали вони, що бадяжити такий розчин не просто безглуздо (необов'язково пити антисептики з метою негайно повернути їх), але і небезпечно, тому що докінця не розчинений кристалик марганцівки може наробити в слизовій шлунка купу бід?

Не треба витрачати час і хімікати - для очищення шлунка досить випити 3-5 склянок простої теплої води і викликати блювоту.


9. Постукаємо-поплескаємо

Людина подавився, бідолаха, і кашляє так, що серце надривається. Що роблять оточуючі? Природно, допомагають йому - стукають по спині. А ось навіщо вони це роблять? З наукової точки зору такі удари ще більше дратують місце, де знаходиться чужорідне тіло, у подавившого посилюється кашльовий рефлекс і потрапивши не в ту частину горла шматок вилітає сам. А тепер уявіть водостічну трубу. Кидаємо туди кішку (зрозуміло, що нібито, ми ж не садисти які) і починаємо стукати по трубі палицею (віртуально). Як ви думаєте, наскільки ймовірним є те, що кішка вискочить зверху труби? Так само і з нашим шматком - в дев'яносто дев'яти випадках людина може відкашлятися. А ось в одному випадку шматок впаде глибше в дихальні шляхи з усіма наслідками, - тоді не буде вже необхідності втручання лікаря, адже може наступити моментальна смерть від зупинки дихання. Тому - не треба стукати. Навіть якщо просять.

Набагато простіше і безпечніше заспокоїти людину і попросити її зробити кілька повільних, дуже повільних вдихів і різких видихів.
При видихах краще злегка нахилятися вперед - щоб наша водостічна труба з вертикального положення перейшла в горизонтальне. Три-чотири таких вдихи-видихи - і відкашлювання посилиться. Шматок влетить сам собою, просто і безпечно.


10. Розтисніть йому зуби

Це, напевно, найпоширеніший і легендарний обман, в який на повному серйозі вірять мільйони людей.

Це непохитна впевненість у тому, що людині, у якої стався напад епілепсії, необхідно розтиснути зуби і вставити між ними що-небудь. Краса! І вставляють адже - намагаються, по крайній мірі. А епілептики потім, прийшовши до себе, з подивом розуміють, що рот у них забитий пластмасою від згризеної авторучки (в кращому випадку) або осколками власних зубів (в гіршому).

Так от: не треба! І не пхайте людині в рот що попало, йому і так несолодко. Зробите тільки гірше. Адже чим обгрунтовують подібні дії доброзичливці? Тим, що людина в припадку може відкусити собі язика. Три рази «ха»! Щоб ви знали - під час нападу всі м'язи людини знаходяться в тонусі. Включаючи і язик, який крім усього іншого ще й м'яз. Він напружений і тому не вивалиться з рота і не потрапить між зубів. Максимум - буде прикушений кінчик. Крові при цьому буде мало, але, перемішавшись зі спіненої слиною, вона створює видимість небувалих руйнувань - так і підігріваються міфи про відкушені язики. Загалом, куди ти зі своїми ножами-виделками-ложками.

Якщо дійсно хочете допомогти, встаньте на коліна біля голови епілептика і постарайтеся притримати її, голову, щоб не було ударів об землю.
Такі удари набагато небезпечніші гіпотетично прокушеного язика. А коли активна фаза нападу пройде - судоми закінчаться, - акуратно поверніть людину набік, так як у нього настала друга фаза - сон. Він може тривати недовго, але все одно в такому стані м'язи розслаблені і тому існує можливість задихнутися від западання язика.

Такі ось суворі реалії нашого небезпечною життя. Бажано дуже добре їх собі засвоїти, адже не дарма ж найголовніший медичний закон звучить так: «Не нашкодь!» А законів непогано б дотримуватися - здоровішими будемо.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar