Головне меню
Насадки рослинного походження

«Геркулес».

У домашніх умовах цільні досить тверді пластівці «Геркулеса» обдають окропом і викладають на чистий папір або полотняний рушник, відокремлюючи один від одного. Після того як вони підсохнуть і перестануть злипатися, їх можна помістити в коробочку з отворами. На рибалці роблять ще простіше. Пластівці змочують водою з водойми, витримують кілька хвилин у вологій чистій ганчірці, а потім розкладають для просушки на папері. Зберігають приготовлену насадку в тіні, стежачи за тим, щоб вона не прокисла і не пересохла. Сильно висохлі пластівці ламаються при проколюванні їх жалом гачка. Насаджувати «Геркулес» бажано так, щоб пелюстки стовбурчилися в різні боки. Ловлять на цю насадку плотву, карася, ляща та інших коропових риб на поплавцеву вудку і на донну з гумовим амортизатором.

«Затирка» (бовтанка).

Перевага цієї рослинної насадки в тому, що її можна швидко приготувати безпосередньо на водоймі. У вузьку посудину (ковпачок з-під термоса) засипають 2-3 столових ложки манної крупи, заливають її невеликою кількістю води і обертальними рухами дерев'яної палички доводять до в'язкої консистенції. Затирка вважається готовою, якщо при перемішуванні перестає прилипати до стінок посуду. Залежно від смаків очікуваноїх риби іноді в отриману масу додають декілька крапель нерафінованої соняшникової олії або анісового масла, ванілін або інші ароматичні добавки, після чого ретельно розминають пальцями. Бовтушка швидко підсихає на сонці і вітрі, тому зберігати її на рибалці найкраще в пластмасовій коробочці з дрібними отворами в кришці. Правильно приготовлена ​​насадка досить добре тримається на гачку, жало якого при слабкому обережному клюванні залишають відкритим. В цьому випадку порожніх підсічок буде помітно менше. У нас на затирку успішно ловлять коропа, ляща, густеру, плотву, карася та інших риб.

Зерна злакових.

  Використовуються при ловлі ляща, плотви, краснопірки, густери, підуста, язя і деяких інших риб. Для приготування насадки беруть цільні, непошкоджені зерна вівса, пшениці, жита, ячменю. Перед риболовлею їх розпарюють таким же чином, як і горох. Зручно при цьому користуватися термосом. Зерна в ньому обдають окропом, зливають воду і, закривши пробкою, витримують їх якийсь час. Набухші, але не затверділі свіжі зерна вівса годяться для насадки без розпарювання. Наколюють їх на гачок зі спинки по кілька штук. Лопнувші при підготовці зерна використовують як прикормку.

Перловка.

Ретельно промиту перлову крупу № 1 (для насадки) замочують на 2 години у холодній воді і потім варять на повільному вогні до тих пір, поки зерна не розбухнуть. Потім посуд знімають з вогню, накривають рушником і витримують до охолодження. Клейкий навар з зерен змивають холодною водою. Усередині вони повинні залишатися жорсткуватими. Зварену перловку розсипають на чистому аркуші паперу і трохи підсушують. Можна додати в готову крупу кілька крапель рослинної олії. На гачок перловку насаджують по одній або декілька штук, залежно від його розміру. Використовують при ловлі плотви, карася, язя, підлящика, густери та інших риб.

Горох.

 Відбирають зморшкуваті зерна, замочують їх приблизно на півдоби в підсоленій воді. Потім заливають свіжою водою, солять і ставлять на вогонь. Після закипання ємність з горохом переносять у велику посудину, в якій тільки що нагріта вода, і в цій паровій бані варять, поки горох не стане м'яким (звичайно через годину або трохи більше). Горошини повинні залишатися цілими, не лопатися при легкому натисканні. Коли використовують старий горох, то для прискорення варіння замість солі додають трохи питної соди. Горошини насаджуються на гачок № 5-8, пропускаючи жало під шкірочку, щоб воно трохи виступало назовні. Можна використовувати і консервований горошок. На цю насадку ловляться майже всі нехижі риби.

Горохове тісто.

 Відмінна насадка для ловлі коропових риб - язя, ляща, коропа (сазана) та інших. Приготувати її не складно. З лущеного гороху видаляють зелені зерна. Потім його вимочують до півдоби, промивають і, заливши свіжою водою, ставлять на вогонь. Після закипання посуд з горохом переносять в простору ємність з киплячою водою і тримають на пару до тих пір, поки горошини не розваряться повністю, перетворившись на густу масу. Її охолоджують і додають трохи товченої соняшникової макухи або масла. На рибалці від горохового тіста відщипують шматочки, які добре розминають і насаджують на гачок.

Боби.

 Служать гарною насадкою, перш за все для коропа. Їх розпарюють подібно гороху з додаванням щіпки соди, щоб прискорити цей процес. На гачки донних вудок зерна насаджують, трохи випустивши жало назовні.

М'якуш хлібний.

 Шматочок пшеничного хліба спочатку зволожують водою (бажано з водойми, де ловлять рибу), а потім ретельно розминають пальцями. Для аромату в нього можна додати кілька крапель нерафінованої соняшникової олії. Невеликі катишки хліба насаджують на гачок, трохи виводячи жало назовні. Для хлібних насадок вибирають гачки з короткою цівкою. Ловляться на хліб лящ, короп, плотва, карась та інші, переважно коропові, риби.

«Зелень».

 Якщо ви виявите в кишечнику виловленої риби зелену масу, значить, вона активно харчується нитчастими водоростями, які рибалки називають коротко - «зелень». Набрати її можна на корчах, підводних каменях, палях, там, де є хоча б несильна течія. Рибі більше до смаку молода коротка водорость, що має огірковий запах. При ловлі зберігають її у вологій ганчірці. Подвійну петлю з тонкої прядки зелені затягують на згині гачка № 2,5-3,5 і відрізають кінці. Насадку пускають за течією. На деяких річках бувають періоди, коли плотва, краснопірка, ялівець і інші риби беруть тільки на зелень. Кращих результатів можна досягти, якщо пофарбувати гачок в зелений колір.

Балабуха.

 Популярна серед українських рибалок насадка для ловлі ляща, сазана та інших коропових риб. Готують її так. Зерна з декількох невеликих качанів кукурудзи замочують у холодній воді на 3-4 години. Потім воду замінюють і протягом приблизно двох годин варять на повільному вогні, часто помішуючи, щоб уникнути підгоряння. Зварену кукурудзу пропускають через м'ясорубку і круто замішують до отримання клейковидної маси, яку бажано присмачити лляним маслом безпосередньо перед ловлею.

Манна каша.

 Цю популярну насадку можна порівняно швидко приготувати в домашніх і похідних умовах. У невелику миску, краще емальовану, засипається 2-3 столових ложки манної крупи. Шар її розрівнюється і заливається водою настільки, щоб вся манка стала вологою. Потім миска ставиться на слабкий вогонь (на рибалці - на гаряче вугілля). Після того як нижній шар звариться, манний «млинець» перевертають іншою стороною, попередньо вливши на дно миски 0,5 ст. ложки води. Через 2-3 хвилини знімають з вогню посуд, остуджують кашу, після чого ретельно розминають і додають ароматичні речовини. В іншому випадку суху манку змочують водою, поміщають в марлевий мішечок, щільно зав'язують його і опускають у киплячу воду. Варять до готовності. При цьому способі потрібно враховувати, що манка сильно розбухає, тому мішечок повинен бути злегка просторим. Готову кашу не рекомендується розбавляти водою, так само як і додавати в неї суху крупу. На «манку» ловляться практично всі коропові риби.

Макарони.

 Їх варять на слабкому вогні до пружного стану і відкидають на друшляк. Після того як вода стече, макарони злегка підсушують і ріжуть на шматки довжиною 2-4 см. Насаджують на гачок так само, як і черв'яків. На макарони, присмачені соняшниковою, конопляною або іншою олією, ловлять переважно рибалки-доночники.

Макуха.

 В якості насадки краще застосовувати конопляну макуху, але підійде і соняшникова - головне, щоб вона була свіжою. Попередньо її розварюють на слабкому вогні. Додають трохи борошна і розминають до тістоподібного стану. На гачок насаджують у вигляді кульок або довгастих катишків. Можна використовувати макуху і в сухому вигляді, роблячи з неї кубики з довжиною ребра 10-15 мм. Існує кілька способів насадження сухої макухи.

 Перший. Поклавши гачок на рівну поверхню кубика, потрібно обмотати його 2-3 рази гумкою, злегка натягуючи її і стежачи за тим, щоб гумка не лягла перед жалом гачка, а притиснула його до площини кубика. Кінець заправити під гачок, для чого трошки підняти його нігтем або кінчиком ножа. Гачок після цього міцно притисне кінець гумки. Зайвий шматок гумки відрізати, залишивши кінець не більше 5-7 мм. Підсічка потрібна різка, енергійна. При покльовці риба візьме макуху в рот і затисне його, в момент підсічки гачок зрушиться, звільниться від гумки і надійно засіче рибу.

 Другий. Посередині кубика свердлиться отвір, в який просовується жилка (як при ловлі на бойли). Якщо ж ви не хочете возитися з просвердлюванням отворів, можна перев'язати кубик хрест-навхрест тонкою шовковою ниткою темного кольору і вже до неї кріпити . Ловлять на макуху в основному великих коропів і сазанів.

Картопля.

 Для насадки використовують молоду найдрібнішу картоплю, що з'являється незабаром після цвітіння. Варять її в шкірці, в злегка підсоленій воді, майже до готовності. На гачок насаджують кубиками або шматочками, ховаючи жало в м'якоті. На цю насадку добре бере сазан, короп, лящ та інші коропові риби. Застосовують розім'яту картоплю також як приваду та прикормку.

Пшоняна каша.

 Частину звареної каші для підгодовування розтирають, а потім витримують у щільно зав'язаному мішечку під пресом, щоб вона стала спресованою. В іншому випадку беруть невелику металеву баночку з кришкою, яку приблизно наполовину заповнюють промитим пшоном і доливають водою до верху. Після цього банку щільно закривають кришкою і, перев'язавши хрест-навхрест шпагатом, поміщують в посуд з киплячою водою. Кашу варять на спокійному вогні 1,5-2 години, після чого виймають і дають охолонути. Завдяки цьому способу вона самоспресовується. Перед насадженням на гачок її ріжуть кубиками або мнуть в кульки. Досвідчені рибалки в пшоняну кашу домішують ретельно подрібнену макуху, мелене (очищене і підсмажене) насіння соняшнику, анісове масло або інші ароматичні добавки. / http://rubaku.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar