Головне меню
Орієнтування в лісі

Мабуть, найчастіший і ймовірний сценарій екстремальній ситуації в країнах СНД – заблукати в незнайомій місцевості, наприклад, у лісі. Лісів у нас багато. Лише в Європейській частині багато відносно світлих, рівно посаджених лісів, за якими більш менш дивиться лісництво і заблукати там досить складно (хоча, не забуваємо історію про три сосни). У більш віддалених від столиць регіонах, ліси по-справжньому небезпечні і лякаючі, у них все виглядає однаково, мало явних орієнтирів і тому заблукати легко.

Отже, ви просто гуляли, здійснювали пробіжку або йшли по гриби, і збилися зі шляху, втратили звичні орієнтири і опинилися в незнайомому місці. Як бути, щоб вибратися і скоріше знайти велику дорогу, населений пункт або людей (бажано тих, що ще не загубилися:)).

В лісі з орієнтуванням відразу ряд проблем. По-перше, малоймовірно що, йдучи туди на коротку прогулянку ви здогадалися взяти компас. По-друге, через густі крони і сплетіння кущів вкрай складно орієнтуватися по сонцю і зіркам, навіть в ясну погоду. По-третє, можна зустріти хижаків. По-четверте, морально загубитися в лісі досить страшно і важко. По-п'яте, рельєф землі в лісових масивах рідко має значні перепади і по ньому складно орієнтуватися (винятком є гірскі райони, наприклад сопки Далекого Сходу Росії.

Тут якщо ви йдете на сопку, то ви зійдете з неї ж, і нікуди не дінетесь. Досить піднятися вище, подивитися на розташування оточуючих сопок і зорієнтуватися). Перше, що треба зробити, заблукавши в лісі – постаратися уявити або накидавши схему паличкою на землі, відновити картину Вашого заходу до лісу. Зрозуміло, що кружляючи між грибними галявинами ви втратили маршрут, але важливо саме відтворити момент входу до лісу. Ви повинні зрозуміти розташування сторін світу (північ, південь, захід, схід) щодо вашого заходу до лісового масиву. Коли картина заходу в ліс відтворена, щодо цього і розташування сторін світу, потрібно зіставити ліс, в якому ви опинилися, орієнтовні напрямки на найближчі населені пункти, річки, залізничні й автомобільні дороги (знаходження будь-якого з перерахованих вище об'єктів гарантує швидкий вихід і порятунок). Залишається зорієнтуватися відносно сторін світу, щоб вибрати напрямок руху. Як було вже сказано: компаса немає, зірки і сонце не допоможуть.

Розглянемо прикмети, за якими можна знайти сторони світу в лісі: - Знайти окреме дерево, припустимо, на галявині. Його крона буде більш пишною на південній стороні. А якщо на стовбурі буде мох, то більш густим він буде з північного боку. - Мурашник, також на більш менш чистому просторі має пологий південний схил і крутий північний. Однак ці прикмети не працюють в лісовій гущавині. При можливості, видертися на дерево або іншу піднесеність, щоб обдивитися і можливо помітити глобальні орієнтири. Побачивши довгий провал в кронах лісу, можна виявити річку, просіку, дорогу.

Зниження рельєфу, яри можуть привести до струмків, а ті в свою чергу – до річок. А вода, особливо річка – вірний шанс швидко вийти до людей. Коли напрямок обрано, вас підстерігає ще одна небезпека – ходити колами. Доведено, що навіть йдучи нібито прямо без орієнтування на якісь об'єкти, людина обов'язково почне відхилятися в один бік і буде навертати кола, замість того, щоб іти до мети. Це пов'язано з якимись приколами в мозку або різною довжиною ніг:) Як би там не було цей ефект має місце бути. Тому потрібно на своєму маршруті в обраному напрямку брати локальні орієнтири і рухатися до них.

Переміщаючись в густому чагарнику або вторинних джунглях, ризик почати кружляти зростає в рази. Тут можна використовувати цікавий прийом: прив'язати до себе довгу (20-30м) мотузку або ліану і нехай волочиться за вами. Проходячи ділянку, приблизно рівну довжині мотузки, озираємося назад і дивимося, чи немає перегинів у мотузці. Якщо є – вносимо корективи в русі на наступному відрізку. Як бачите, дуже важливо уявити момент свого входу до лісу, знати положення сторін світу і основних орієнтирів (річок, доріг) в цей момент. Тоді, зумівши зорієнтуватися в лісі, не складе труднощів вийти. Так що, потрібно бути пильним і спостережливим. По можливості брати з собою компас і орієнтуватися на вході в ліс.

https://vk.com/wall-26219287

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar