- 03.05.2023
- 2848 Переглядів
- 0 Коментаріів
Різні види отруйних грибів з’являються з ранньої весни і до пізньої осені, у зв’язку з чим й отруєння трапляються протягом усього вегетаційного періоду. Статистика враховує лише ті випадки отруєнь, які зумовлюють тяжкі захворювання або закінчуються смертю. Випадки ж отруєнь, в результаті яких виникає розлад шлунково-кишкової діяльності або інші хворобливі симптоми, здебільшого залишаються незареєстрованими. Треба зазначити, що часто і сам потерпілий через свою необізнаність з отруйними грибами вбачає в цьому нездужанні іншу причину.
Отруйні гриби залежно від складу і вмісту в них отруйних речовин здебільшого викликають легкі, нетривалі захворювання, з яких найчастішим є розлад шлунково-кишкової діяльності, що здебільшого закінчується одужанням. Але вони можуть зумовлювати й тяжкі, смертельні отруєння. Слід зауважити, що результат отруєння грибами залежить також від віку та стану здоров’я людини, кількості з'їдених грибів, спожиті вони натощак чи після іншої їжі.
Відповідне лікування при отруєнні грибами можливе лише при безпомилковому визначенні виду отруйного гриба, якого з'їв потерпілий.
Весною одним з перших отруйних грибів з’являється строчок звичайний (фото 1). Цей дуже небезпечний гриб розвивається в кінці квітня — в травні, у деякі роки в дуже великій кількості в хвойних та мішаних лісах, на узліссях, вздовж доріг. Деякі збирачі грибів знають строчок звичайний як умовно їстівний гриб. Проте мало кому відомо, що з ним пов’язані випадки дуже небезпечних отруєнь, які іноді закінчуються смертю
Історія строчка як їстівного гриба дуже цікава. Протягом довгого часу він був одним з улюблених їстівних грибів у різних європейських країнах і фігурував на міських ринках як досить цінний гриб. У деяких літературних джерелах ще й тепер строчок звичайний наводиться як умовно їстівний гриб, який можна вживати після відварювання (без відвару!). Проте за новими літературними даними, які ґрунтуються на дослідженнях, проведених за останні десятиріччя в ряді європейських країн, строчок звичайний, навіть відварений і після того добре промитий, може викликати тяжке, а іноді смертельне отруєння, в зв’язку з чим у багатьох країнах продаж його на міських ринках заборонений.
Ще недавно вважали, що строчок звичайний, як і зморшки, містить тільки гемолітичний токсин — гельвелову кислоту, яка при відварюванні гриба руйнується, частково переходить у відвар і гриб (без відвару) можна вживати в їжу. Але випадки отруєнь відвареним строчком звичайним, які спостерігалися за останні десятиріччя в різних країнах, навели на думку, що, крім гемолітичного токсину, гриб має якусь термостійку отруту. Щодо якості й кількості токсичних речовин, які містяться у строчку звичайному, існують різні думки. Більшість дослідників вважає, що цьому грибу властиві отрути (одну з них провізорно назвали гіромітрин), які за своєю дією нагадують ті, які містить мухомор зелений (бліда поганка), але природа цих токсинів до останнього часу остаточно не з’ясована.
Симптоми отруєння строчком звичайним, що виникають через досить тривалий час, також нагадують симптоми, які викликає мухомор зелений. Через кілька годин після вживання гриба (2—6, а іноді й через 24 год.) з’являються болі в шлунку, головні болі, спрага, нудота, далі сильна блювота, здебільшого пронос (водянистий з кров’ю та слизом), часто з’являється ціаноз і загальна слабість, яка поступово збільшується, іноді підвищується температура. У багатьох випадках через кілька днів хворий одужує, але при тяжкому отруєнні через один-два дні після вживання гриба починається головокружіння, порушується кровообіг і дихання, дуже збільшується, а потім атрофується печінка, розвивається жовтуха, втрачається свідомість і через кілька днів (здебільшого через 3—5) настає смерть.
Деякі дослідники вбачають причину тяжких отруєнь строчком звичайним в тому, що в їжу попадають не свіжі, а зіпсовані плодовики гриба, яких не вдається виявити під час збору через властивий грибу темний колір шапинки. У старих плодовиків відбувається розклад білків, утворюються отрути — птомаїни, які й діють як дуже токсичні речовини. Підставою для такого пояснення явищ отруєнь строчком звичайним є те, що в деяких випадках при одночасному вживанні кількома способами їжі, виготовленої із строчка, отруєння спостерігається не у всіх. На користь цієї думки свідчить ще й той факт, що у висушених плодовиках строчка звичайного отрута через півроку зникає, і їх можна безпечно їсти, тоді як отрути, які містить мухомор зелений (бліда поганка), не змінюються і не зникають після висушування і тривалого зберігання. Вміст отрути в строчку звичайному несталий і нестійкий: він різний у грибах, що ростуть у різних країнах і в межах однієї країни у різні роки.
Несталу концентрацію отруйних речовин у деяких грибах, як і в деяких лікарських вищих рослинах, пов’язують з умовами їх зростання, часом збору тощо. Встановлено, що при зростанні строчка на вологому, багатому на гумус ґрунті він більш отруйний, ніж той, що росте на піщаному ґрунті. У вологі роки випадків отруєнь строчком значно більше, ніж у посушливі.
При отруєнні строчком хворого необхідно госпіталізувати. Специфічних лікувальних засобів немає, але стан хворого дуже полегшує промивання шлунка й очищення кишечника (клізма, проносне), особливо якщо це зробити зразу після вживання гриба. Щоб запобігти атрофії печінки, рекомендується вводити інсулін (ін’єкції 3 рази по 10 одиниць, а потім 3 рази по 5 одиниць) і глюкозу (у вену або капельна клізма). Крім того, дають кардіамін або корамін, кардіозол.
Відомі випадки, коли строчок звичайний вживають навіть з відваром без будь-яких шкідливих наслідків. Рівнобіжність думок про природу отруйних речовин, які містить строчок звичайний, створила йому славу гриба-загадки.
Ранньою весною одночасно із строчком звичайним у хвойних, мішаних та листяних лісах розвиваються зморшки (Сморчок) (фото 2), з яких у нас найбільш поширені їстівний та конусовидний. Це умовно їстівні гриби, які можна вживати лише після відварювання, але без відвару. Зморшки містять гельвелову кислоту — гемолізин, який руйнується при відварюванні та висушуванні. Відварювати рекомендується не цілі плодовики, а порізані на частинки. Після відварювання їх слід промити. При вживанні зморшків з відваром трапляються випадки тяжких отруєнь. Симптоми отруєння розвиваються поволі й звичайно проявляються через кілька годин (від 8 до 48). Отрута вражає печінку, викликає нервовий розлад — глибокий сон хворого чергується з приступами конвульсій. Через два-три дні звичайно настає одужання. Гемолізин особливо тяжко позначається на стані здоров’я виснажених осіб та дітей, але й цілком здоровим людям не радять їсти відварені зморшки кілька днів підряд. Незначні залишки гемолізину після відварювання нешкідливі при одноразовому вживанні гриба, при повторному вживанні вони акумулюються в організмі людини і можуть викликати отруєння. При отруєнні зморшками теж відсутні специфічні лікувальні засоби.
В літературі відмічаються явища ідіосинкразії, тобто виключної стійкості організму людини до гемолітичного токсину. У випадку ідіосинкразії людина при вживанні зморшків з відваром не отруюється.
У кінці квітня — в травні в Карпатських лісах, парках, переважно під дубами, зрідка під липою можна зустріти дуже отруйний гриб — іноцибе Патуйляра (фото 3). Гриб цей містить отруту мускарин і при вживанні викликає тяжке, іноді смертельне отруєння. Молоді білі плодовики гриба дещо нагадують печериці, за які його іноді помилково приймають. Іноцибе Патуйляра легко відрізняється від печериць відсутністю кільця па ніжці й темними (бежевими) пластинками. У печериць ніжка з кільцем, пластинки у молодих плодовиків рожеві, з віком — коричневі.
В кінці травня — на початку червня в дубових та букових лісах розвивається, іноді у великій кількості, дуже отруйний гриб — ентолома жовтувато-сиза отруйна (фото 4). Природа отрут, які містяться в цих грибах, не досліджена. Симптоми отруєння, що іноді з’являються через 20—30 хв., а здебільшого через 2—3 год. після вживання грибів, схожі на симптоми холери: різкі болі в животі, нудота, блювота, стійкий пронос, сильна спрага, надмірний піт, слабість, запаморочення. Такі ж симптоми з’являються при отруєнні й деякими іншими грибами, які наводяться нижче, наприклад, рядовкою тигристою.
У літні, здебільшого посушливі місяці отруйні шапинкові гриби (як і їстівні) звичайно майже відсутні. Найбільше їх в осінній період — з серпня до жовтня, а в теплу затяжну осінь — до половини листопада.
Найнебезпечніші серед отруйних грибів ті, які містять отрути уповільненої дії. Симптоми отруєння з’являються через тривалий час, що ускладнює ефективну боротьбу. Видовий склад таких грибів невеликий, але деякі з них поширені по всій території Карпат, наприклад, смертельно отруйні мухомори: зелений (бліда поганка), білий вонючий та білий.
Мухомор зелений, або бліда поганка (фото 5), з’являється у серпні—вересні в листяних та мішаних лісах під дубом, буком, ліщиною (зрідка в хвойних лісах) і розвивається до пізньої осені, іноді у великій кількості. В цю ж пору в хвойних лісах зустрічається смертельно отруйний мухомор білий вонючий (фото 6), а в листяних, переважно дубових лісах — мухомор білий (фото 7).
Усі три згадані види мухомора подібні до молодих плодовиків печериць, за які їх іноді помилково приймають. Їх можна легко відрізнити від печериць наявністю піхви біля основи ніжки і білими пластинками. У печериць піхва відсутня, а пластинки у молодих плодовиків рожевуваті або рожеві, у старих — коричневі.
Як уже зазначалося, ці мухомори найнебезпечніші з усіх відомих отруйних грибів. Спори цих видів мухомора теж дуже отруйні. Їх отруйність не зменшується при кип’ятінні та тривалому зберіганні. Вони містять отрути — аманітин, фаллін, фаллоїдин. Особливо токсичний і руйнівний аманітин — отрута уповільненої дії. Аманітин та фаллоїдин діють надзвичайно сильно. Так, якщо лише один плодовик мухомора зеленого попаде між їстівні гриби, він може викликати смертельне отруєння кількох чоловік.
Фаллін — гемолітичний, нестійкий до високої температури токсин, який руйнується при відварюванні гриба. Аманітин (поліпептид) — отрута уповільненої дії. Уражає печінку, судини, викликає гіпоглікемію. Фаллоїдин (складний гексапептид) порівняно з аманітином менш токсичний. В одному плодовику мухомора зеленого міститься 0,5 мг фаллоїдину та 1—2 мг аманітину. Діє значно швидше, ніж аманітин, уражає печінку й кишки. Обидва токсини виділено та одержано в кристалічній формі, розчиняються у воді й алкоголі. Токсичність аманітину та фаллоїдину не зникає і не зменшується при нагріванні, висушуванні та тривалому зберіганні гриба.
Симптоми отруєння згаданими грибами з’являються, як уже зазначалося, через тривалий час (від кількох годин до 1—2 діб), тобто тоді, коли у потерпілого здебільшого відбулися великі необоротні органічні зміни і на порятунок немає надії. Спочатку з’являється різкий біль у шлунку, холодний піт, безперестанна блювота, сильний пронос (водянисто-слизистий з кров’ю), потім настають невпинна, невгамовна спрага, нервовий розлад, судороги, параліч вазомоторних центрів, різко послаблюється діяльність серця. Свідомість зберігається до смерті, яка здебільшого настає через кілька (3—10) днів.
Отруєння цими видами мухомора нагадує отруєння, викликане фосфором або колхіцином. Воно спричинює жирове переродження печінки, нирок, серця, підшлункової залози, крововиливи на поверхні багатьох внутрішніх органів та інші істотні патолого-анатомічні зміни.
При отруєнні зеленим, білим та білим вонючим мухоморами хворого необхідно госпіталізувати. Останнім часом у Франції винайдено сиворотку, яка ефективно діє як лікувальний засіб проти отруєння цими грибами. Сиворотку вводять шляхом ін’єкції під шкіру, в м’язи. Лікувальні властивості сиворотки зберігаються протягом трьох років, але при низькій температурі (+ 2 -10°С). Сиворотку вже застосовують в країнах Західної Європи. При відсутності сиворотки рекомендується промивання шлунка та кишечника, введення у вену фізіологічного розчину та глюкози (останню вводять дуже повільно), а також хлористого натрію.
Заслуговує уваги один з випробуваних французькими лікарями засобів, який при отруєнні цими грибами у багатьох випадках виявився дуже ефективним. Хворому дають пити невеликими ковтками холодну підсолену (10%) воду (5 дл) і дуже повільно вводять глюкозу для підтримання роботи серця. При отруєнні мухомором зеленим рекомендується також вводити кофеїн, камфору, кардіаміп, кардіозол, корамін (які поліпшують діяльність серця, нормалізують кровообіг) та вітамін К.
При отруєнні мухоморами — зеленим, білим вонючим та білим — протипоказаний алкоголь!
Особливу увагу, як отруйні гриби, привертають види родів іноцибе (фото 9) та клітоцибе (фото 10), які містять отруту мускарин. Гриби ці дуже поширені у листяних та хвойних лісах; іноді їх помилково приймають за печериці, підвишні, опеньки осінні справжні. З видів роду іноцибе найбільш отруйний іноцибе Патуйляра (фото 8), про який вже згадувалось вище, та іноцибе пасмистий (фото 11).
Симптоми отруєння мускарином з’являються іноді через півгодини, а переважно через 1—3 год. після вживання грибів. В них характерне сильне звуження зіниць, почуття жару в голові, уповільнення пульсу і дихання, зниження кров’яного тиску, сильне підвищення секреторної діяльності (надмірне потіння, виділення з носа, слини, сліз), але свідомість зберігається.
У боротьбі з отруєнням мускарином дуже ефективно діє атропін. При легкому отруєнні атропін приймають всередину (1—2 г настойки белладонни), при тяжкому — у вигляді ін’єкції. Це швидко відновлює нормальну роботу серця. Крім того, отруєному дають пити злегка підсолену воду.
При своєчасному застосуванні атропіну одужання настає через один-два дні. Якщо протиотруту застосувати пізно, може настати смерть.
Відомо, що смертельною дозою для людини є 300—500 мг мускарину. Всі види іноцибе та клітоцибе, які вміщують понад 2% мускарину, отруйні. Так, іноцибе Патуйляра вміщує його 6,4— 4,8%, іноцибе пасмистий — 5,3—6,4%, мухомор червоний — 0,1—0,28%, мухомор пантерний — 0,1—0,2%. Невелику кількість мускарину містять чортів гриб, синяк або дубовик, сироїжка блювотна, ентолома жовтувато-сиза і деякі види роду гебелома (Hebeloma).
Смертельні дози мускарину містяться в такій кількості свіжих грибів: в 40—80 г іноцибе Патуйляра, 60—100 г іноцибе пасмистого, в 3000— 4000 г мухомора червоного та мухомора пантерного.
Отруєння грибом іноцибе Патуйляра відомі ще з середини минулого сторіччя, проте й досі у різних країнах земної кулі трапляються численні випадки отруєнь цим грибом.
Із серпня і до пізньої осені в листяних та хвойних лісах зустрічається, часто в надзвичайно великій кількості, дуже отруйний мухомор пантерний (фото 12), а з кінця вересня — мухомор червоний (фото 13). Мухомора пантерного помилково приймають за мухомора червоніючого. Отруєння цим грибом трапляються часто і бувають дуже тяжкими, іноді смертельними.
Мухомор пантерний відрізняється від мухомора червоніючого наявністю вузьких кільцевидних складок на нижній частині ніжки, прирослою піхвою з вільним, відстаючим краєм, шапинкою з рубчастим краєм і білими пластівцями. У мухомора червоніючого м’якуш при розрізуванні на повітрі червоніє.
Мухомор червоний усі добре знають, настільки він відрізняється від інших грибів. Тому й отруєння, спричинені мухомором червоним, трапляються дуже рідко.
Мухомори пантерний та червоний містять мускарин (алкалоїд) і грибний атропін, який ще називають мікоатропіном. Ці отрути дуже впливають на центральну та периферичну нервову систему. Мускарину в названих грибах дуже незначна кількість. Мікоатропін і мускаридин виявлений в обох грибах у великій кількості; дія його подібна до дії атропіну — отруйної речовини, яка міститься у белладонні. При вживанні цих мухоморів через 0,5—3 год. з’являються симптоми отруєння. Спочатку настає збудження, для якого характерний істеричний стан, гарячка, запаморочення, що іноді супроводжується галюцинаціями. При цьому дуже розширюються зіниці, порушується зір і координація рухів, прискорюється дихання, зникає слина. Потім настає параліч. Людина втрачає пам’ять, свідомість і впадає в глибокий сон. При отруєнні мухоморами пантерним та червоним не буває ні блювоти, ні проносу.
Вміст мускарину та мускаридину і кількісне співвідношення їх залежить від умов зростання. За літературними даними, іноді при аналізі плодовиків мухомора червоного майже не виявляється мускарин.
При отруєнні хворому очищають шлунок і кишечник, проти збудження дають пантопон, для нормалізації дихання і діяльності серця використовують різні перевірені ліки. Алкоголь і атропін при цьому категорично протипоказані, тому що вони посилюють дію отрути. Одужує хворий звичайно через кілька днів. Проте, якщо лікування не розпочати зразу після отруєння, може настати смерть.
Дуже поширений у листяних та хвойних лісах Карпат небезпечний отруйний гриб опеньок сірчано-жовтий несправжній (фото 14), який росте на старих пеньках з початку осені й до зими. Опеньок сірчано-жовтий іноді помилково приймають за опеньок осінній справжній, незважаючи на те, що ці гриби легко розрізняються за кольором шапинок і пластинок. В опенька сірчано-жовтого шапинка сірчано-жовта, гола, пластинки оливково-зелені, а в опенька осіннього — коричнево-сіра, темно-луската, пластинки білі або кремові. Опеньок сірчано-жовтий викликає тяжке, іноді смертельне отруєння (у дітей).
У листяних лісах у серпні — вересні зростає рядовка тигриста (фото 15). Гриб викликає тяжке отруєння, яке звичайно закінчується одужанням, але іноді, переважно у дітей, бувають смертельні випадки. Симптоми отруєння та протікання захворювання, викликаного цим грибом, такі ж, як і при отруєнні ентоломою жовтувато-сизою отруйною.
Дуже поширена гебелома клейка (фото 16), яка росте в листяних та хвойних лісах з серпня до пізньої осені. Гриб викликає тяжкий шлунково-кишковий розлад, який швидко закінчується одужанням.
Небезпечним грибом є печериця рудіюча отруйна (фото 17). При вживанні вона викликає тяжкий шлунково-кишковий розлад, який, проте, за кілька днів закінчується одужанням.
Отруйна печериця легко відрізняється від їстівної жовтим кольором м’якуша в нижній частині ніжки і неприємним запахом, який нагадує карболову кислоту. Плодовик печериці отруйної при дотику яскраво жовтіє, потім рудіє.
До отруйних грибів належить рамарія Мера (фото 18), або козоріжки бліді, яка зустрічається восени у хвойних та листяних лісах. Гриб викликає шлунково-кишковий розлад, який швидко закінчується одужанням.
Значний інтерес являють собою такі добрі їстівні гриби, як гнойовики: чорнильний (фото 19), білий (фото 20) і рудий (фото 21), молоді плодовики яких можна варити, смажити, тушкувати, але страви з них не можна вживати разом з алкоголем, тому що вони діють тоді як отруйні. Отрута, властива їстівним гнойовикам, не розчиняється ні у воді при варінні страв, ні в шлунку та кишках під час перетравлювання їжі, але розчиняється алкоголем. Розчиняючись в алкоголі отрута потрапляє в кров і через 1—2 год., а іноді й раніше, з’являються ознаки отруєння, яке проходить дуже бурхливо. Симптоми отруєння надзвичайно характерні: обличчя (крім кінчика носа й вух), а часом і значна частина тіла стають фіолетово-червоними, частішає пульс, з’являється почуття жару, велика спрага, блювота, пронос. Через кілька годин потерпілий одужує. Важливо знати, що і на наступний день не можна вживати алкоголю, тому що повторюється рецидив отруєння з такими ж самими симптомами.
Серед трубчастих грибів до отруйних відносять чортів гриб (фото 22), який зростає у листяних лісах (дубових, букових, грабових) з липня до вересня. При вживанні сирого гриба, навіть у невеликій кількості, настає тяжке отруєння. Отрута, яку містить чортів гриб, знищується лише при тривалому його виварюванні.
Дуже уважно треба ставитись до грибів, які вживають сирими у салатах або тушкують і смажать без попереднього відварювання: вони часто призводять до більш або менш тяжкого отруєння. До них належать всі так звані умовно їстівні гриби. Це зморшки, про які вже згадувалося вище, деякі види родів сироїжки та хряща-молочника, мухомор червоніючий, свинушка тонка, рядовка фіолетова (див. фото-колаж). Отрути більшості цих грибів не досліджені зовсім або частково, але встановлено, що відварювання знищує отруту. В деяких з них (рядовка фіолетова, мухомор червоніючий, зморшки) виявлено гемолізин, який при відварюванні переходить у розчин, і плодовики знешкоджуються. Промиті після відварювання гриби можна смажити або тушкувати і безпечно вживати.
Слід зауважити, що існує дуже цікаве, але ще недостатньо з’ясоване явище ідіосинкразії до грибів. Полягає воно в тому, що при вживанні навіть таких чудових їстівних грибів, як печериця, білий гриб, рижик смачний, настає отруєння. При наявності у людини ідіосинкразії, отруєння їстівними грибами виявляється у нетривалому захворюванні, яке проходить іноді досить бурхливо. Симптоми отруєння: різкі болі в животі, блювота й пронос, що іноді супроводжуються сверблячим висипом. Здебільшого через кілька годин настає одужання.
Явища ідіосинкразії до певних їстівних грибів, як і стійкість до отруйних можуть зумовлювати виникнення безпідставних випадкових відомостей про їстівність та отруйність цих видів.
Отруєння, іноді навіть дуже тяжкі, можуть спричинити і найкращі їстівні гриби, якщо їх вживати несвіжими. У тканинах несвіжих, лежачих плодовиків відбувається, як уже зазначалося, розклад білків, у результаті чого утворюються токсичні речовини; аналогічний процес відбувається у несвіжому м’ясі або рибі. Отруєння може настати також при вживанні зіпсованих сушених та консервованих їстівних грибів, а також грибів, уражених та пошкоджених іншими паразитними грибами.
М. Я. Зерова, С. П. Вассер. Їстівні та отруйні гриби карпатських лісів
Назва гриба | _____Ілюстрація_гриба______ | Назва гриба | _____Ілюстрація_гриба_____ |
1 Строчок звичайний | 2 Зморшок (Сморчок) | ||
3 Іноцибе Патуйляра | 4 Ентолома жовтувато-сиза отруйна | ||
5 Мухомор зелений, або бліда поганка |
6 Мухомор білий вонючий | ||
7 Мухомор білий | 8 Іноцибе Патуйляра | ||
9 Іноцибе | 10 Клітоцибе | ||
11 Іноцибе пасмистий | 12 Мухомор пантерний | ||
13 Мухомор червоний | 14 Опеньок сірчано-жовтий несправжній | ||
15 Рядовка тигриста | 16 Гебелома клейка | ||
17 Печериця рудіюча отруйна |
18 Рамарія Мера | ||
19 Гнойовик чорнильний | 20 Гнойовик білий | ||
21 Гнойовик рудий | 22 чортів гриб |
Схожі матеріали
Популярні теми
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.