Головне меню
ПЕРЕПРАВА ЧЕРЕЗ БОЛОТО

Болотиста місцевість дуже небезпечна для пересування пішки та при можливості краще уникати таких маршрутів. Болото має різну прохідність в різні пори року. Взимку трав'янисте болото замерзає швидше за всіх, лід на ньому товстий і міцний, і по ньому досить легко пересуватися. Варто мати на увазі, що околиці таких боліт промерзають гірше і довше. Потім замерзають купинясті і моховиті болота, але замерзають вони нерівномірно і досить повільно, лід на них легко провалюється і тріскається. Найостаннішими замерзають болото, вкрите кущами. Воно досить легко проходимо, лід на них міцний. Болота, доступні для пересування взимку, стають абсолютно небезпечними в весняний і осінній періоди року.

Також пересування по болотистій місцевості утрудняється через наявність комах, високої вологості. Вплив має і психологічний аспект: болото надає похмуре, гнітюче враження, що змушує людину нервувати, вселяє бажання скоріше вибратися звідти. Така нервозність і поспішність може призвести до необдуманих і небезпечним вчинкам. Перед початком переходу варто упевнитися, що до настання сутінків у вас вистачить часу подолати болотистий ділянку, тому що ночувати в такій місцевості вкрай дискомфортно, а часом і взагалі неможливо.
За ступенем прохідності розрізняють прохідні, важкопрохідні і непрохідні болота. Прохідні болота характеризуються тим, що влітку практично пересихають - їх можна з легкістю проїхати на автомобілі або перейти пішки. Зазвичай вони покриті густою травою і осокою. Важкопрохідні болота покриті очеретами, мохом і чагарниками, між якими видніється вода. Найчастіше теж пересихають в теплий період року. Проходити такі болота стоїть по одному, після попередньої розвідки ступаючи на купини, траву і мох. І нарешті найнебезпечніший тип - непрохідні болота. Пересування по ним досить складне, особливо якщо йти поодинці, і вимагає відповідних навичок.

Як же подолати болото?

Перед початком пересування потрібно заправити одяг і штани (щоб вони не заважали і не чіплялися за чагарники), послабити лямки рюкзака і упакувати в поліетиленові пакети псуються від сирості продукти і речі. Для пересування по болоту потрібно обзавестися міцною палицею, краще - жердиною. Якщо пересувається група - жердина повинна бути у кожного учасника. Жердина потрібно тримати горизонтально. На чолі повинні йти самі фізично сильні і досвідчені люди, які будуть проводити розвідку грунту або сплавини. Сплавина - це густий і міцний рослинний покрив на поверхні води, який не у всіх місцях досить міцний. Якщо в сплавини видніється «вікно» - розрив, в якому видніється вода - слід обходити його по широкій дузі. Сплавина в таких місцях дуже тонка і не витримає ваги людини. Ступати по сплавині слід у слід не можна!

При пересуванні варто триматися ближче до дерев, кущів, уникати топей. Багно - це відкритий простір, без чагарників, дерев і купин, заповнене водою і покрите яскравою травою. Ознакою багнистих боліт є їх білуваті. Глибина топи може перевищувати 2 метри, а трясовина на дні позбавить можливості виплисти. Якщо уникнути переходу через багно не вдалося - переходите її друг за другом, з інтервалами 5-7 метрів, намагаючись не ступати слід у слід. Уникайте мочажін - глибоких ям, заповнених водою. Перейти мочажіни глибиною менш півметра можна за допомогою гати, утвореної з жердин.

При переході через неширокі, але тонкі або глибокі місця також можна скористатися гатью з жердин, зробити мат з очерету або просто накидати гілок. Не рекомендується пересуватися стрибками з купини на купину - це може призвести до втрати рівноваги, падінням і всіма витікаючими сумними наслідками ... Якщо ви все ж ступаєте по купинах - робіть це плавно, всією ступнею, з рівномірним розподілом ваги тіла. Використовуйте жердину як опору. Бажано залишати добре помітні знаки з бинта, стрічок, ганчірок, за якими можна буде знайти дорогу назад.

Якщо при переході ви провалилися в трясовину або в сплавини - не панікуйте, не робіть різких і судомних рухів, зберігайте самовладання. В першу чергу постарайтеся позбутися від рюкзака. Потім підтягніть жердину під себе і, не роблячи різких рухів, намагайтеся відповзти в сторону.

Зрозуміло, перетину болотистій місцевості краще уникати і вибирати більш легкі шляхи. Але вже якщо вибору зовсім немає, то дотримуйтесь наших порад, і бажаємо удачі!

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar