Головне меню
Виживання на болоті

Одними з найбільш небезпечних і підступних місць в тропічних джунглях, лісах помірних широт і тайзі є болота з трясовини. Попадання в таку місцевість часто стає причиною загибелі недосвідчених мандрівників або людей, що потрапили в екстремальну ситуацію. Тому потрібно знати хоча б основи виживання на болотах.

Першою характерною особливістю заболочених і небезпечних ділянок є відсутність слідів великих тварин, доріг і утоптаних стежок. Так само на наближення болота може вказувати поява важкопрохідних ділянок з великою кількістю води і бруду.

Найчастіше в різні пори року болота мають різну прохідність. Ця риса не стосується тільки тропіків, де на протязі всіх сезонів температура тримається на одному рівні. Але і в цьому випадку небезпека може підвищуватися в період дощів і т.п.

Головна небезпека боліт - оманливий зовнішній вигляд. При наявності трясовин на таких болотах можна побачити  білуваті поверхневі шари. Це перша ознака, яка говорить про необхідність вжити всіх заходів обережності.

Найбільш небезпечні колишні озера, порослі торф'яно-рослинним покровом. У них можуть знаходитися глибокі ділянки з плавучими рослинами і травою. Якщо не вжити заходів обережності, в них можна легко і раптово провалитися.

Як пройти заболочений ділянку

Найголовніше правило при проходження болота: багно краще обійти, ніж форсувати. На це піде менше часу і сил, а так же обхід буде більш безпечним заходом.

Друге правило, якщо ви все-таки зважилися йти вперед, або у вас немає вибору: не поспішайте, не робіть різких рухів. Зробіть довгу міцну жердину і пробуйте промацувати дорогу попереду.

Правило третє: навіть провалившись в болото, не робіть нічого різкого. Паніка в цьому випадку - поганий порадник. Постарайтеся покласти жердину горизонтально, самі ляжте горизонтально, і спробуйте дотягнутися до стаціонарних рослинних об'єктів - очерету, трави, дерев, кущів.

Правило четверте. Найкраще долати болото мінімум удвох. Йти потрібно один за одним, слід у слід. При необхідності напарник, який провалився в багно, може розраховувати на жердину товариша.

Мій знайомий застосовував таку техніку: він робив гак на тросі і закидав його на дерево попереду, неподалік. Йшов до дерева, а якщо провалювався, підтягувався до нього. Якщо прямого шляху до деревця не було (попереду багно), він заходив з іншого боку або позбувався гака. Затратно, зате надійніше, якщо йдеш один.

Так само рекомендую на заболочених ділянках:

• Завжди мати з собою жердину з сучком-гаком або зробити надійний гак. Підійде і тросик з гаком, досить міцний, щоб витримати півтори маси людини (враховуючи намоклий одяг і т.п.).
• Завжди триматися поблизу дерев або кущів.
• При необхідності не шкодувати майно: краще бути живим без рюкзака, ніж не зовсім живим, але з рюкзаком.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar