Головне меню
Перша допомога при непритомності

Втрата свідомості - явище досить поширене. І хоча б раз у своєму житті приблизно 30% людей стикалися з непритомністю. І так як кожному з нас ще доведеться спостерігати непритомність, або довелося вже спостерігати, буде корисно дізнатися, як надати першу допомогу при непритомності.

Перша допомога при непритомності, дізнаємося з цієї статті.

Причини непритомності

Для початку визначимося з тим, що викликає непритомність. Причини непритомності бувають різними. Вони говорять про те, що в організмі людини щось не гаразд. У 19 столітті дівчата досить часто непритомніли, причиною тому було носіння корсетів. У гонитві за талією дівчата сиділи на голодних дієтах і доводили себе до повної знемоги. Наслідком цього був «хлороз» - професійна хвороба світських дам, з характерним блідо-зеленуватим відтінком шкіри. На тлі анемії розвивалися запаморочення.

Фізіологічними причинами непритомності можуть бути порушення роботи серця, хронічне захворювання легенів, поширене серед курців, цукровий та серцево-судинна недостатність та інші захворювання. Тому при перших непритомних станах потрібно звернутися до лікаря.

Іноді непритомність буває пов'язаний з якимись стресовими ситуаціями, іноді дріб'язковими на перший погляд, це вид медичної голки, вид крові. Приводом для непритомності може бути тривале перебування в сидячому положенні, тривала нерухомість, крововтрата, перебування в задушливому приміщенні, вагітність. Зазвичай втрата свідомості викликана тим, що в головному мозку недолік кисню.

Симптоми непритомності

Характерними ознаками непритомності є миготіння та потемніння в очах, дзвін у вухах, запаморочення, нудота. Дихання стає поверхневим, знижується артеріальний тиск, з'являється слабкість. Триває свідомість від кількох секунд до кількох хвилин. Потрібно відзначити, що в більшості випадків непритомність з'являється у йдуть, що стоять, сидячих людей. У лежачих людей він не виникає.

Перша допомога

Напад втрати свідомості викликається тим, що звужується кровотік до головного мозку. Такому хворому потрібно терміново надати допомогу. Тому хворого потрібно укласти так, щоб його ноги знаходилися вище тулуба. Відчиніть двері, послабити комір, щоб він не утруднював вільне дихання. Дати понюхати нашатирний спирт, але тільки дуже обережно, щоб він не зміг потрапити на слизові оболонки і не викликав би опік. Окропити обличчя водою. Якщо протягом декількох хвилин хворий не приходить до тями, потрібно терміново викликати «швидку допомогу».

Профілактика

Не потрібно забувати про профілактику непритомності. Дуже корисно робити регулярні фізичні вправи, так як вони покращують кровообіг і зміцнюють кровоносні судини. Незайвими будуть щоденні 30 хвилинні прогулянки на свіжому повітрі. Якщо ви відчуваєте наближення непритомності, потрібно глибоко подихати. Таким чином покращиться кровоток у вашому організмі.

Ми вже знаємо, як можна надати при непритомності допомогу. Пам'ятайте, що непритомність є серйозним порушенням в організмі, тому потрібно в обов'язковому порядку проконсультуватися з лікарем. Не варто відкладати, адже ви повинні бути відповідальними з

непритомністю медики називають стан, при якому тимчасово втрачається свідомість. Виникає цей симптом внаслідок раптової недостатності судинної системи головного мозку. Іншими словами, при надмірному звуженні судин нормального достатньої кількості крові до головного мозку не надходить, тому в людини трапляється непритомність.

Симптоми непритомного стану можуть бути різними залежно від того, якою мірою тяжкості непритомність настає. Наприклад, у медичній практиці відомо найлегше непритомний стан, що має назву ліпотімія. Свідомість злегка затуманюється, з'являється слабкість і легке запаморочення, у вухах з'являється дзвін.

Спочатку стан нагадує звичайне бажання лягти і заснути. Навіть позіхання присутня. На шкірних покривах, особливо на обличчі, з'являється піт, а ступні і долоні стають майже крижаними. Людині в такому стані потрібно допомогти сісти, а якщо є можливість, то й лягти. Голова не повинна при цьому перебувати на підвищенні, вона повинна бути розташована по одному рівню з усім тілом.

Якщо непритомність стався в приміщенні, терміново відкрийте кватирки і провітріть приміщення як можна сильніше. До того, як буде надана перша медична допомога при непритомності, необхідно забезпечити потерпілому побільше свіжого кисню. Зазвичай саме цей захід допомагає вивести людину з непритомного стану. Якщо в обморок впала людина на вулиці, необхідно не створювати навколо нього щільне кільце цікавих, а укласти на рівну поверхню, розстебнути одяг на шиї. Не можна при непритомності допускати панічного стану хворого. Якщо настане надмірна схвильованість, може посилитися стан потерпілого, оскільки під час хвилювання відбувається ще більше звуження судин, починаються спазми посилені артерій, а це загрожує ішемічною хворобою мозку.

Змочіть обличчя при непритомності холодною водою. Якщо є можливість потрібно піднести до носових пазух ватку з нашатирним спиртом. Легка стадія при непритомності не триває занадто довго. Перша медична допомога звичайно не потрібно, крім того, що потерпілого укладають і забезпечують приплив кисню.

Друга ступінь тяжкості непритомного стану не так просто лікується. Перші симптоми дуже схожі з першим ступенем непритомного стану. Свідомість швидко затуманюється, а стан ускладнюється тим, що послаблюють м'язи і тому людина при непритомності падає, не в силах триматися на ногах. Може наступити такий стан, коли дихання майже не відчуватиметься.

Людина, у якої вже наступила повна втрата свідомості, прийде в себе через п'ять-десять секунд. Перша медична допомога повинна полягати знову ж таки в припливі кисню, свіжого повітря. Прощупайте пульс, переконайтеся в тому, що він є. Щоб відновити свідомість, потрібно прикласти до носа ватку, змочену спиртом. Можна також змочити нею ж скроневу область, проте не потрібно розтирати її, оскільки масаж не відновить свідомість. Постраждалого можна злегка стукнути по кінчику носа, щоб раптовим легким больовим симптомом вивести його з непритомності.

До інших видів непритомності відносять арітміческій і ортостатичний. Перший настає в результаті того, що в діяльності серцевого м'яза бувають перебої, що виникають із-за тріпотіння передсердь області і тахікардії. Ці відхилення в роботі серця можуть викликати аритмію і як наслідок непритомність. Зазвичай люди, які страждають аритмією і порушеннями роботи серця повинні перебувати на постійному контролі лікарів-кардіологів. Саме вони і повинні дати докладні інструкції своєму пацієнтові щодо того, що потрібно робити при непритомності і близьких до нього станах.

Перша медична допомога у такому випадку може полягати в необхідності нормалізувати серцевий ритм. Але слід мати на увазі, що при подібному непритомності потрібно обов'язково звернутися до лікаря, викликати швидку допомогу.

Непритомність ортостатичний може настати, якщо людина різко змінює своє положення, тобто, перебуваючи в положенні лежачи, він різко встає. При цьому відбувається порушення роботи серцево-судинної системи, яка при занадто різкому вставанні не встигає перебудуватися і забезпечити постачання киснем і кров'ю область головного мозку. Такий стан характеризується слабкістю, запамороченням, в очах різко темніє. Перша медична допомога при подібних станах не потрібно. Просто слід пам'ятати, що потрібно не різко схоплюватися, а підніматися плавно, щоб головний мозок встигав насититися киснем і отримати приплив крові для нормального функціонування.

Непритомність може трапитися не один раз. Якщо людину, що опинилася на самоті, без супроводу рідних і знайомих, вдалося вивести з непритомного стану, не слід відпускати його одного додому. Необхідно обов'язково супроводжувати його до медичного закладу або додому, переконавшись в тому, що за ним є, кому доглянути.

Непритомні стани, які характерні для дітей, називаються вазодеспрессорнимі непритомністю. Зазвичай вони викликаються недосипанням, перевтомою, нервової перевозбудімостью.

Необхідно при появі симптомів і схильність до непритомності обстежити дитину і виключити можливість розвитку нервових захворювань і психічних розладів. Симптоми при таких непритомності у дітей виявляються такі ж, як і у дорослих при втраті свідомості. Перша медична допомога повинна бути особливо ретельним. Дитину рекомендується госпіталізувати, а попередньо, його потрібно укласти в рівному положенні, піднести до носа ватку з нашатирним спиртом, розстебнути тісний одяг на горлі.

Якщо ви помітили у знаходиться поруч людини симптоми непритомного стану, постарайтеся не допустити того, щоб він впав і отримав додатково якусь травму. При непритомності часто люди отримують удари голови, викликають струсу головного мозку. Не залишайте без уваги людини, яка потребує допомоги. Якщо з непритомності людини не намагатися вивести, стан може ускладнитися.

Перша допомога при непритомності

В першу чергу почати потрібно з простих і найбільш доступних методів допомоги. В обличчя хворому можна побризкати холодною водою, до носа піднести ватку, змочену в нашатирному спирті. Якщо раптом під рукою не виявилося нашатирного спирту, то можна змочити ватку оцтом або одеколоном і піднести її до носа хворого. Також оцтом або одеколоном можна натерти скроні хворого.

Людину, яка втратила свідомість, незалежно від причини, необхідно покласти на спину. При цьому голова повинна знаходитися нижче, ніж ноги – для цього під ноги хворому можна підкласти валик, згорнутий, наприклад, з одягу. До обличчя і грудей хворого слід покласти змочений холодною водою рушник. Ноги хворого потрібно зігріти, наприклад, грілками. Також необхідно забезпечити хворому надходження свіжого повітря.

Після того як свідомість повернулася до хворого, не слід поспішати піднімати людину на ноги, краще спочатку дати потерпілому гарячі напої: міцний чай, каву.

У разі простої непритомності перераховані дії допоможуть хворому повернутися до свідомості. Якщо ж надана перша допомога при непритомності не дала результату, терміново потрібно викликати швидку допомогу.

До приїзду лікаря необхідно постаратися підсилити приплив крові до серця і голови від кінцівок. Для цього потрібно на 15 хвилин підняти вгору праву руку хворого, а його ліву ногу підняти і туго забинтувати від пальців і до стегна. Якщо бинта немає під рукою, то підійде шарф. Через 15 хвилин, якщо «швидка» все ще не приїхала, потрібно поміняти положення рук і ніг хворого: ліва рука піднімається, права нога бинтується.

Перша допомога при непритомності може знадобитися в самий несподіваний момент, коли, наприклад, абсолютно ніяких підручних засобів немає. Тоді можуть допомогти народні способи, які вважаються дієвими при непритомності.

Наприклад, популярний такий спосіб. Потерпілого слід взяти за мізинець і сильними різкими рухами стискати його від основи до нігтя. Далі слід такими ж рухами масажувати великий палець. Потім великим, вказівним і середнім пальцями, складеними «пучкою», потрібно зробити кілька обертальних рухів на долоні потерпілого: в центрі горбка біля великого пальця потерпілого. Після цього слід кілька разів сильно здавити мочки вух потерпілого.

І пам’ятайте, що своєчасно надана перша допомога при непритомності підвищує шанси на те, що шкода для організму потерпілого буде мінімальною.

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar