Головне меню
Про зайців

Линька зайців
Волосяний покрив зайців не залишається незмінним: періодично відбувається зміна волосся, звана линянням. Ці зміни, характерні для всіх зайців, крім маньчжурського, добре виражені у зайця-біляка, що здобуває до зими чисто-біле забарвлення.

Зайці линяють 2 рази на рік: навесні і восени, Восени відбувається зміна більш густого зимового покриву на літній, восени цей процес відбувається у зворотному порядку, причому річний волосся випадає повністю. Весняна линька зазвичай протікає досить швидко, остьові волосся зимового опушування втрачають блиск, стають ламкими, на боках і огузку рідшають і випадають цілими клаптями. Навесні линька починається з голови, восени - з огузка. При осінній линьке мездра біляка залишається білою, а не синіє, як в інших зайців. Це відбувається тому, що до зими відростають біле волосся і в шкірі не утворюється-барвник - пігмент. При весняної линьки мездра синіє у всіх зайців.

Линьку зазвичай першими починають самці, але самки линяють швидше. Молодняк з першого виводка набирає линьку одночасно з дорослими, а молоді другого виводка - дещо пізніше. Хворі й погано вгодовані зайці линяють пізніше. Загальна тривалість линьки біляка і русака близько 90 днів. Терміни линяння залежать від метеорологічних умов року, стану зайців та інших причин, тому вони можуть змінюватися.

Краще вивчені особливості линьки біляка і русака, що є основними об'єктами спортивного полювання.

Знання термінів закінчення осінньої линьки дозволяє встановлювати більш правильні терміни полювання з урахуванням виходу шкурки.

Хвороби зайців
Зайці схильні багатьох захворювань, що значно відбивається на стані їх чисельності. Деякі види хвороб небезпечні для людини, багато збудники заразних захворювань є загальними для зайців і домашніх тварин. Величезне оздоровче значення для поголів'я зайців має відстріл хворих звірів, тому мисливці повинні мати уявлення про основні види захворювань зайців.

Як же поширюються і передаються хвороби серед диких тварин? Причин і шляхів безліч: прямий контакт із зараженим тваринам (диким та домашнім), контакт через пасовище, воду, грунт, птахів, комах, людини і т. п. Виникненню багатьох хвороб зайців сприяють осілість цих тварин, дощова погода, стан чисельності заячого поголів'я та інші причини.

Для зайців відомі такі групи захворювань: інфекційні, інвазійні та незаразні. Інфекційні хвороби-: велика група найбільш небезпечних захворювань мисливських тварин, що викликаються різними хвороботворними мікробами. Багато з цих хвороб вражають домашніх тварин і людини. До найбільш поширених заразним захворюванням зайців відносяться туляремія, пастерельозу, бруцельоз, псевдотуберкульоз, лептоспіроз, злоякісний набряк, помилкове сказ.

Інвазійні хвороби викликаються різноманітними видами тварин паразитів від найдрібніших найпростіших до комах. До цих хвороб, що вражає зайців, відносяться: спірохетоз, кокцидіоз, токсоплазмоз, саркоцістоз, протостронгілез, цистицеркоз, ценуроз, фасціольоз, дикроцеліоз та ін

Зайці уражаються різними кліщами та іншими зовнішніми паразитами. У звірків спостерігаються випадки розлади травного тракту, позаматкової вагітності, неправильного розвитку зубів і ін Відзначаються випадки отруєння зайців різними отрутохімікатами та мінеральними добривами.

Звички зайців
Знання звичок зайців сприяє не тільки успіху полювання: воно дає можливість використовувати ті особливості поведінки, які дозволяють забезпечити вибірковість видобутку і тим самим діяти на поліпшення складу заячого поголів'я. Особливо важливо для мисливця розбиратися в слідах зайців. Уміння читати сліди, розрізняти старих і молодих зайців, самців і самок - необхідно також і для проведення обліку.

У місцях, де живуть, русаки і біляки і перекриваються ділянки їх проживання, необхідно вміти розрізняти їх сліди. При порівнянні слідів зайців легко виявити, що у біляка відбитки лап більше і лежать вони один до одного ближче, ніж у русака. Відбитки задніх лап біляка більш округлі, не такі загострені, як у русака. У біляка різниця між величиною відбитка передніх і задніх лап менше, ніж у русака, оскільки передні лапи у біляка залишають більший слід. Біляк від русака можна відрізнити і за формою посліду (горішків): горішки біляка більш округлі, без злегка витягнутого кінчика, що характерно для русака.

На відміну від слідів інших тварин кожен окремий комплект слідів русака має попереду два подовжених і загострених відбитка задніх лап, розташованих близько один до одного, а позаду два менш поглиблених відбитка передніх лап, розташованих один за одним. Пояснюється це тим, що русак з його сильно видовженими задніми кінцівками пересувається лише стрибками, закидаючи широко розставлені задні лапи далеко вперед, за передні. Залежно від швидкості бігу слід русака більше або менше розтягується в довжину.

По кожному сліду досвідчений мисливець може визначити характер поведінки русака.

Жировочний слід - слід, залишений на місці жирування. При цьому між кожним комплектом слідів майже не залишається вільного відстані, сліди заходять один на інший. Проміжки між задніми (першими двома відбитками) і передніми лапами зазвичай незначні. На жировочному сліді зайці нерідко залишають горішки, сліди сечі, чого зазвичай не буває на інших слідах.

Ходовий слід - розмірений, відносно великі стрибки йдуть в певному напрямку. Відстань між стрибками значно більше, ніж при жіровочном сліді. Такий слід заєць зазвичай залишає при переході з лежання на жирування або навпаки.

Скідной слід заєць залишає, коли хитрує перед тим, як залягти на днювання. Скідной слід залишається від невеликих стрибків, які заєць робить під кутом до сліду первісного напрямку. Дуже часто за допомогою знижки заєць виходить на проїжджу дорогу або на лижню, на яких слід важко виявити.

Через деякий проміжок заєць повторює знижку - величезний стрибок, після чого виявити слід вдається далеко не відразу.

До серії прийомів заплутування сліду відноситься сдвойка, при якій заєць повертається за своєю ж сліду, після чого знову робить знижку. Часто спостерігається і більш складний прийом - трійка, коли заєць після сдвойкі не робить відразу. знижку, а повертається по здвоєному сліду, стравлюючи його. На цьому проміжку завжди спостерігається знижка, незабаром після, чого заєць влаштовується на днювання, лягаючи обов'язково головою до свого сліду. Однак це залежить і від стану погоди: у сильний вітер русак, наприклад, лягає головою до вітру, незалежно від напрямку сліду. Скідной слід часто утворює петлі, пов'язані з цієї ж серії прийомів.

Нерідко скідние сліди проходять по насту, сдува, старими схемами, тобто таких місць, де простежити за зайцем досить важко.

Розв'язувати слід потрібно з ходового, оскільки незабаром після нього буде скідной слід.

Гону слід залишається при переслідуванні зайця собакою чи після підняття його з лежання людиною. Цей слід є великі розтягнуті сліди з довжиною стрибків майже до 5 м.

Шлюбні сліди, які не мають певної системи, залишаються у вигляді одиночних, парних, групових, що розходяться і сходяться в самих різних напрямках слідів. У цей час - наприкінці зими - зайці нерідко активні і вдень.

Стежка залишається після багаторазового проходження зайців по одному і тому ж місцю, що зазвичай для періоду многосніжья.

Всі перераховані особливості слідових повадок характерні для русака і біляка. Деяка схожість у поведінці можна виявити у толая і маньчжурського зайця. Так, маньчжурський заєць залягає на лежання, також попередньо заплутавши свої сліди.

Піднятий з лежання, він намагається бігти по місцях з ущільненим снігом, що утрудняє його переслідування.

На поведінці зайців, особливо русака і толая, значно відбивається ступінь занепокоєння їх з боку людини. Там, де зайців турбують мало, вони ведуть себе спокійніше, ближче підпускають людини, нерідко зустрічаються навіть удень. Зайці швидко звикають до техніки: працюючим сільськогосподарським агрегатам, що рухаються автомашинам, тракторів і мотоциклів, і часто не звертають уваги на створюваний ними шум.

http://ohotnuk.blogspot.com

Популярні теми

02.03.2018, 19:41
МОХ
20.02.2016, 16:26
6 ДЕРЕВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ВИЖИТИ
23.07.2019, 09:26
Як соснові голки і кора допоможуть вижити вам в зимових умовах
07.11.2018, 15:36
5 способів використання соснової смоли
Поки що ніхто не залишив свій коментар.
Будьте першим, поділіться своєю думкою з іншими.
avatar